Concurrentie tussen vechtsport bonden. Goed of niet goed? - Vechtsport Info
Home / Columns / Concurrentie tussen vechtsport bonden. Goed of niet goed?

Concurrentie tussen vechtsport bonden. Goed of niet goed?

Sinds enige tijd zijn er in Nederland meerdere kickboksbonden bijgekomen. Maar eigenlijk was het altijd al een komen en gaan van bonden. Op Facebook kun je regelmatig vinnige reacties desbetreffende lezen zoals: “weer een nieuwe bond die bezig is gala’s in te pikken”. Maar is dat wel zo zoals het klinkt? Als eerste de vraag: waarom stapt een promotor over naar een andere bond als de bond waar hij tot nu toe mee heeft gewerkt zijn werk goed heeft gedaan? Hier zijn twee redenen mogelijk. De derde mogelijkheid, dat de promotor van kickboksbond wisselt gewoon omdat hij van verandering houdt, laten we even buiten beschouwing. De eerste reden kan zijn dat de bond waar hij tot nu toe mee heeft gewerkt geen optimaal werk heeft geleverd maar dat de promotor geen andere keuze had dan het nemen van deze bond. Bijvoorbeeld vanwege het verkrijgen van de noodzakelijke vergunning voor het evenement. De tweede reden kan zijn dat een andere bond een betere prijs-kwaliteit verhouding aanbiedt dan de andere bond.

Concurrentie tussen vechtsport bonden. Goed of niet goed?

ÉÉN BOND VOOR ALLEN, GOED OF SLECHT?

In het bedrijfsleven kennen we de ACM, Autoriteit Consument en Markt. Deze zorgt ervoor dat een bepaalde organisatie niet te veel macht krijgt omdat ze het zouden kunnen misbruiken. De geschiedenis heeft ons ook geleerd dat dit ook praktisch zonder uitzondering het geval is zodra één partij teveel macht krijgt. Bijvoorbeeld door het kunstmatig hooghouden van de prijs of door het opleggen van onrealistische voorwaarden aan de consumenten/klanten. Het ACM gaat namelijk uit van het feit dat (eerlijke) concurrentie ervoor zorgt dat de prijzen concurrerend blijven en de prijs-kwaliteit verhouding hoog blijft. Als er maar één supermarkt zou zijn toegestaan zou deze prijzen kunnen vragen die ze maar willen voor een zeer slechte kwaliteit. We zouden immers toch geen andere optie hebben om onze levensmiddelen te kopen?

Vechtsport autoriteit helpt een handje

Waarom kunnen we het ook niet zo zien in de kickbokswereld? Daar komt nog bij dat bonden vaak ook verschillende doelstellingen hebben. De ene bond zet meer op het faciliteren van wedstrijden, de andere bond richt zich meer op het aanbieden van opleidingen. En sinds de komst van de Vechtsportautoriteit hoeven we in de toekomst, door hun controlerende en handhavende functie, ook geen angst meer te hebben voor onserieuze kickboksbondjes.

Wat vinden jullie?

Bekijk ook

Handhavers geklapt op strand! 'Scheveningen is beter'

Handhavers geklapt op strand! ‘Scheveningen beter’ (video)

Handhavers worden vaak niet voor vol aangezien en als Playmobiel politie bestempelt.

'3 ronden keihard vechten!' Ben Saddik over gevecht met Adegbuyi op Glory 81

‘3 ronden keihard vechten!’ Ben Saddik over gevecht met Adegbuyi op Glory 81

In Dusseldorf kunnen de fans 3 ronden oorlog verwachten.

Glory Kickbokser Luis Tavares geschorst voor onbepaalde tijd

Glory Kickbokser Luis Tavares geschorst voor onbepaalde tijd

Luis Tavares is voor onbepaalde tijd geschorst

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page