Cultuur omslag nodig om het extreem afvallen uit te bannen bij vechtsport Nieuws
Nieuws

Cultuur omslag nodig om het extreem afvallen uit te bannen bij vechtsport

Cultuur omslag nodig om het extreem afvallen uit te bannen bij vechtsport

7 kilo afvallen in 14 uur gezond of waanzin, extreem afvallen bij vechtsport aan de kaak gesteld

Vechtsporters gebruiken allerlei middelen om hun gewicht te halen voor een wedstrijd, en dan geen pilletjes of ouders maar extreme methoden om het gewicht letterlijk van zich af te zweten. Een filmpje wat viraal ging op internet van een Poolse vechtsporter die in een komend heet bad zit om maar af te vallen veroorzaakte een hevige commotie. Ook bij het Judo en zelfs bij het zo beschaafd geachte roeien is extreem afvallen aan de orde van de dag zo blijkt.

Filmpje geplaatst om aandacht te vragen over de gevaren van het "weight cutting"

Het zitten in een kokend heet bad, trainen in een zogenaamd zweet pak en andere methoden kan extreem gevaarlijke gevolgen hebben. Niet alleen uiterlijk maar zeker innerlijk op een lichaam. Zo heeft het effect op de hersenen en kan dit ernstige schade mee brengen. Dat de zaak serieus genomen wordt en aangepakt dient te worden blijkt wel uit de aandacht die dit onderwerp krijgt en niet alleen in de media. Sinds dit jaar is er de Vechtsport Autoriteit die ook voor dit soort zaken een wakend oog heeft.

SP Kamerlid en bestuurder bij de Vechtsport Autoriteit Peter Kwint over het extreem afvallen

Samen met oud Judoka en arts Jessica Gal was Peter Kwint te horen in een radioprogramma van de NPO over het extreem afvallen en de gevolgen ervan. Gal vertelde over haar eigen ervaringen met extreem afvallen, dit door haar judo verleden. Kwint zelf een fervent MMA en kickboks fan en recreant geeft aan dat de aandacht die er nu voor is een goede zaak is. Hij kent de problematiek uit zijn eigen omgeving van vechtsporters die er mee te maken hebben. Luister het hele radio interview hier!

Cultuur omslag nodig om het extreem afval uit te bannen

Dat er een cultuur omlaag nodig is om het extreme afvallen uit te bannen of binnen de perken te houden is duidelijk. Men moet het niet te licht nemen, sterker nog je speelt met je lichaam en bedenk dat niet elke coach of trainen de kennis in huis hebt om het afvallen goed te begeleiden. Veel vooral amateur vechters spiegelen zich aan de top vechters, maar in 99% van de gevallen hebben deze professioneel begeleiding die hen helpt om af te vallen. ook al komen daar extreme gevallen voor. Neem het voorval met Daniel Lima eerder dit jaar die zo verzwakt was door het afvallen voor een partij op Pancrase dat hij met begeleiding de weegschaal op moest en letterlijk neerstortte.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws