HERSENLETSEL ONDERZOEK: Verschil tussen boksers en MMA-vechters - Vechtsport Info
Home / Columns / HERSENLETSEL ONDERZOEK: Verschil tussen boksers en MMA-vechters

HERSENLETSEL ONDERZOEK: Verschil tussen boksers en MMA-vechters

Is er voor boksers, kickboksers en mixed martial arts (MMA) vechters een veilige mate van blootstelling aan hoofdtrauma?

Een nieuwe studie toont verschillende effecten in de hersenen bij jongere, huidige vechters vergeleken met oudere, gepensioneerde. De studie is gepubliceerd in het online nummer van Neurology, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology, op 23 december 2019.

Als groep hadden zowel de huidige als de voormalige vechters verlies van hersenvolume. Bij de nog actieve vechters was het volumeverlies in gebieden van de hersenen die suggereren dat het een gevolg is van de verwonding, wanneer zenuwvezels worden gescheurd terwijl de hersenen in de schedel verschuiven.

Grote verschillen

Bij de gepensioneerde vechters was het volumeverlies in gebieden van de hersenen die suggereren dat het te wijten is aan het progressieve ziekteproces dat wordt gezien bij neurodegeneratieve ziekten zoals chronische traumatische encefalopathie (CTE) of de ziekte van Alzheimer.

CTE is een zeldzame hersenziekte die voorkomt bij sporters en anderen met een geschiedenis van herhaalde hoofdtrauma’s. Symptomen zijn onder meer geheugenverlies en denkproblemen, evenals emotionele en gedragsveranderingen zoals agressie.

Wijze van impact bepalend

“Meer onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen en om te zien of dit patroon van verlies van hersenvolume gedurende een langere periode aanhoudt, maar de resultaten suggereren dat mensen met herhaalde impact op het hoofd verschillende processen in de hersenen op verschillende tijdstippen kunnen ervaren,” zei studie auteur Charles Bernick, MD, van de Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health in Las Vegas, lid van de American Academy of Neurology.

“Idealiter zouden toekomstige studies voortbouwen op deze resultaten en ons helpen manieren te vinden om onomkeerbaar letsel te voorspellen, zodat we de risico’s voor deze professionele atleten kunnen verminderen voordat het te laat is.” Bernick heeft onderzoeksfinanciering ontvangen van Ultimate Fighting Championship (UFC), Top Rank Promotions, Haymon Boxing, Bellator / Spike TV en UCLA Dream Fund.

Verschil tussen boksen en MMA

De studie omvatte 50 huidige boksers met een gemiddelde leeftijd van 29 en een gemiddelde van vijf gevechten; 23 gepensioneerde boksers met een gemiddelde leeftijd van 45 en een gemiddelde van 38 gevechten; en 100 MMA vechters met een gemiddelde leeftijd van 29 en een gemiddelde van acht gevechten.

Ze werden vergeleken met 31 niet-vechters met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar die geen geschiedenis hadden van hoofdtrauma, militaire dienst of deelname op de middelbare school of hoger in een sport waarin hoofdtrauma vaak kan voorkomen, zoals voetbal of voetbal.

Hoog verlies van hersen activiteit

Bernick zei dat te weinig gepensioneerde MMA-strijders deelnamen aan de studie om een groep te vormen. Hij merkte ook op dat een paar vrouwen bij het onderzoek waren betrokken: een gepensioneerde bokser, twee actieve boksers, 10 MMA-vechters en vijf niet-vechters. De deelnemers hebben hersenscans gehad en testten geheugen- en denkvaardigheden aan het begin van het onderzoek en elk jaar opnieuw gedurende ten minste twee jaar.

Vergeleken met de niet-vechters hadden de huidige boksers een hoger gemiddeld jaarlijks verlies van hersenvolume in de gebieden van de linker thalamus, het midden anterior corpus callosum en het centrale corpus callosum. In de MMA-vechters werd een vergelijkbaar patroon gezien, maar in iets mindere mate, in de linker thalamus en het centrale corpus callosum, zei Bernick.

Alzheimer en CTE

Voor het linker thalamusgebied van de hersenen was het gemiddelde volume aan het begin van het onderzoek 3.773 kubieke millimeter. De huidige boksers verloren gemiddeld 145 kubieke millimeter (mm3) in volume per jaar, vergeleken met een verlies van 100 mm3 voor de MMA-vechters en een winst van 43 mm3 voor de niet-vechters.

De gepensioneerde boksers vertoonden geen veranderingen in die gebieden van de hersenen. In plaats daarvan vertoonden ze hersenvolumeverlies in de gebieden van de linker en rechter amygdala en de rechter hippocampus. Dit zijn hersengebieden die worden aangetast door ziekten zoals Alzheimer en CTE.

Grote zorgen

Voor de juiste hippocampus was het gemiddelde volume aan het begin van het onderzoek 2.350 mm3. De gepensioneerde boksers verloren gemiddeld 43 mm3 per jaar, vergeleken met een winst van 10 mm3 voor de niet-vechters. Bernick merkte op dat deze veranderingen in hersenvolumes relatief klein waren. “Meer onderzoek is nodig om te bepalen of deze kleine veranderingen ons kunnen helpen voorspellen wat er zal gebeuren voor individuele atleten,” zei hij.

Over het algemeen vonden de onderzoekers geen significante verschillen in de scores op de denk- en geheugentests tussen de groepen huidige en gepensioneerde vechters en niet-vechters. Toen ze de huidige vechters echter verdeelden in degenen die hersenvolumeverlies hadden en degenen zonder hersenverlies, ontdekten ze dat degenen met hersenvolumeverlies slechter scoorden op twee van de denktests voor verwerkingssnelheid.

Een beperking van het onderzoek is dat vechters vrijwillig deelnamen. Het is dus mogelijk dat mensen met problemen of zorgen over hun gezondheid waarschijnlijk meer deelnemen aan het onderzoek.

Bekijk ook

Magnifiek! Debutant KO't rivaal in Bare Knuckle clash

Magnifiek! Debutant KO’t rivaal in Bare Knuckle clash (video)

Deze ging slapend neer in de touwen

Poep! UFC-ster Pimblett's stinkende zaakje met buren

KAK! UFC-ster Pimblett’s stinkende zaakje met de buren (video)

Hij belde aan om de situatie op te lossen

'Alles of niks! 'McGregor en Lobov knokken om 600 miljoen

‘Alles of niks! ‘McGregor en Lobov knokken om 600 miljoen

Je bent een kleine homo

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page