Van straatkind tot vechtlegende - Boek over Gilbert Yvel onthult alles! Nieuws
Nieuws

Van straatkind tot vechtlegende - Boek over Gilbert Yvel onthult alles!

Van straatkind tot vechtlegende - Boek over Gilbert Yvel onthult alles!

Begin april verschijnt een boek over Gilbert Yvel, geschreven door Wilson Boldewijn (schrijver van Big Mike en Meesterdief) . Dit boek duikt diep in het leven van een van de meest spraakmakende vechters die Nederland ooit heeft gekend.

Van zijn zware jeugd in Hengelo tot zijn opkomst als internationale freefight-ster, geen detail blijft onbesproken.

Hoe Nederland kennismaakte met freefight

In de jaren ‘90 ontstond in Nederland een nieuw fenomeen: freefight. Een combinatie van kickboksen en worstelen die meteen opzien baarde. Veel mensen dachten dat het een brute sport was waarin twee vechters de ring betraden om door te gaan tot iemand niet meer verder kon.

Burgemeesters en burgers spraken hun afschuw uit, maar het publiek was nieuwsgierig.

De worsteling van kickboksen om groter te worden

Het kickboksen was destijds de dominante vechtsport in Nederland, maar het lukte niet om door te groeien naar een hoger niveau. Er was geen grote overkoepelende organisatie, sponsordeals waren dubieus en de media erkenden de sport nauwelijks.

In Japan groeide K1 snel, maar het duurde nog jaren voordat die ontwikkeling Nederland bereikte.

Van straatkind tot vechtlegende - Boek over Gilbert Yvel onthult alles!

De opkomst van freefight en nieuwe helden

Freefight trok direct de aandacht. Gala’s trokken veel bezoekers en een nieuwe lichting vechters trad naar voren. De eerste grote namen kwamen uit de wereld van het worstelen, met Chris Dolman als een van de pioniers.

Hij vocht al jaren in Japan en zette de sport op de kaart in Nederland. Zijn teamgenoten, vaak zwaargewichten en uitsmijters in Amsterdam, domineerden de eerste freefight-gevechten.

De opkomst van Gilbert Yvel

Kickboksers zagen kansen en stapten over naar freefight. Eén naam viel direct op: Gilbert Yvel. Een jonge, atletische vechter met een Tukkers accent en een explosieve vechtstijl. Waar anderen houterig of afwachtend vochten, bewoog hij als een tornado door de ring.

Binnen enkele maanden na zijn eerste training bij Lucien Carbin maakte hij zijn debuut. Kort daarna stond hij al in de hoofdprogramma’s van gala’s.

Een unieke vechtstijl en onvoorspelbare persoonlijkheid

Yvel had een uitstraling die anders was dan die van andere vechters. Terwijl anderen gespannen de ring betraden, wandelde hij ontspannen naar binnen, trok grimassen en wachtte tot de scheidsrechter het gevecht startte.

Maar zodra het startsein klonk, veranderde hij in een agressieve vechtmachine. Ondanks zijn intense uitstraling had hij een rustige, hoge stem en sprak hij kalm. Hij accepteerde elk gevecht zonder te vragen wie zijn tegenstander was. Voor hem maakte dat geen verschil.

Een moeilijke jeugd en onrustig leven

Zijn jeugd was zwaar. Hij groeide op in een pleeggezin in Hengelo waar hij zowel fysiek als mentaal werd mishandeld. De band met zijn biologische ouders was afstandelijk.

Als hij zich goed voelde bij iemand, ging hij tot het uiterste. Maar zodra dat gevoel verdween, vertrok hij zonder omkijken. Dit zorgde ervoor dat mensen vaak teleurgesteld of boos achterbleven.

Van pleegkind tot wereldster

Yvel groeide uit tot een internationale ster. Hij vocht in Sint-Petersburg, Tokio en de Verenigde Staten. Met de roem kwam ook het geld. Maar wat hij verdiende, gaf hij net zo snel weer uit aan drugs en vrouwen.

Zijn management liet hem te jong op het hoogste niveau vechten, waardoor hij veel schade opliep. Volgens insiders werd hij verkeerd begeleid en te snel in het diepe gegooid.

De worsteling na zijn carrière

Toen MMA wereldwijd populair werd door de UFC, begon zijn lichaam hem in de steek te laten. Hij kampte met blessures en motivatieproblemen.

Terugkijkend zegt Yvel dat hij ondanks zijn succes vaak ongelukkig was.

Een bijnaam die alles zegt

Veel vechters krijgen een bijnaam die door fans of media wordt bedacht en soms geforceerd aanvoelt. Bij Yvel was dat anders. Hij vocht als een storm en viel aan in een ongekend hoog tempo.

Daarom kreeg hij de bijnaam ‘Hurricane’ – de orkaan. Een naam die volledig bij hem paste. Het boek is al in de voorverkoop te bestellen via Bol.com onder andere.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws