Aikido Master Koichi Tohei legt het concept Ki uit (Interne Energie) Nieuws
Nieuws

Aikido Master Koichi Tohei legt het concept Ki uit (Interne Energie)

Aikido Master Koichi Tohei legt het concept Ki uit (Interne Energie)

Deze kijk terug in de vechtsportwortels komt uit de pen van Koichi Tohei (1920 - 2011)Koichi Tohei

Deze kijk terug in de vechtsportwortels komt uit de pen van Koichi Tohei (1920 - 2011). Koichi Tohei was een student van aikido-stichter Morihei Ueshiba en diende als hoofdinstructeur bij de Hombu Dojo in Tokio. Hij verdeelde later de organisatie van Morihei Ueshiba en stichtte de Ki Society. Koichi Tohei, die een 10e graad zwarte band was toen hij stierf, is de krijgskunstenaar die gecrediteerd is met het populariseren van aikido in de Verenigde Staten. Onder zijn beroemdste aikido-studenten is acteur Steven Seagal.Koichi Tohei (rechts)

De gemoedstoestand is oneindig, terwijl spierkracht beperkt is

Af en toe rennen onze dagelijkse kranten headlines over 'Man gooit piano door de lucht in woede', of 'Kleine vrouw tilt auto omhoog om zoon te redden' en andere ongelooflijke zaken. Dergelijke verhalen verbazen niet alleen lezers maar ook wetenschappers. De mens heeft eeuwenlang geprobeerd een logisch antwoord te vinden voor deze blijkbaar supermenselijke daden zonder veel succes.

Maar voor een aikido-beoefenaars zijn dergelijke verbazingwekkende handelingen gemakkelijk te begrijpen. Als je geest of geest op een gegeven moment perfect coördineert met je lichaam, zijn er ongelooflijke krachtresultaten - meer dan 10 keer je normale kracht. Deze perfecte coördinatie van lichaam en geest zal helaas nooit voor de overgrote meerderheid van mensen plaatsvinden. De minderheid die deze macht krijgen, ervaren het bijna altijd tijdens een noodgeval.

Maar een goed opgeleide persoon, zoals een aikido-beoefenaar, kan deze kracht uitvoeren wanneer hij dit nodig acht. De vraag die natuurlijk volgt, is: "Hoe kan je je geest met je lichaam coördineren?" Om deze vraag te beantwoorden, moet je eerst de betekenis van ki (geest of geest) leren.

Denken en doen

Ki is geen onderdeel van je hersenen, waarvan de hoofdfunctie bestaat uit denken. De ki die een aikido-beoefenaar verwijst naar ligt in het centrum van zijn anatomie - een punt net onder de navel, genaamd saika no itten. Vanuit dit centraal punt komt de menselijke kracht of kracht vandaan voordat hij naar andere delen van het lichaam stroomt.

Dit kan het best worden geïllustreerd door te veronderstellen dat je lichaam gelijk is aan een elektrisch mechanisme. Uw hersenen werkt als een batterij. Het stuurt berichten naar een startpunt, dat op zijn beurt als een generator optreedt en kracht verstuurt aan elk deel van het lichaam.

Voor een andere illustratie, stel je armen voor als rubberen slangen bevestigd aan de saika no point, die als klep optreedt. Het water is de ki. Als u het water vrijlaat, worden de slangen (uw armen) steviger en sterker, aangezien meer vloeistof (ki) door hen stroomt. Uw vingers moeten volledig verlengd zijn, zodat de ki er doorheen kunnen stromen. Als je vuisten worden vastgeklemd, wordt de kracht afgesneden, net als het buigen van een rubberen slang en zo de stroom van water uit de mondstuk afsnijden.

Aikido Master Koichi Tohei legt het concept Ki uit (Interne Energie)

Ontwikkelen dat je het voelt

Paradoxaal genoeg is ki eenvoudig en duidelijk - maar het is moeilijk om te beschrijven. Ki is om ons heen zoals de lucht die we inademen. Maar tot we onszelf ontwikkelen tot een fase waarin we het eigenlijk in ons kunnen voelen, zal uitleg moeilijk zijn. Het is alsof je een levendige scène omschrijft aan een blinde persoon. Elk van ons is geboren met ki bij de geboorte, maar de meesten van ons blijven het niet op de hoogte.

Echter, als we onze ki door middel van training ontwikkelen, kunnen we uiteindelijk zelfs een andere persoon die zijn ki toepast, voelen. Totdat we in die positie zijn, zullen de meeste tentoonstellingen van aikido lelijk zijn, omdat alle gooien en manoeuvres met zo'n gemak en genade gedaan worden.

Wat is aikido en welk deel speelt het in onze moderne manier van leven? Aikido betekent letterlijk 'geest samen met je tegenstander'. Hoewel aikido een kunst van zelfverdediging is, is zelfverdediging van secundair belang. Ontwikkeling van ki is de primaire doelstelling.

Maar om je ki te ontwikkelen, moet je eerst het gooien en bewegingen van aikido leren. Zodra deze worden beheerst, kunt u zich concentreren op het synchroniseren van uw ki met uw technieken.

Moderne maar chaotische wereld

Naarmate onze moderne wereld meer norm vervaagt en chaotisch wordt, hebben we de neiging om spanning binnen onszelf te creëren - uiteindelijk resulteert dit in neurose en vaak in maagzweren. Om verligting te krijgen, hebben de mensen miljoenen slaappillen en kalmerende middelen nodig. Maar meestal zijn dit slechts tijdelijke expediteurs. Om permanent oplossingen te zoeken, zijn velen bezig geweest met yoga, Zen en Aikido.

Deze laatste kunst is bestemd voor de moderne mens omdat ki-training niet onverschillig gedaan moet worden; Het kan worden uitgevoerd als het gaat om zijn dagelijkse werk. Eigenlijk kan een hoog opgeleide aikido-beoefenaar zelfs zijn ki geanimeerd houden terwijl hij slaapt. Aikido-training, naast het ontwikkelen van onbekende krachten en ontspannende spanning, vormt ook karakter.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws