Olympische Spelen verplaatst naar 2021: Staat boksen nog op het programma? Boks Nieuws
Boks Nieuws

Olympische Spelen verplaatst naar 2021: Staat boksen nog op het programma?

Olympische Spelen verplaatst naar 2021: Staat boksen nog op het programma?
Olympische Spelen verplaatst naar 2021: Staat boksen nog op het programma?

In 2013 werd de 32ste editie van de Olympische Spelen aan Tokio toegewezen. Het evenement heeft niet in de zomer van 2020 plaats kunnen vinden vanwege de wereldwijde coronacrisis. De Spelen zijn verplaatst naar 23 juli tot en met 8 augustus 2021, maar behouden nog wel de naam Tokyo 2020. Het was de vraag of boxen op het programma zou komen vanwege misstanden bij de boksbond AIBA.

Problemen AIBA

Al jarenlang zijn er problemen bij de AIBA, niet alleen op het gebied van bestuur, maar ook qua antidopingbeleid en financiën heeft de bond haar zaakjes niet op orde. Boksen is al sinds 1904 Olympisch en in Rio 2016 deden er voor het eerst sinds 24 jaar weer Nederlandse boksers mee aan de Spelen. Nouchka Fontijn was de meest opvallende atleet omdat ze de eerste Nederlandse vrouwelijke bokser was die ooit meedeed aan de Olympische Spelen. Ze veroverde een zilveren medaille.

Boksen toegelaten

Boksen is toegelaten door de NOC*NSF maar er gelden wel een aantal aangepaste regels. De AIBA heeft een opgeschorte IOC-erkenning gekregen, wat leidt tot een aangepast kwalificatiesysteem. TeamNL bevat een kernploeg van de Nederlandse Boksbond, dat hard werkt aan de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio in de zomer van 2021.

Aangepast kwalificatiesysteem

Vanwege de opschorting van de IOC-erkenning van AIBA, worden alle kwalificerende competities en/of evenementen voor of op de Olympische Spelen Tokyo 2020 georganiseerd en geëxploiteerd onder het gezag van de IOC Executive Board. Het College van Bestuur heeft een speciale taskforce met het mandaat om de kwalificatiewedstrijden voor boksen te organiseren en te verzorgen en het bokstoernooi op de Olympische Spelen Tokyo 2020 en ook een Tokyo 2020-kwalificatie te ontwikkelen.

De handhaving van de regelgeving en de kwalificatiecriteria is de verantwoordelijkheid van de Boxing Task Force, de respectieve nationale federaties van de sport en de NOC's op het gebied van hun respectieve verantwoordelijkheden.

Trainen in coronatijd

Sinds begin mei mogen topsporters na meer dan een maand in quarantaine gezeten te hebben weer trainen. Waar eerst nog 1,5 meter afstand gehouden moest worden tijdens het trainen, is deze regel inmiddels aangepast. Tijdens trainingen en wedstrijden is het bij contactsporten zoals boksen niet meer vereist om 1,5 meter afstand te houden, omdat het is toegestaan om ‘normaal spelcontact’ te hebben.

In alle andere situaties moet echter wel afstand gehouden worden. Dit is bijvoorbeeld in de kleedkamer en de kantine. Per 1 juli is het weer toegestaan om wedstrijden, toernooien en evenementen te houden met toeschouwers. Wel moeten deze ook 1,5 meter afstand houden en geldt er een maximum op het aantal bezoekers.

Voorbereiding Olympische Spelen

Het Nederlandse team is momenteel druk bezig met de voorbereidingen voor de Olympische Spelen. Trainingen en wedstrijden vinden weer doorgang en ook letten de boksers goed op hun voeding. Het is de vraag hoe deze winter er uit gaat zien en of het mogelijk blijft om te trainen. Door het gebruik van probiotica en andere voedingssupplementen in combinatie met een passend dieet zorgen de atleten ervoor dat ze qua gezondheid in optimale shape blijven.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws