Home / Columns / Intimidatie praktijken in de Nederlandse vechtsport (column)

Intimidatie praktijken in de Nederlandse vechtsport (column)

Intimidatie praktijken in de Nederlandse vechtsport (column)

Hij lag al een tijdje klaar deze column over de wanpraktijken die helaas nog steeds voorkomen binnen sommige takken van de Nederlandse vechtsport.

Ga er maar even voor zitten, of haak af als je de feiten niet wilt lezen, maar helaas zijn er nog steeds kwalijke zaken die plaatsvinden. Een paar jaar geleden werd deze site opgericht door een aantal vechtsport fanaten uit pure hobby, het doel de vechtsport zoveel mogelijk positief te belichten.

Echter bleek vanaf start dat er personen en organisaties zijn die angst hebben voor een nieuwkomer die meer dan alleen maar uitslagen van wedstrijden ging brengen. Dat was gelijk te merken aan de diverse reacties en achter de rug om politiek om het initiatief monddood te maken, niet gelukt.

Mes in de rug

Dan begint het spel pas echt, uit diverse hoeken kwamen en komen signalen dat er nog steeds zaken voorkomen die niet door de beugel kunnen. Zwartmakerij, events die worden gecanceld, intimidatie door diverse organisaties en zelfs dreiging met harde maatregelen.

De angst zit er soms goed in doordat er anoniem wordt verklaard, “ik durf mijn naam niet te noemen, kan het anoniem, want als men weet dat ik er achter zit ben ik uitgescheten binnen de vechtsportwereld. ” Zomaar een voorbeeld, personen worden toevalligerwijs benaderd door personen uit organisaties die juist zouden moeten zorgen voor eenheid, in plaats daarvan uitten die bedreigingen, stop met informatie geven of….

De angst regeert

Je vraagt je af waar het heengaat, gunt dan niemand elkaar iets zou je haast denken? Zo kwamen wij in contact met een persoon die het water aan de lippen stond, zijn event mocht niet doorgaan. Redenen die werden opgegeven te belachelijk voor woorden. Maar toch, de persoon was het zat wilde ermee naar buiten maar haakte toch af, weer de angst om brodeloos te worden.

Het blijkt in de praktijk dat de druk die wordt gezet bij personen vandaan komt die zelf geen onbeschreven blad zijn, dit wel pretenderen door hun achtergrond. “Eigen belang eerst dan die van de vechtsport, jarenlang kon men hun gang gaan, maar dat houdt eens op. Mensen worden mondiger en gaan er tegen in,” zegt wederom een anonieme bron.

Verbeter de wereld begin bij jezelf

“Wist je dat persoon A van die organisatie zelf veel sancties heeft gehad toen hij actief vechtsporter was, nu moet deze ons vertellen wat wel en niet mag. ” Ook zo’n term die veel gehoord is. Als je dan een achtergrond check doet doe die dan grondig. Onze redactie heeft legio voorbeelden verzameld die de grond aardig kan doen schudden. Veelal met bewijs, maar zoals het betaamd wordt dit niet naar buiten gebracht als de bron dit achteraf toch niet durft.

De ervaring leert immers dat klokkenluiders vaak de pisang zijn, hun goede bedoelingen snel vergeten worden en men gaat op oude voet verder. Maar laat een ding duidelijk zijn, als de leugen regeert komt vanzelf de waarheid eens naar boven. Het is alleen maar wachten op wie de stoute schoenen aan durft te trekken.

Pas maar op

Voor die personen geldt, laat je niet intimideren, kom er mee naar buiten, zo worden juist de boosdoeners monddood gemaakt. En voor diegene die denken dat kwaadspreken de oplossing is, denk nog eens na, wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in.

Wij zullen in ieder geval blijven berichten wat er speelt in de vechtsportwereld, positief en helaas soms ook negatief. Als men dat niet aankan maak je keuze. en voel je je aangesproken door deze column dan geldt, wie de schoen past trekt hem aan…

Bekijk ook

Super fit worden: De voordelen van boksen voor je lichaam

De krachtbron voor een stoot begint met de lange en krachtige spieren van de benen, ...

Kopstoten en haren trekken: ‘Toen de UFC nog geen regels had’

Er was een tijd dat er bij The Ultimate Fight Championships (UFC) niet echt regels en gewichtklassen waren.

Waarom kickboksen de beste training voor het lichaam is

Kickboks conditionering is een hoge calorieverbrandende training met een hoge intensiteit die al je ledematen en spieren bevat.