Tegenvallende kijkcijfers: Heeft het uitzenden van kickboksen op tv wel zin? Nieuws
Nieuws

Tegenvallende kijkcijfers: Heeft het uitzenden van kickboksen op tv wel zin?

Tegenvallende kijkcijfers: Heeft het uitzenden van kickboksen op tv wel zin?
Tegenvallende kijkcijfers: Heeft het uitzenden van kickboksen op tv wel zin?

Vechtsport zit in de lift en wordt aangevoerd door het kickboksen. Het is een lange weg die nog niet ten einde is, maar we zijn op de goede weg.

Met het stijgen in populariteit van de vechtsporten omarmen diverse (traditionele) media gretig de kans om er geld aan te verdienen. Niks mis mee want als men op een positieve manier de sport onder de aandacht brengt mag iedereen er een graantje van mee pikken. Toch?

Om de vechtsport en met name het kickboksen onder het grote publiek te verspreiden zijn er diverse kanalen die hiervoor worden gebruikt, zoals tv , internet en social media. De laatste wordt steeds belangrijker, en wordt door de vechters zelf ingezet voor zelf promotie.

Tegenvallende kijkcijfers

Echter zou men denken dat het meest traditionele kanaal de tv zou zijn om een massa publiek te bereiken. Maar is deze verwachting reëel? De jeugd immers kijkt minder tv en gebruikt internet en social media om bij te blijven, ook voor video en live events.

Maar even terug naar tv. Om goed onder de aandacht te komen op tv moet men in de zogenaamde ‘prime time’ programmering een plek zien te veroveren. Echter voor de vechtsport geldt dat deze in de regel pas na 22:00 uur uitgezonden mag worden i.v.m. het feit dar er bloed kan vloeien. Ter info ‘Prime Time’ is tussen 20:00 en 22:30 uur. Dus mist men daar al de boot.

Niche zenders

Dan zijn er de zogenaamde ‘niche’ kanalen zoals bijvoorbeeld Spike en Viceland, deze zenden vechtsport events uit maar de kijkcijfers zijn niet wild te noemen tot soms ronduit teleurstellend. Maar neem een zender als Veronica, die de vlag overnam van Ziggo met de GLORY events op tv. Deze haalde de hoogste kijkcijfers ooit met de uitzending van GLORY 59 Amsterdam.

Het verschil met de niche zenders is vaak dat deze hun inkomsten veilig hebben gesteld in de deals die zij maken met de vechtsport organisaties die zij uitzenden, dus zich ook niet echt druk hoeven te maken om kijkcijfers. Ook worden deze vaak als ‘erbij’ verkocht aan de adverteerders. Waarbij een zender als Veronica er alles aan gelegen is goede cijfers te halen met name voor de adverteerders om de uitzending heen, dus meer te verliezen heeft.

Promotie

De vechtsport organisaties zelf hebben ook een verantwoordelijkheid om er alles aan te doen hun events (ook op tv) onder de aandacht te brengen. Vaak er wordt er gesteund op kanalen die niet kunnen leveren wat ze beloven, of worden de verkeerde middelen ingezet, zoals personen die op social media denken te kunnen steunen op een grote achterban.

In de praktijk blijken deze niet veel toe te voegen en worden niet serieus genomen omdat men concurrerende vechtsport organisaties zwart probeert te maken, en dus niet voor vol worden aangezien. Allemaal factoren die mee wegen of iets wel of geen succes wordt. Ook moet men als gerenommeerde vechtsport organisatie waken voor imago schade als men dergelijk kanalen inzet, of als de kijkcijfers tegenvallen op tv ook dit kan negatief werken.

Conclusie

Maar even terug naar de hamvraag of het uitzenden op tv van kickboks events en overige vechtsporten zin heeft op tv. Het antwoord is een kort maar krachtig, JA. Alle positieve aandacht helpt zolang men ook de kop niet in het zand steekt voor de soms wat minder fraaie zaken. Kickboksen en vechtsporten zijn in de regel niet anders dan voetbal of enig andere sport, met zijn voor en nadelen.

*Ingezonden column

1 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws