Home / Nieuws / Joël van der Weide, Europees Kampioen Poomsea 2019

Joël van der Weide, Europees Kampioen Poomsea 2019


Het paar Joël van der Weide en Lotte de Haas tijdens de EK Beach in het Turkse Antalya (foto: Facebook)

Op 2 april jongstleden werd Joël van der Weide Europees Kampioen Poomsae 2019 in het Turkse Antalya. Poomsae zijn de verplichte (stijl)vormen die onderdeel zijn van de uit Korea afkomstige vechtsport Taekwondo.

Joël woont in Best maar traint al iets meer dan negen jaar in Oss bij Sportcentrum Tapia, onder het toeziend oog van bondscoach (WTF) Mieke Tapia. Hij begon met Taekwondo op zijn 6de levensjaar en op zijn 15 behaalde Joël al de 4de dan zwarte band, en was daarmee meteen de jongste ooit in Nederland die een dergelijke graad op jonge leeftijd wist te halen.

Wereldkampioen worden

Joël heeft naast zijn Europese titel die hij afgelopen weekend verdiende in Turkije menig ander titel weten binnen te slepen, zoals Junior Europees Kampioen (2013) en Cadet Europees Kampioen (2015). Daarnaast is hij in de individuele klasse ook nog eens negenvoudig Nederlands Kampioen en nog een twintigtal titels. Hij is de tel ondertussen een beetje kwijtgeraakt. Joël hoopt ooit wereldkampioen te worden.Hij heeft al vijf keer meegedaan en is vijf keer net buiten de prijzen gevallen. Het goud en de wereldtitel mee naar huis nemen blijft zijn grote droom.

Door de week studeert Joël aan de Fontys Sporthogeschool waar hij een talentenstatus heeft en in de weekenden werkt hij bij Kwalitaria van Alphen in Best om deels zijn geliefde hobby te kunnen bekostigen. Hij is dan ook erg trots onderdeel te mogen zijn van het Nederlandse Team waar voornamelijk taekwondoka’s van Sportcentrum Tapia in zitten.

Alle eer naar Bondscoach Mieke Tapia

De kersverse Europese kampioen is zijn trainer en bondscoach dankbaar, dat ze hem al 10 jaar traint en ter zijde staat. Trainer en coach Mieke Tapia is dit jaar genomineerd voor de Taekwondo Hall of Fame. De ceremonie vindt dit jaar eind augustus plaats in Thailand.

Europese medaille-winnaars:
Joël van der Weide – Europees Kampioen senioren 1
Theo Van de Molengraft – brons team2 heren
Teun van Otterdijk – brons junioren heren

EK Beach medaille winnaars:
Teun van Otterdijk – zilver heren junioren
Dewi van der Weide en Teun van Otterdijk zilver paar junioren
Dewi van der Weide – brons junioren dames
Melissa Versteeg – brons senioren 1 dames
Joël van der Weide – brons senioren 1 heren
Lotte de Haas en Joël van der Weide – brons paar 1

Bekijk ook

Honkbalknuppel aanval: UFC-vechter Jared Gordon ‘wurgt’ dader knock-out

Een getraind UFC-vechter proberen aan te aanvallen met een honkbalknuppel is geen goed idee.

Onrecht: MMA-vechter steunt mensenrechtenadvocaat in strijd

De in opspraak geraakte MMA-vechter Xu Xiaodong wordt het leven aardig zuur gemaakt door de Chinese overheid.

Overval vrouwelijke bokskampioen: ‘Ik bleef in zijn ballen slaan’

Twee overvallers ontdekten afgelopen weekend dat ze de verkeerde vrouw hadden uitgekozen om mee te rotzooien, toen deze een Golden Gloves-kampioen bleek te zijn.