De spuit erin? 'Van voedingssupplementen alleen groei je niet' - Vechtsport Info
Home / Columns / De spuit erin? ‘Van voedingssupplementen alleen groei je niet’

De spuit erin? ‘Van voedingssupplementen alleen groei je niet’

De spuit erin? 'Van voedingssupplementen alleen groei je niet'

Je ziet steeds vaker sporters en vechtsporters razendsnel toenemen in gewicht en spiermassa, veelal adverteren deze dan ook graag de manier waarop dit gerealiseerd werd. Voedingssupplementen worden heilig verklaart maar gaat de spuit met groeihormonen en niet stiekem in?

Al zo’n 50 jaar worden competitiesporten onder strikte regelgeving uitgevoerd, en van alle goed presterende atleten wordt te allen tijde verwacht dat ze zich houden aan de steeds groter wordende lijst van verboden stoffen. Het behalen van concurrentievoordeel is echter belangrijker dan ooit. Persoonlijke tevredenheid, het levensonderhoud van de atleten en de welvaart van hun organisaties zijn afhankelijk van succes.

Atleten wenden zich tot supplementen in de hoop kruiden, vitamines of mineralen te vinden die het gewenste concurrentievoordeel bieden. Eiwitsupplementen kunnen nuttig zijn in bepaalde medische situaties. Een atleet met anorexia kan bijvoorbeeld meer bereid zijn om een eiwitshake te consumeren dan tonijn, kwark of kip te eten. Patiënten met kanker of aids hebben vaak baat bij eiwitsupplementen als ze niet goed kunnen eten.

Gewoon spuiten met die hap!

Slechts 10% tot 15% van de totale calorieën hoeft uit eiwitten te komen. Hoewel atleten iets meer eiwitten nodig hebben dan een zittend persoon, heeft een hongerige atleet de neiging om stevige maaltijden te eten met grote porties eiwitrijk voedsel. Die extra boterham met pindakaas, tweede kipfilet bij het avondeten en groter glas melk voldoet aan alle eiwitbehoeften zonder enige supplementen.

Als je de meeste atleten en vechtsporters mag geloven blijven deze ver van de doping spuit weg. Toch beweren medici dat er veel naar de verboden middelen wordt gegrepen zoals groeihormonen. Vooral oudere atleten of rentree makers zouden de middelen gebruiken om goed uit de verf te komen. Het kan dan ook als misleiding worden gezien dat deze naar de verkopers (meestal hun eigen sponsoren), van supplementen verwijzen. Ligt hier niet een schone taak voor de Vechtsportautoriteit en Dopingautoriteit om daar haar licht eens over te laten schijnen?

Bekijk ook

‘Geweldig!’ Rico Verhoeven over gevecht met Tyson Fury

Ik zou in zijn wereld gaan om een ​​boksgevecht te doen

Welke vechtsport heeft je voorkeur?

Er zijn verschillende vechtsporten en iedere vechtsport heeft zijn eigen kenmerken en regels

Koning Kickboksen! ‘Rico’s imposante weg naar de top’

Jezelf kronen tot koning van het kickboksen gaat niet vanzelf,

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page