Home / Nieuws / Is karate wel effectief in ‘Full Contact’ gevechten

Is karate wel effectief in ‘Full Contact’ gevechten

Is Shotokan karate wel effectief in Full Contact gevechten

Er zijn een aantal vechtsporten zoals MMA en kickboksen die beoefenaars hebben met een karate achtergrond.

De vraag is alleen hoe effectief is karate als deze wordt toegepast in een andere vechtsport en in volledig contact? Er zijn een aantal MMA-vechters met een karate achtergrond zoals Lyoto Machida die bij Bellator vecht, in zijn laatste wedstrijd tegen de uit Nederland vechtende Gegard Mousasi leed Machida een nederlaag.

Was dit te wijten aan zijn achtergrond als karateka? De bekende full contact karateka Jonas Correia, die onder andere in Karate Combat vecht, zette een aantal feiten op een rij. Karateka’s zouden vooral moeite hebben met grondwerk bij MMA, of om uit clinches gekomen bij het kickboksen. Een karateka vecht graag op afstand, waar een MMA-vechter en kickbokser juist hun tegenstander opzoeken.

Te complex

Vaak hebben karateka’s moeite om worpen te ontwijken, maar heeft wel een beteer balans en coördinatie door Kata training. Karateka’s lezen vaak hun tegenstander, anticiperen op wat komen gaat. De waarheid is dat karate een zeer complexe vechtkunst is, terwijl full contact gevechten directer zijn. De meeste MMA-vechters en kickboksers, gaan vroegtijdig met pensioen vanwege opgelopen blessures.

Qua incassering vermogen liggen Shotokan beoefenaars niet ver van MMA en Kickboksers, mits het over de full contact versie gaat. Karateka’s houden er niet van om geraakt te worden, omdat hun training erop gericht is ten koste van alles niet geraakt te worden, anders zal het een nederlaag tot gevolg hebben.

Meer actie

De regels van karate zijn gebaseerd op kendo, waarbij iedereen, die door een zwaard werd geraakt, zou worden verslagen. Hoewel karatemeesters karate als wapens hebben geïnterpreteerd, weten we dat deze wapens niet zo dodelijk is als de stalen zwaarden. Sterke acties zijn veel meer nodig dan een goede stoot om de meeste gevechten te winnen, vooral met behulp van MMA of bokshandschoenen.

“Deze wil om niet koste wat kost geraakt te willen worden, blijkt een groter probleem te zijn. Karatevechters vinden het moeilijk om alles te geven wanneer ze aanvallen. Plus het feit dat gevechten met volledig contact je niet toestaan om altijd weg te lopen van een aanval. Het beste is om te leren dat je er bent om te vechten. Vroeg of laat zul je wat stoten moeten incasseren” zegt Jonas Correia dan ook.

Bekijk ook

Sportschoolketen die rechtszaak tegen de overheid aanspande zwaar onder vuur

De leden van de fitnessketen BigGym zijn woedend op de organisatie die recentelijk een tegen ...

🎥 | BOKSVIDEO STERKSTE MAN EDDIE HALL: ‘Ik train om te vernietigen’

Volgend jaar zien we Eddie Hall vs Hafthor Bjornsson ‘The Mountain’ in een boksring en ...

TOCH MMA-GEVECHT? Mike Tyson traint met MMA-legende

Mike Tyson gaat een comeback maken en is daar voor in training. Hij is in ...