Max Schmeling: De bokser die Hitler bijna fataal werd! – Vechtsport Info
Home / Columns / Max Schmeling: De bokser die Hitler bijna fataal werd!

Max Schmeling: De bokser die Hitler bijna fataal werd!

De bokser waar Hitler een hekel aan had!

Voormalige Duitse zwaargewicht bokser Max Schmeling was nou niet bepaald Adolf Hitlers lieveling. Deze recalcitrante bokser was slechts slachtoffer van zijn tijd, en wenste niet mee te varen in de ideologie van de nazi’s. Dat was tegen het zere been van Adolf Hitler die graag topsporters als voorbeeld gebruikte om de Duitse “übermensch” te profileren. Echter Max bleek een harde tegenstander.

Max Schmeling tegen Joe Louis, blank tegen zwart

In 1938 kondigde kampioen Joe Louis aan dat hij Schmeling voor opnieuw voor de titel zou uitdagen. De beiden vechters hadden jaren eerder tegenover elkaar gestaan in de ring. Blank tegen zwart precies wat Hitler wilde in het discriminerende tijdperk van volgens hem blanke overheersing. De rematch werd een directe internationale sensatie. Velen waren ongeduldig voor het gebeuren, maar anderen, bang voor internationale spanning en de mogelijkheid dat Hitler het kampioenschap overnam, en men protesteerde.

De controverse en ophef hebben ertoe geleid dat het evenement de meest verwachte bokswedstrijd werd sinds de rematch tussen Dempsey en Gene Tunney, of misschien eerder. Louis, met zijn arme, zwarte wortels werd door Amerikaanse fans aangenomen als het symbool van Amerika als een land van de kansen. Daarentegen hebben Amerikanen Schmeling en zijn banden met Hitler gezien als een duidelijke bedreiging voor die kansen en idealen. Toen de Duitser op 22 juni 1938 naar de ring ging in het Yankee-stadion, deed hij dit onder een hoop vuilnis die vanuit de tribunes werd gegooid. Louis kwam in de eerste ronde flitsend uit en Schmeling probeerde te counter-punch zoals hij in de eerste wedstrijd had, maar zonder nut.

Schreeuwend van de pijn en grote schande

Schmeling draaide zich in de touwen en sloeg met een fusillade van korte, knappe stoten uit alle hoeken, Schmeling draaide zijn rug naar zijn tegenstander en viel op de touwen en schreeuwde dat het uit van pijn, veel toeschouwers zouden dit jaren later levendig kunnen herinneren. Schmeling zei later dat hij schreeuwde omdat hij op de nieren was geslagen. Schmeling’s knieën knikten zich onder de afstraffing, en scheidsrechter Arthur Donovan duwde Louis weg en begon met Schmeling de 8 tellen. Schmeling steeg met tegenzin weg van de touwen, en Donovan liet hem doorgaan. Een paar stoten later werd Schmeling weer neergeslagen. Vanaf dat moment was hij hulpeloos. Hij stond op, maar viel later weer, en Donovan stopte de strijd. Dat een blanke Duitser verloor van een zwarte Amerikaan was een doorn in het oog van de nazi’s.

Dan maar het leger in

 

Begin jaren 40′ werd Max Schmeling ingeleid in het Duitse leger, en wel bij de para troepen. echter had hij een grote voorliefde voor de Amerikanen en de geallieerden dat hij weigerde om te vechten. Echter word zijn luchtlanding divisie ingezet op Kreta tijdens operatie “merkur”. Schemering veinsde dat hij ziek was en probeerde zo onder de gevechten uit te komen. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis in Athene en kreeg het voor elkaar de dans te ontspringen. Na de oorlog verklaarde hij dat hij nooit van plan was geweest een van Adolf Hitlers marionetten te worden. Hij nam zijn boks carrière weer op maar zonder succes.

 

 

 

Bekijk ook

Anthony Joshua: ‘Het gevecht met Tyson Fury komt er, wat er ook gebeurt’

Bepaalt blij is Joshua niet met Fury en vindt dat deze en zijn team de complete bokswereld in haar hemd heeft laten staan.

RIVALEN OPGEPAST! Hier komt UFC-ster SPEEDY McGregor

Conor McGregor staat over een kleine maand tegenover Dustin Poirier in de UFC kooi.

FOUTJE! Vechter zwaar ‘KO’ doordat scheids even niet oplet

Mohammad Karaki werd op brute wijze knock-out geslagen

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page