Interview met Duran Ebren voorzitter van de Muaythai Organisatie Nederland (M.O.N.) Nieuws
Nieuws

Interview met Duran Ebren voorzitter van de Muaythai Organisatie Nederland (M.O.N.)

Interview met Duran Ebren voorzitter van de Muaythai Organisatie Nederland (M.O.N.)

Er zijn verschillende soorten vechtsport organisaties en bonden binnen Nederland, vandaag laten wij Muaythai Organisatie Nederland (M.O.N.) aan het woord!

Recentelijk hadden wij een interview met Duran Ebren van de M.O.N. in een openhartig gesprek vertelde hij Vechtsport Info over zijn organisatie, toekomst visie en wat de M.O.N. zoal doet binnen Nederland maar ook internationaal.

Interview met Duran Ebren voorzitter van de Muaythai Organisatie Nederland (M.O.N.)

Hoe lang bestaat de M.O.N. (Muaythai Organisatie Nederland) binnen Nederland al?

MON bestaat al sinds 2003 onder de naam MON. Daarvoor heette TBBN, opgericht in 1981

Hoe ben jij er bij betrokken geraakt?

Ik ben in 2006 meegegaan met de MON naar Thailand voor de IFMA Wereldkampioenschappen Muaythai en sindsdien ben ik betrokken gebleven en heb ik me steeds meer ingezet voor MON

Wat is je functie binnen de organisatie?

Ik ben nu inmiddels de Voorzitter binnen de MON/IFMA Nederland.

Wat zijn jullie voornaamste normen en waarden?

Respect, Eer, Fair-Play, Uitmuntendheid en Traditie. Dit zijn de voornaamste waarden vanuit IFMA die MON ook uitdraagt.

Wat wil M.O.N. uitdragen?

Naast de normen en waarden zoals hierboven beschreven dragen we het volgende uit. Saamhorigheid en vriendschap: Mensen met diverse achtergrond en afkomst bij elkaar brengen, die de passie voor muaythai delen en samen willen beleven. Leren van en met elkaar om samen sterker te worden.

De kunst van Muaythai staat centraal; Muaythai heeft een lange geschiedenis met een rijke traditie. De persoonlijke groei van een sporter is van belang en wordt door de trainers volgens de filosofie van muaythai begeleid. MON zorgt voor rolmodellen die de kunst van deze sport en met name de traditionele, strategische en tactische aspecten kunnen overbrengen.
Perspectief: Iedere sporter heeft zijn eigen doelen. MON geeft sporters de gelegenheid om op topniveau mee te draaien met wedstrijden. MON verzorgt opleidingen, workshops, centrale trainingen, seminars.

Veiligheid en regulering; Er zijn diverse maatregelen te treffen om risico’s bij een vechtsport te beperken. MON streeft naar bevoegde en bekwame trainers, sportscholen met licentie, toezicht (sancties) en hulp van de overheid en NOC, strengere regels bij deelname aan evenementen (voor organisatoren en deelnemers en toeschouwers).

Zijn jullie een zelfstandige bond, of ergens aan gelieerd?

Wij zijn een vereniging en aangesloten bij de IFMA (Internationale Federatie Muaythai Amateur) en EMF (Europese Muaythai Federatie) en WMC (World Muaythai Council). Dit zijn koepel organisaties

Interview met Duran Ebren voorzitter van de Muaythai Organisatie Nederland (M.O.N.)

Werkt het M.O.N. samen met andere bonden? (Nationaal en internationaal?

Binnen Europa werkt MON prettig samen met Muaythai bonden uit Duitsland, België en Spanje. We organiseren samen evenementen en voorzien elkaar van advies en ondersteuning.

Wie kunnen er allemaal lid worden van het M.O.N.? Waar moet men aan voldoen?

Zowel sportscholen als personen kunnen zich op dit moment aansluiten bij MON. In 2018 zal dit wijzigen en kunnen alleen de sportscholen direct lid worden. Personen worden dan via de sportschool lid.

Wij zijn bezig met het ontwerpen van de in- en uitsluitingscriteria. Denk hierbij bv. aan licenties, VOG, sportkeuring voor vechters. Naast een financiële verplichting zijn er verder geen zaken waar men aan moet voldoen.

Hoeveel evenementen organiseert het M.O.N. binnen Nederland? En wat
voort evenementen zijn dit? Kun je wat voorbeelden noemen?

MON organiseert dit moment 1 groot evenement per jaar, bijvoorbeeld Open Nederlandse kampioenschappen voor de Jeugd en Junioren IFMA regels.
Daarnaast is MON op evenementen nationaal en internationaal actief o.a. als wedstrijdleiding.

Wat is de toekomstvisie van het M.O.N.?

Olympische deelname: Nu Muaythai officieel erkend is door IOC (Internationaal Olympisch Comité) het Muaythai stappen zetten richting toetreding Olympische Spelen. IFMA geeft aan welke acties nodig zijn, MON volgt dit op en zorgt binnen Nederland en in samenwerking met Europese bonden voor draagvlak en draagkracht.

Een toekomst waarbij we sporters kunnen begeleiden naar de Olympische spelen is een duidelijke stip op de horizon. Waarschijnlijk is in 2020 tijdens de Olympische Spelen van Tokyo Muaythai te zien als demo sport.

Muaythai staat in Nederland op de kaart: Zo bekend als Muaythai is in andere landen zo onbekend is de sport in Nederland. De verwarring met kickboksen (een totaal andere sport met andere traditie en stijl) bestaat nog. De amateur muaythai is onder de jeugd minder in trek vanwege de beschermers die tijdens de wedstrijd gedragen moeten worden. MON gaat de sport binnen Nederland promoten door meer evenementen te organiseren met IFMA regels. Daarnaast gaat MON in gesprek met (lokale) overheid en organisaties om kennis te maken en informatie te verstrekken over Muaythai en de positie van MON.

Hoe ziet het M.O.N. zichzelf binnen de Nederlandse vechtsport wereld? (welke positie nemen jullie in? Etc)

Het vechtsportlandschap in Nederland is erg versnipperd. De budosporten (karate, Taekwon do, judo etc) hebben ieder een unieke nationale bond die ook internationaal is aangesloten. Dit zorg voor een goede regulering.

De ringsporten worden door vele bonden vertegenwoordigd. Ik tel er al snel 8. Elke bond hanteert eigen regels. Samenwerking tussen bonden is lastig vanwege de verschillende belangen en inzichten. Er zijn van overheidswege en vanuit wetgeving geen regels/ richtlijnen die ringsport bonden moeten naleven. Enkel wanneer een bond aangesloten is bij een koepelorganisatie of internationale bond, zijn er regels van toepassing.

De meeste ringsportbonden zijn tegelijkertijd actief in zowel kickboksen, Muay thai, MMA, boksen (officieus). Sommige bonden stemmen de spelregels per evenement af op de wensen van de promotor, de vechter of de trainer. Dat maakt dat acceptatie van vastgestelde richtlijnen en regels vaak lastig blijkt.

Doordat MON de enige Nederlandse Muay thai bond is die erkend wordt door IFMA en WMC (de grootste wereld bonden op gebied van Muay thai, amateur en professioneel) volgt MON als enige bond in Nederland strikt de IFMA en WMC regels.
De erkenning die MON heeft maakt dat MON een sterke positie inneemt binnen de Nederlandse vechtsport wereld. Per land kan maar een bond aangesloten zijn bij IFMA en WMC.

Omdat traditioneel Muaythai veel meer omvattend is dan sec een wedstrijdsport, wordt het beschouwd als Martial Art. Krabi Krabong en Muay Boran maken o.a. onderdeel uit van deze vechtkunst.
Op weg naar de Olympische Spelen zal de positie van MON dus steeds belangrijker worden.

Hoeveel sportscholen zijn er aangesloten bij de M.O.N.?

Interview met Duran Ebren voorzitter van de Muaythai Organisatie Nederland (M.O.N.)

Op dit moment zijn er 10 scholen aangesloten bij de MON. Nederland heeft nog maar een hand vol sportscholen waar het traditionele Muay Thai wordt beoefend. Er zijn meer dan 700 personen in 2017 lid van MON door deelname aan wedstrijden. Het is moeilijk om sportscholen lid te laten worden omdat men in Nederland niet gewend is aan het betalen van lidmaatschap aan een bond. Tevens is men niet gewend aan strenge regels omtrent o.a. veiligheid.

In België bijvoorbeeld kan men alleen deelnemen aan een evenement als de sportschool en de vechter beide lid zijn bij de bond. Net zoals het in Nederland geregeld is bij de budosporten en boksbond.

Doet het M.O.N. aan certificering of opleidingen?

MON/IFMA heeft diverse opleidingen. Sporters kunnen zich ontwikkelen door het behalen van Khan examens. Deze graduering wordt met een certificaat officieel geresteerd bij IFMA.
Ook heeft MON opleiding tot officials (jury/ scheidsrechter) en tot Muay thai trainer.

MON voert in opdracht van IFMA projecten uit met veelal een maatschappelijk doel, zoals de campagne Muaythai against drugs, weerbaarheid voor vrouwen.

Wat zijn de voordelen voor een M.O.N lid? Met andere woorden wat voegt
dit toe?

De schoolhouder / leraar
1. Lidmaatschap van de enige erkende Muaythai organisatie van Nederland, zowel nationaal als internationaal bij de IFMA, het erkende wereldorgaan voor het Muaythai, als bij de EMF en WMC, de professionele organisatie van het Muaythai.

2. Is via de NKS aanvullend verzekerd voor aansprakelijkheid en ongevallen.

3. Kan via de IFMA graduering structuur tot 13e Khan opgeleid worden
4. Kan deelnemen aan seminars en bijeenkomsten van de MON, voor zover mogelijk gratis
5. Krijgt het graduering systeem van de MON
6. Krijgt de Khan syllabus van de MON
7. Heeft toegang tot de lerarenopleiding van de MON en andere erkende organisaties
8. Kan deelnemen aan internationale projecten, zoals internationale scholing

9. Kan deelnemen aan internationale wedstrijden, die onder de IFMA vallen, bij zowel onze buren, Duitsland en België als verder in de wereld.
10. Kan subsidies aanvragen voor huren zaal en opleidingen bij zijn gemeente

De vechter
1. Lidmaatschap van de enige erkende Muaythai organisatie van Nederland, zowel nationaal als internationaal bij de IFMA, het erkende wereldorgaan voor het Muaythai, als bij de EMF en WMC, de professionele organisatie van het Muaythai.
2. Kan deelnemen aan erkende NK’s en EK’s die tot uitzending naar het WK kunnen leiden, of andere IFMA of WMC evenementen, zoals bijv. de Combat Games, maar ook World Games.
3. Kan in aanmerking komen voor sporter van het jaar verkiezingen
4. Kan rekenen op internationaal erkende officials en juryleden

5. Krijgt les van een internationaal erkend leraar.
6. Is via de NFK aanvullend verzekerd voor aansprakelijkheid en ongevallen.

Recreant lid
1. Lidmaatschap van de enige erkende Muaythai organisatie van Nederland, zowel nationaal als internationaal bij de IFMA, het erkende wereldorgaan voor het Muaythai, als bij de EMF en WMC, de professionele organisatie van het Muaythai. 2. Krijgt een paspoort van de MON, indien gewenst. Noodzakelijk bij examens.
3. Kan van beginneling tot aan leraar het Muaythai aangeleerd krijgen, middels het Khan graden systeem.
4. Kan met de juiste diploma’s werk krijgen in de vechtsport en maatschappelijke sector
5. Is via de NKS aanvullend verzekerd voor aansprakelijkheid en ongevallen.

Wij danken Duran Ebren, en het M.O.N. voor het interview, heb je wellicht vragen omtrent het M.O.N., of wil je contact opnemen dan kan dat via 040-2823838

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws