Moet het jury systeem voor vechtsport wedstrijden op de schop? Nieuws
Nieuws

Moet het jury systeem voor vechtsport wedstrijden op de schop?

Moet het jury systeem voor vechtsport wedstrijden op de schop?

Er worden wel eens blunders gemaakt tijdens het jureren bij vechtsport wedstrijden.

Een fout kan worden gemaakt, ja toch? Ja natuurlijk want niets is menselijker dan een vergissing maken. Maar in de vechtsport kan dit grote gevolgen hebben. Laten wij het meest recente incident eens bij de staart nemen. Afgelopen zondag werd op WFL final 16 een discutabele beslissing genomen in de partij van Fred Sikking tegen Boy Boy Martin. Waar Fred Sikking in eerste instantie werd uitgeroepen als winnaar werd dit een dag later herzien, met alle gevolgen van dien. Tegenwoordig beschikt bijna iedereen over een social media account zoals Facebook, Instagram en Twitter, en de reacties waren daar dan ook niet van de lucht. De reacties liepen uiteen van terechte beslissing van het terugdraaien van de uitslag tot grote schande voor het gebeuren!

Moet het jury systeem voor vechtsport wedstrijden op de schop?

Misschien tijd voor een video scheids zoals bij het voetbal en hockey?

Bij voetbal komt het ook vaak voor dat beslissingen in twijfel worden gebracht. Echter heeft men daar tegenwoordig een video scheidsrechter, wellicht tijd deze ook te hanteren voor de vechtsporten? Een video scheids voor de vechtsport is met de huidige technieken zeer goed om te zetten, bovendien staan er al camera's boven op die een partij filmen. Dus moet het mogelijk zijn deze in te zetten.

Controverse in het buitenland bij het boksen

Jurylid Adelaide Byrd werd eerder dit jaar geschorst voor haar ongelooflijk wankelende scoring van het controversiële Canelo Alvarez en Gennady Golovkin gevecht. Een jurylid scoorde de partij met 115-113 voor Golovkin, een zeer redelijke score. Een ander jurylid had een 114-114 gelijk, Adalaide Byrd, scoorde 118-110 ten gunste van Alvarez. Na deze beslissing brak de hel los!

Wie controleert de controleur?

Laten wij even terug gaan naar het incident op de WFL, het bleek dat een jury lid de een score briefje had verwisseld tussen de blauwe en rode hoek, dus het invullen er van wie gewonnen of verloren zou hebben? De bond die het evenement sanctioneerde, kwam achteraf met de mededeling dat er een fout was gemaakt. Maar wie controleert dat dan, en waarom pas een dag later? Dit had toch ook op het event zelf kunnen gebeuren door de hoofdjury, is te lezen in een post van een boze fan op Facebook. Dus wie controleert de controleur? Niet de schuld van de WFL, maar hoe zit het met de bond? Als organisatie is de WFL niets te verwijten, echter wijzen de vingers in de richting van de bond die die het gala sanctioneert. Maar hoe nu verder, doen wij het af als een menselijk falen, of wordt het tijd de boel eens op de schop te nemen.

Nationale instantie zijn die (verplichte) licenties voor juryleden en scheidsrechters verleent

Een eventuele oplossing zou een nationale instantie zijn die (verplichte) licenties voor juryleden en scheidsrechters verleent en de mogelijkheid heeft alle wedstrijden in Nederland via video te beoordelen. Na deze beoordeling kan de beslissing indien nodig worden teruggedraaid en kunnen eventuele disciplinaire maatregelen tegen de betreffende juryleden of scheidsrechters worden genomen, zoals het intrekken van de licentie bij het herhaaldelijk in de fout gaan.

Hoe ziet het Nederlandse kickboks publiek dit?

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws