Waarom de zwaargewicht stoot het meest brute wapen in de vechtsport is Columns
Columns

Waarom de zwaargewicht stoot het meest brute wapen in de vechtsport is

Waarom de zwaargewicht stoot het meest brute wapen in de vechtsport is

Er zijn een aantal beschikbare stoten in het arsenaal van een bokser. De linker jab, de juiste powerhand, de uppercut en de hoek die beide met beide handen kunnen worden uitgedeeld. Het zou heel onverstandig zijn om te proberen je knock-out uit te voeren zonder deze eerst op te zetten, omdat je ervoor moet zorgen dat je binnen bereik bent. Waarschijnlijk ben je ongeveer 70 procent van de tijd bezig met voorbereiden in het gevecht.

De houding

Het is één ding om het juiste moment te kiezen om je prooi te verlammen, maar tenzij een bokser in de juiste positie is om dit te doen, zullen ze merken dat ze te veel uit balans zijn en vatbaar voor een tegenaanval. De juiste positionering begint allemaal met de voeten. De houding van een bokser is heel belangrijk stel je voor dat je op het midden van een grote klok staat, je voorste voet moet op nummer 12 staan ​​en je achterste voet op vier, dus de tijd op de klok zou 12.20 zijn.

Als je eenmaal de juiste houding hebt, zie je vechters doen wat we de 'bokser's galop' noemen bewegen als een slinger, voorwaarts en achterwaarts, tik-tock, tick-tock. Terwijl ze galopperen, jongleren ze met hun gewicht.

Waar een roeier zal vertellen dat de kracht uit hun benen komt en een boogschutter de rug als het belangrijkste deel van hun lichaam beschouwt, is het bij een bokser niet alleen de arm waar de kracht vandaan komt. De biceps en triceps zijn slechts de laatste tandwielen in een lichaamsmachine die in de voeten begint en de hele lengte van de torso door de heupen volgt. Men denkt dat de kracht van de arm komt, maar de arm is slechts de laatste overgang van de stoot.

Het komt uit de onderkant van je voeten en de energie wordt doorgegeven door je lichaam en eindigt via je vuist. Stel je voor dat er een paal aan het plafond is bevestigd die door je schedel gaat, uit je kruis komt en met bouten op de grond is bevestigd. Stel je voor dat je op die paal zit daar blijft daar ​​en je kunt alleen maar draaien. De paal staat vast.

Mits je een goed evenwicht hebt, kun je je engageren terwijl je draait, de kracht doorloopt naar je kern en de voortbewegende beweging is het die de stoot richting het doel drijft. Balans is zo belangrijk in de meeste sporten, maar in het bijzonder bij boksen.

Het doelwit

Als het gaat om een ​​indicator van hoe bekwaam een ​​bokser is om te overleven in de ring, is het gebruikelijk in het boksen dat men spreekt over de stevigheid van hun kin. Dit is niet alleen figuratief. Het meest dodelijke deel van het lichaam om verbinding te maken met een poging tot een knock-outpons is precies daar, aan het scherpe einde van de kaak.

Alan Ruddock is een fysioloog aan de Sheffield Hallam University en mede-oprichter van Boxing Science. Zoals Ruddock uitlegt, is de precieze reden voor een bewustzijnsverlies bij het ontvangen van een zware slag tegen de kin onbekend, maar er zit een schat aan wetenschappelijk denken achter.

"We weten niet echt wat de oorzaak is van een knock-out, maar we weten dat een hoog koppel (of rotatiekracht) rond de hersenstam waarschijnlijk dat gebrek aan bewustzijn veroorzaakt," zegt hij. "Dus de beste plek om te slaan voor een knock-out is de zijkant van de kin om dat hoge koppel te veroorzaken."

"Als je in korte tijd veel kracht kunt uitoefenen op het uiteinde van de kin, dan wordt die rotatiekracht over het onderste deel van de kaak naar de hersenstam overgebracht. "De hersenstam is de verbinding tussen de motorische cortex en het centrale zenuwstelsel die vrijwillige beweging regelt, dus als je veel koppel hebt en door dat punt gaat, verbreek je de verbinding tussen wat je vrijwillig wilt doen en de signalen die zijn bedoeld om te verplaatsen. "Wanneer je geraakt wordt, verlies je je spiercontrole, waardoor de benen wiebelen en dat is wanneer we vechter zien vallen."

De kracht

Naarmate je hoger in de boksgewichtklassen gaat, neemt het percentage knockouts meestal toe. Zwaargewicht wedstrijden hebben over het algemeen meer kans te resulteren in een KO dan weltergewicht, die op hun beurt meer knock-outs zien dan bantamgewicht. Daar is een heel eenvoudige reden voor.

"Het is net of je een kleine auto vergelijkt met een vrachtwagen," zegt Charles. "Als ze allebei met een snelheid van 30 km / u rijden bij een botsing, zal de vrachtwagen meer schade aanrichten. Van een lichtgewicht tot een lichtgewicht tot een middengewicht, als u uw gewicht kunt gebruiken, maakt het niet uit hoe klein u bent, u kunt iemand knock-out slaan."

Dus soms kan de lichtere persoon harder slaan dan het zwaargewicht. Maar als het zwaargewicht in staat is om met hun hele lichaamsgewicht te slaan, zal het verwoestender zijn. Duik een beetje dieper in de feiten en de wetenschap suggereert dat de belangrijkste vergelijking de impuls-momentum vergelijking is, in essentie het vermogen om snel kracht te produceren in combinatie met het vermogen om massa snel te verplaatsen.

De handsnelheid van een bokser kan ongeveer acht tot tien meter per seconde bedragen, wat bijna hetzelfde is als een 100 meter sprint. Combineer die snelheid met aanzienlijke kracht en de effecten kunnen dodelijk zijn. Op piekmomenten waarbij boksers werden gevraagd om op een ​​doelwit te slaan voor een wetenschappelijk experiment, produceren ze ongeveer 3.000 Newton.

Het is vrij moeilijk om te vergelijken tussen verschillende sporten, maar een piekkracht van rugbytuigen is ongeveer 1.500 Newton en dat is ook vergelijkbaar met de acceleratiefase tijdens het sprinten.

De schade

In de vroege stadia van een professionele carrière, raakt een vechter eraan gewend om knock-out stoten af ​​te leveren of te ontvangen. Wanneer je het gewenste doel bereikt voel je de knokkels bijna door de handschoen heen dringen. Wat een vechter nog een tijdje hoopt te vermijden, is het gevoel het canvas te raken na het ontvangen van de knockout door een tegenstander. Maar de kracht voelen van een vechter die meer dan 100 kilo weegt, is niet iets dat je gemakkelijk vergeet.

Zodra je een knockout te verwerken krijgt ben je geruime tijd gedesoriënteerd, je oren kunnen suizen of je zult een rinkelend geluid horen. Je visie wordt wazig en het begint pas langzaam bij je terug te komen. Natuurlijk zegt het vechters instinct om direct weer rechtop te willen staan. Je hart zegt dat je moet doorgaan, maar je benen zeggen nee. Ze kunnen aanvoelen als gelei je hebt er geen controle meer over. Elke echte vechter heeft teveel vechtershart om te stoppen dus wil opstaan. Je wilt eindigen op je voeten. Het voorkomen van knockouts bij zwaargewicht boksen, is gewoon niet mogelijk.

Wil je meer zien of weten over knockouts klik dan hier!

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws