Is kickboksen echt het nieuwe darten? Column Raimond Honig Nieuws
Nieuws

Is kickboksen echt het nieuwe darten? Column Raimond Honig

Is kickboksen echt het nieuwe darten? Column Raimond Honig

Is kickboksen echt het nieuwe darten?

Meervoudig wereldkampioen Mixed Martial Arts en kickboksen Melvin Manhoef kopte afgelopen week deze quote in nieuwe Revu. Maar is kickboksen inderdaad het nieuwe darten? Darten een sport die de laatste jaren erg in trek is, mede voortkomend uit de grote successen afgelopen jaren van Raymond van Barneveld en sinds een aantal jaren ook van Michael van Gerwen. Van Gerwen won afgelopen jaar bijna alles wat er überhaupt te winnen viel. Maar is het daarmee een modegrill of is darten echt geliefd geworden bij het grote publiek. Televisie Nederland heeft darten wel goed op de kaart gezet, mede te danken aan zenders als SBS6 en RTL7.

En hoe zit dat dan bij het kickboksen? Is kickboksen tegenwoordig ook meer geliefd bij het grote publiek en minder geassocieerd met criminaliteit, barbaarsheid en associaliteit. Helpt het dan dat zenders als RTL5, RTL7, soms SBS6 en zeker de nieuwkomer Spike TV met enige regelmaat kickboksen, al dan niet Live, uitzendt?

Dat kickboksen de laatste jaren aan enorme populariteit groeit valt niet te ontkennen. Sportscholen schieten als paddenstoelen uit de grond en ook de zwak afgeleide versies als Kickfun, Tae bo en UFW Kickboksen nemen enorme aftrek. Ook zie je dat steeds meer fitnessscholen, al jaren de absolute nr. 1 in sporten in Nederland met ruim 2,7 miljoen regelmatige beoefenaars, steeds meer een bepaalde vorm van kickboksen en boksen toegevoegd aan de reeds bestaande groepslessen. Helaas worden hiervoor niet de beste kickbokstrainers ingezet, maar het draagt wel bij aan de verdere populariteit van deze sport. Echte sporters maken hier hun start en zoeken daarna een sportschool die wel het echte kickboksen kan bijbrengen.

Professionalisering

De kickbokssport heeft inmiddels een flinke professionaliseringsslag gemaakt. In de begin jaren van de sport in Nederland (jaren 80-90) werd er “oldskool” getraind. Hard trainen, knokken tot je erbij neer viel en het liefst een zo hoogst mogelijke trainingsinspanning continue. Tegenwoordig wordt er in flink wat dojo’s functioneel getraind, vindt er een duidelijke afstemming plaatst tussen belasting en belastbaarheid en vindt er binnen de wedstrijdsport onder andere periodisering plaats. Steeds meer leraren worden opgeleid door het SKMO en FOG en gelukkig zien ook steeds meer leraren in dat wanneer je deze sport onderwijst, je echt wel moet weten wat je je leerlingen (aan)leert en waarom? Ook zie je een steeds verdere professionalisering ontstaan in de wedstrijdsport. We hebben nog steeds niet één gezamenlijke bond zoals het boksen dat in Nederland wel kent, maar een aantal organisaties wordt groter en professioneler. Sinds kort hebben we in Nederland ook een Vechtsportautoriteit. Primaire taak van de autoriteit is het beter reguleren van de zogenaamde full contact vechtsporten in Nederland, waaronder kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (MMA). Kortom we maken een aantal goede stappen in de juiste richting!

Negatieve imago

Natuurlijk is het kickboksen nog niet van haar negatieve imago af, mede met dank aan de media. De media duikt er direct op in zodra bekend wordt dat wanneer er iets negatiefs heeft plaatsgevonden. Het beste voorbeeld hiervan is wellicht natuurtalent Badr Hari. En natuurlijk is het zo dat iedereen die aan vechtsport doet zich moet realiseren dat wanneer zij iets doen wat “eigenlijk niet door de beugel kan” extra wordt uitgemeten in de media. Het begint dus met je normaal te gedragen in alle opzichten, maar het blijft jammer dat de gebeurtenissen enorm uit hun verband worden getrokken en in een andere context wordt geplaatst. Kennelijk ziet de media de sensatie ervan in. En sensatie verkoopt nu eenmaal beter dan iets saais.

Hier zou echter wel een schone taak voor de geschreven media liggen. De publicaties kunnen in de meeste gevallen echt anders. In talkshow en andere TV programma zie je ook dat er in positief opzicht steeds meer positieve aandacht is voor ons mooie sport. Humberto Tan, Eva Jinek, Jeroen Pauw en andere nodigen met enige regelmaat kickboksers en andere atleten uit aan tafel om te praten over onze sport om zo een reëler beeld te krijgen van de mens achter deze mooie sport.

Voor iedereen toegankelijk

Doelgroep onafhankelijk, zoals veertig plussers, vrouwen en kinderen vinden steeds meer de weg naar de boks- en kickboksschool. Vrouwelijke atleten als Lucia rijker, Anoushka Fontijn, Marloes Coenen, Germaine de Randamie en anderen hebben de stap om te gaan boksen of kickboksen kleiner gemaakt. Want kickboksen en boksen gaat niet alleen over een gevecht in de ring en om sterker worden, het gaat ook om meer zelfvertrouwen en zelfbeheersing krijgen. Om weerbaarheid, weten dat je je kunt meten met een ander. En dat laatste helpt veel kinderen in hun ontwikkeling.

Naast fysiek contact worden er ook steeds meer lessen boxingbag verzorgd. Lekker knokken tegen een bokszak, zonder fysiek contact, eveneens een reden voor vele om toch de handschoenen aan te durven trekken.

Toekomst

De enkele incidenten nagelaten, we zijn goed bezig met de sport en laten we allen dat zo voortzetten. De in Nederland bekende K1 kampioenen als Ernesto Hoost, Peter Aerts, Sem Schilt en Remy Bonjasky doen er ook van alles aan om onze sport op een mooie manier te profileren en uit te dragen door middel van seminars, lezingen, interviews en als gast bij talkshows.

Ed, een maatje van mij en tevens jeugd- en dartvriend van Van Barneveld en één van mijn leerlingen uit de dojo die nagenoeg zijn hele leven al dart zei mij vorige week: “Ik heb besloten te gaan stoppen met darten. Ik ga mijn team verlaten en me volledig wijden aan het kickboksen”. Zie je wel dat kickboksen echt het nieuwe darten wordt! Ik zeg Osu!

Raimond Honig MBA

Is kickboksen echt het nieuwe darten? Column Raimond Honig

Martial Artist/Ringspeaker/Sensei Sakura

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws