Sportvoeding: ‘Shake it before you take it’ – Vechtsport Info
Home / Columns / Sportvoeding: ‘Shake it before you take it’

Sportvoeding: ‘Shake it before you take it’

Sportvoeding: 'Shake it before you take it'

Toen wij in 1982 begonnen met de verkoop van sportvoeding verwachten wij een groeiende en ontwikkelende markt.

Als biochemicus droeg ik mijn steentje bij in de ontwikkeling van veel innoverende producten. In de jaren ’90 verhuisden wij onze aandacht naar Azië en lieten de markt in NL een beetje op z’n beloop.

Drie jaar geleden nodigde ik Dennis Schoevers uit om bij ons te komen werken. Een expert in steroïden en sportvoeding met 6 wereldkampioenen op zijn naam. Volgens vele een risico volle stap maar hij heeft met zijn adviezen nu al veel mensen “gered” van ondeskundig of onverantwoord gebruik.

Erg gevaarlijk

Ruim 80% van de mensen gebruikt sportvoeding of verkeerd of heeft het helemaal niet nodig. We zijn wel een commerciële onderneming maar ook deskundig en professioneel. Het verkopen van pre-workouts aan mensen jonger dan 16 jaar is onverstandig en kan gevaarlijk zijn.

Wij hebben een aantal constateringen gedaan die je aandacht vragen. Ten eerst zijn samengestelde supplementen steeds meer in trek maar is het label onduidelijk en soms zelf incorrect. Wat ook opvalt is het ontbreken van de simpele instructie “Shake it before you take it”.

Elk samengesteld product bestaat uit lichte en zware onderdelen. Deze moeten gemengd zijn om actief te werken. Wanneer je een pot in de kast zet zakken deze onderdelen naar beneden. Wanneer je de pot dan gebruikt krijg je niet binnen wat je wenst maar slechts een deel van het werkzame product. Wanneer je dan eindelijk de bodem bereikt krijg je of een bedorven product of de zware ingrediënten in een keer binnen. Bij goed schudden voor gebruik word dit voorkomen.

Advies

Naast voorgaande constateren wij ook een toename van vrouwen die voedingssupplementen gebruiken om de training te ondersteunen. Opvallend is dat op alle labels uitsluitend de dosering voor mannen staat en wel voor een man van 100 kg. Wanneer een vrouw de advies doseringen inneemt verspilt ze een grote hoeveelheid product en, in sommige gevallen, krijgt een te hoge dosis binnen.

Sportvoeding moet deskundig gebruikt worden maar die tijd zijn we allang voorbij. Het internet is de expert en mensen kunnen geen onderscheid tussen commercieel en reëel verhaal maken. Iedereen denkt in zijn eigen “voordeel” straatje alsof dat een neutraal advies zou zijn. Maar ach, wij zijn het gewend en begeleiden daarom alleen nog serieuze mensen.

Column bijdrage: Arnaud van der Veere

Bekijk ook

‘Ik zal zegevieren’: Anthony Joshua waarschuwt Tyson Fury

Anthony Joshua heeft zijn landgenoot verteld dathij zich nergens kan verstoppen

McGregor’s manager gaat los op Poirier: ‘Wat een laffe zet’

De woordenstrijd tussen Dustin Poirier en Conor McGregor over donatie geld heeft zich uitgebreid tot de manager van McGregor

Demonische Worstelaar Jaagt World Champion de stuipen op het lijf

Hij was 'gebrand' op revanche en dat zou hij krijgen

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page