Spartan Fights nieuw maar snel groeiend kickboks concept in Nederland - Vechtsport Info
Home / Columns / Spartan Fights nieuw maar snel groeiend kickboks concept in Nederland

Spartan Fights nieuw maar snel groeiend kickboks concept in Nederland

Bij Sportcentrum Tapia in Oss zijn ze onlangs weer begonnen met K-1 kickboksen. Na een paar jaar zonder kickboksen in hun sportschool besloot het echtpaar Tapia om de samenwerking aan te gaan met het uit Groningen afkomstige Spartan Fights. Spartan Fights is een sportconcept afgeleid van het K-1 kickboksen. Is het misschien net zoiets als Boksfit of Punch & Kick? Is het wel een vechtsport? Genoeg onbeantwoorde vragen en dus reden om eens een afspraak te maken en naar Oss te rijden om tekst en uitleg te krijgen over dit nog vrij onbekende concept. In Oss spreken we met instructeur Mike Tomale.

Dojo bij Sportcentrum Tapia in Oss

Laagdrempelig

Mike ontvangt ons in de kantine van Sportcentrum Tapia en laat vol trots zijn dojo zien. Hij legt uit dat Spartan Fights wel degelijk een vechtsport is maar dat het alleen gestript is van het sparren en wedstrijd vechten. “Het is het kickboksen laagdrempelig gemaakt en zonder sparren, daardoor trek je een ander publiek aan. Vooral dat laatste was bijvoorbeeld voor de familie Tapia doorslaggevend om een samenwerking met ons aan te gaan,”vertelt hij. “Er is behoefte bij een grote groep mensen om van de positieve kanten van het kickboksen te profiteren, zoals de conditietraining, de souplesse en de technieken, maar die de stap naar de sportschool niet maken, simpelweg omdat ze niet willen sparren of bang zijn om een tik of schop te krijgen. Het Spartan Fights concept voorziet in die behoefte.”

In bijvoorbeeld  Groningen wordt Spartan Fights steeds populairder. De samenstelling van de deelnemende sporters varieert, van kinderen vanaf 6 jaar tot mannen en vrouwen van middelbare leeftijd. Mike Tomale: “Iedereen kan meedoen, of je nu wel of niet een vechtsport als basis hebt en of je nu wel of niet conditie hebt. Je traint in het begin op je eigen niveau. Gezamenlijk proberen we je naar een hoger niveau te brengen waarbij niet het maximale telt, maar het optimale. Het is maatwerk. We hebben een kindergroep van 6 tot en met 12 jarigen waar op een speelse manier de K-1 technieken worden aangeleerd en de nadruk ligt op respect, normen en waarden. Bij de  vrouwengroepen ligt de  nadruk vooral op zelfvertrouwen, weerbaarheid en  fit worden.”

Gecertificeerd, gepassioneerd en spartaans

Mike is zelf al meer dan 10 jaar gepassioneerd met recreatief kickboksen bezig na vijf jaar het Full-Contact Amerikaans Kickboksen (ECKA) te hebben gedaan en verschillende semi-contacttoernooien te hebben gedraaid. “Ik heb in mijn jeugd ook genoeg gespard en gevochten. Ik ben nu 49 en wil kennis doorgeven en mensen enthousiasmeren om een gezonde levensstijl na te streven.”

Hij is gecertificeerd Spartan Fights trainer, heeft zijn zwarte band gehaald bij grootmeester Bert Toisuta in Groningen en probeert Oss ook enthousiast te krijgen voor deze vorm van K-1 kickboksen. In Oss zitten al sportscholen waar wordt gekickbokst, zoals AKsports van Albert Kraus en Team Errol Parris. “Het één  bijt het ander niet aangezien Spartan Fights in een heel ander e vijver vist,” legt Mike uit.

En hoe zit het met dat Spartaanse? Het Spartaanse zit volgens Mike in de manier waarop de lessen zijn opgebouwd. De conditie en krachttraining worden soms als erg zwaar ervaren, maar ook dat wordt volgens hem op juiste wijze gedoceerd. Naarmate er hogere banden worden gehaald nemen de impacttraining en hardheidstesten bij de elite groep ook toe. “Het opbouwen van het zelfvertrouwen, discipline en fysieke en mentale kracht is een langdurig proces. Van de eerste graad tot de achtste  graad (zwarte band) vergt minimaal 8 jaar training.” 

Spartan Fights nieuw maar snel groeiend kickboks concept in Nederland
Mike tijdens een outdoor trainingssesie

Personal training

Binnen het Spartan Fights concept is ook ruimte voor indoor en outdoor Personal Training (PT), legt Mike uit.” Ik doe bijvoorbeeld indoor een half uur workout met mensen in de gym, waarna ik een half uur met ze train in de dojo. Ze hebben een full body workout gehad en het hoofd helemaal leeggemaakt. Ze zijn dan relaxed en ontstresst waardoor ze de dagelijkse problemen weer op een positieve manier aan kunnen. Eventueel ondersteun ik ze met hun voeding door middel van diëten. Dit kan een een-op-een training zijn of een Small Group van maximaal vier deelnemers.  

Mike is geen diëtist maar noemt zichzelf ‘ervaringsdeskundige voeding en dieet’. Hij heeft namelijk ook nog eens 30 jaar aan krachtsport gedaan en heeft 15 bodybuilding wedstrijden gedraaid, tot tweemaal toe de Nederlandse Kampioenschappen (NBBF). Kennis over voeding, diëten en discipline  is dus ruimschoots aanwezig.

“Ik heb voldoende kennis, ervaring, inspiratie, passie en commitment  in huis om samen met jou resultaten te boeken.”

Spartan Fights is een volwaardige, gestructureerde vechtsport inclusief graderingssysteem waarbij het K-1 Kickboksen duidelijk van vechtsport tot vechtkunst is verheven. Het bevat onderdelen van High Intensity Interval Training (HIIT), crossfit en bootcamp. Voor de gevorderden (elite) bestaat de mogelijkheid van impacttraining en hardheidstesten.

 

Bekijk ook

Kooivechter scoort 'TURBO' knock-out! 'Ronken op het canvas'

Kooivechter scoort ‘TURBO’ knock-out! ‘Ronken op het canvas’

Voordat de Rus het wist lag hij te ronken op het canvas

'Saltootje!' Boksicoon Lopez sloopt rivaal Campa in boksklassieker

‘Saltootje!’ Boksicoon Lopez sloopt rivaal Campa in boksklassieker

Hiermee maakte Lopez een succesvol debuut

Oude man slaat racist trein uit

Oude man slaat racist trein uit! ‘Vechten verleer je nooit’ (video)

De man werd gedwongen het heft in eigen handen te nemen

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page