Home / Columns / Corruptie en hebzucht brengen het boksen naar de afgrond

Corruptie en hebzucht brengen het boksen naar de afgrond

Boksen wordt beschouwd als een echte gentleman sport, vaak wordt boksen niet gerekend onder de vechtsporten, maar meer als een edele vorm van zelfverdediging gezien. Er doemen geluiden op dat boksen in gevaar is, en niet zonder reden.

Steeds vaker komen er berichten voorbij dat er exorbitante bedragen worden betaald voor een bokswedstrijd. Op zich niets mis mee, maar als het om een demo wedstrijd gaat van slechts 9 minuten en er wordt 9 miljoen betaald, gaan bij een aantal boksfans de haren in de nek recht overeind staan.

Floyd “Money” Mayweather, inmiddels 41, lijkt weinig interesse voor een rematch met Manny Pacquiao. Op het moment van schrijven heeft hij niet gereageerd op de laatste uitdaging van de wereldkampioen. Mayweather gaat liever demo partijen aan die hem miljoen opleveren, dan nog liever de ring in te stappen voor een titelgevecht.

Verdeel je rijkdom

Op social media toont en pocht hij dan ook graag over zijn opgedane rijkdom en ziet men hem nog net geen dollars verbranden. Pacquiao daarentegen verdeeld een percentage van zijn zuur verdiende geld in de ring onder armen en liet onlangs zelfs 1.000 huizen bouwen voor daklozen.

LEES OOK: Manny Pacquiao laat 1.000 huizen bouwen voor daklozen

Amateur boksen had een lastige Olympische Spelen in Rio De Janeiro in 2016, met dubieuze beslissingen gemaakt in de mannen zwaargewicht en bantamgewicht divisies, met name Michael Conlan’s nederlaag tegen Vladimir Nikitin in de kwartfinales. In de nasleep, schorste de International Amateur Boxing Association (AIBA) alle 36 juryleden en scheidsrechters terwijl er donkere wolken neerdaalden over de sport.

Olympische spelen in gevaar

Vooruitlopend op de Olympische spelen in Tokyo volgend jaar, blijft boksen als deelnemer onzeker omdat het International Olympic Committee (IOC) de planning voor het boksen op het toernooi opschortte en een onderzoek naar de AIBA uitvoert. De internationale boksbond AIBA verkeerd in zwaar weer. Corruptie bracht het bestuur aan het wankelen.

De noodklok van het boksen is al vaker gehoord. In 1961 zei voormalig zwaargewicht kampioen Jack Dempsey: “Zonder nieuw talent, zal het boksen uitsterven” In 1965, voor de rematch tussen Sonny Liston en Muhammad Ali, klaagde voormalig zwaargewicht kampioen Rocky Marciano: “Kan me niet schelen wie wat ziet op tv, het boksen is dood. ”

De bond is het belangrijkst

De missie en het imago van amateurboksen zijn echter veel zorgwekkender dan de populaire opvattingen over het verval van professioneel boksen. De wispelturige aandacht van het publiek zal komen en gaan, maar de reputatie van de AIBA lijkt men boven alles te willen stellen..

Bekijk ook

Eikels: Zoontje (2) bekende UFC-vechter uit vliegtuig gezet

Cody Garbrandt, voormalig UFC-kampioen is zwaar pissed op Southwest Airlines. De vechter reisde met zijn ...

Vetzak: Bokser mist gewicht met 20 kilo, gevecht afgezegd

Khalid Baker is boos en goed ook, de bokser zag zijn gevecht vandaag in Australie ...

‘Mijn tijd zit erop’: Ontslagen UFC’er Overeem geeft verklaring

Alistair Overeem is niet langer onderdeel van de vechters stal bij de UFC. De Nederlandse ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page