Welke vechtsport heeft je voorkeur?
Home / Columns / Welke vechtsport heeft je voorkeur?

Welke vechtsport heeft je voorkeur?

Welke vechtsport heeft je voorkeur?

Er zijn verschillende vechtsporten en iedere vechtsport heeft zijn eigen kenmerken en regels. Ook als je een liefhebber van alle vechtsporten bent, kan het zijn dat je voor jezelf een duidelijke voorkeur voor een bepaalde vechtsport hebt. De een loopt warm voor karate of jiujitsu, terwijl de ander liever aan judo, hap ki do, tai chi, capoeira of professioneel worstelen doet.

Vechtsporten vergelijken

Waarom iemand aan een bepaalde vechtsport gaat doen, kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat je er toevallig mee in aanraking komt of omdat je iemand kent die deze vechtsport beoefent. Er zijn ook mensen die eerst alle vechtsporten naast elkaar op een rijtje zetten en dan gaan vergelijken eer dat ze er een kiezen. Zoals veel mensen energieleveranciers vergelijken. Bij de energie vergelijken kijk je bijvoorbeeld naar de duurzaamheidsscore of de prijs en bij het vergelijken van een vechtsport let je weer op andere dingen.

Wat wil je?

Bij de ene vechtsport krijg je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen of een betere conditie. Maar het kan ook zijn dat je graag een vechtsport wilt beoefenen waardoor je bijvoorbeeld meer zelfdiscipline krijgt. Er zijn ook mensen die voor een vechtsport kiezen waarmee we de negatieve eigenschappen die ieder mens in zich heeft kunnen verslaan. De vechtsport aikido is dan bijvoorbeeld een goede keuze.

Hoe is aikido ontstaan?

Aikido is een Japanse vechtsport die door Morihei Ueshiba is bedacht. Na zijn studie gaf hij les in de vechtkunsttradities die hij geleerd had van een meester in de vechtsport, genaamd Takeda. Dit combineerde hij met de spirituele tradities die hij van Onisaburo Deguchi had geleerd. Uit deze combinatie is aikido ontstaan. Aikido staat ook voor ‘de weg van de harmoniserende geest’.

Wat is aikido?

Bij aikido word je een met de aanval. In tegenstelling tot andere vechtsporten probeer je de aanval niet af te buigen, maar trek je hem juist naar je toe. Dan probeer je de aanval te neutraliseren en hem een andere kant op te sturen. Dit kan door middel van een gewrichtsklem, een worp of een andere techniek. In traditioneel aikido worden geen wedstrijden gehouden. De insteek van de leermethode van Ueshiba was namelijk niet om met aikido een ander te verslaan, maar juist om de negatieve eigenschappen in jezelf te verslaan.

Geen competitie-element

Je werkt met aikido aan je lenigheid en conditie, maar eigenlijk zonder competitie-element. Eigenlijk zou je aikido beter met een krijgskunst of een verdedigingskunst kunnen noemen, waarbij je je eigen energie (ki) laat samenvloeien met de aanvallende energie. Dit is niet afhankelijk van spierkracht alhoewel je je spieren wel moet gebruiken, al is het maar om te kunnen staan of om te bewegen. Het gaat er meer om dat je je eigen energie (ki) bewuster gebruikt. Om dit te kunnen, is het belangrijk dat je ontspannen en onbevangen bent, je moet openstaan voor wat er op je afkomt. Lichaam en geest moeten één zijn. Het is logisch dat dit om veel oefening vraagt.

Bekijk ook

Werken aan een positieve transformatie met een personal training Amersfoort

Wil jij graag gaan sporten, maar hou je er niet van om naar een grote volle sportschool te gaan dan is een personal training iets voor jou!

Is krachttraining in combinatie met vechtsport wel mogelijk?

Biedt het überhaupt voordelen?

Waarom vechtsporten zo populair zijn om op te wedden

Veel mensen wedden op sport.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page