Scheidsrechter? Met gevaar voor eigen leven! - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Scheidsrechter? Met gevaar voor eigen leven!

Scheidsrechter? Met gevaar voor eigen leven!

Heb jij ook zo’n hekel aan scheidsrechters?

Ben jij ook zo iemand die het altijd beter weet als er beslissingen worden genomen? Kijk nu eens naar het filmpje in dit artikel. Het leven van een scheidsrechter is gelijk aan die van de brandweerman of de ambulance broeder. Zij stellen hun eigen veiligheid in de waagschaal om die van de vechters te garanderen. Denk jij nu al een beetje anders over deze mensen?

De scheidsrechter is een onafhankelijke persoon die als doel heeft een wedstrijd eerlijk te laten verlopen. Het doel van zijn werk is om de gehanteerde regels toe te passen en die te handhaven op welke manier hij of zij dat nodig acht.

Geen respect voor tegenstander of scheidsrechter

Een vechter behoord te luisteren en te allen tijde de opdrachten van de scheidsrechter na te volgen. Maar daar zit nu de kneep. Er komen steeds meer vechters die geen enkele controle over zichzelf hebben. Zij gaan de ring of kooi in met een alsof ze een eigen wereld instappen. Zonder enig respect voor tegenstander of scheidsrechter gaan zij een gevecht aan. Niets “Budo spirit”, gewoon knallen en niet zeiken.

Maar dat is niet het doel van onze sporten. Wij vechten als uiteindelijk resultaat van onze trainingen. Het is een test. Een moment opname in je leven. Soms gaat het goed, soms fout. Als vechter wil je veilig zijn op het moment dat je het zwakst bent. Als je aangeslagen rondzwalkt in de ring op groggy in een chook zit. Laat staan de kritieke toestand als een klem word doorgehaald. Je kan je arm breken of zelfs meer. Die scheidsrechter is er op dat moment om erger te voorkomen.

Gebrekkige disciplinaire opleiding

Het probleem zit niet bij de scheidsrechter maar vaak bij de vechter. Een gebrekkige disciplinaire opleiding waarbij het respect voor de Budo en regels ontbreekt, er geen aandacht is voor zelf controle en waarbij de training veel te veel gericht is op “vernietigen” van de tegenstander in plaats van winnen.

Trainers en vechters moeten vaker gaan kijken naar de basis van het Budo. Respect voor elkaar, de vechters onderling, de trainers en vooral de mensen die jou veiligheid bewaken, de scheidsrechters.

 

Bijdrage door: Arnaud van der Veere

Bekijk ook

IJS Boksen! Broer slaat broer ‘KO’: nieuwe vechtsport Ice Wars (video)

Jordan en Ben Kennedy sloegen flink op elkaar in tijdens het nieuwe vechtsport event Ice Wars

‘Niet janken!’ Deze sport is niet voor mietjes, incasseren maar…

Wellicht wel de hardste vorm van de Japanse vechtkunst

Badou Jack scoort waanzinnige KO op Hany Atiyo in Abu Dhabi (video)

Badou Jack breidde zijn huidige overwinningsreeks uit naar vier op rij gisteravond

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page