Nederlandse vechters de dupe van wurgcontracten Columns
Columns

Nederlandse vechters de dupe van wurgcontracten

Nederlandse vechters de dupe van wurgcontracten

Contracten zijn in de regel spijkerhard. Wat op papier staat en waar met de volle bewustzijn een handtekening onder wordt gezet is juridisch ijzersterk.

Toch doet zich tijdens deze pandemie de vraag voor, of het bekende artikel ‘Force Majeure’. Dat iedere serieuze organisatie standaard in het contract heeft staan. Eel houdbaar is tijdens een uitzonderlijke pandemie zoals nu in de wereld gaande is.

Redelijk en billijk

Onder ‘Force Majeure’ wordt verstaan: ‘Niet-toerekenbare onmogelijkheid’. Waarbij de organisator zich kan beroepen indien zich een situatie voor doet, waarbij hij het contract niet kan nakomen. De vraag dient zich aan, nu de pandemie de wereld al ruim een jaar gijzelt en vechtsport evenementen onmogelijk zijn.

Of deze eenzijdige benadering wel redelijk en billijk is, ten opzichte van de vechters die al hun wedstrijden en inkomsten in rook zien opgaan. Hoe kan je vechters verplichten loyaal te blijven zonder enige vorm van compensatie?

Vechters beklagen zich

Een voorbeeld hiervan is een organisatie als ‘ONE Championship’, die voor de pandemie de ene na de andere vechter lucratieve contracten voorschotelde. Maar zich star opstelt als de betreffende vechter elders de mogelijkheid krijgt een wedstrijd te vechten.

‘Contract is contract’ wordt er dan gezegd. Maar is dat wel zo? In eerdere artikelen op deze site hebben meerdere vechters zich hierover al beklaagd.

Wat doet een rechter

Nadeel is het feit dat de grote organisaties altijd in het laatste artikel (contract) opnemen dat deze is opgesteld volgens een rechts systeem ver weg. Zoals ‘ONE’ dat mooi omschrijft: ‘This agreement shall be governed by, and construed in accordance with, the laws of Singapore’.

Dat betekent dat jij als vechter jouw recht moet halen in Singapore. Buiten de extra kosten voor een advocaat uit Singapore. Loop je het risico dat een rechter de termen ‘redelijk en billijk’ anders interpreteert dan in Nederland. Tja…

Broodvechters

Er zijn nu vechters wiens leven volledig is afgestemd op een professioneleKickboks- of MMA-carrière en die nul inkomsten hebben momenteel. Het kan toch niet zo zijn, dat als deze broodvechters in deze tijd ergens een kans krijgen om een wedstrijd te maken voor een andere organisatie, daarin tegengewerkt worden?

Zelfs in Singapore moeten zij zich dat toch realiseren? Is er überhaupt wel sprake van contractbreuk? Welke vechter is de eerste die de handschoen oppakt?

Tekst: Milco Lambrecht / RINGS – Fighting Network Magazine

(Originele kop 'wat zijn contracten waard in een coronacrisis'. red.)

? ZIE OOK ?

https://www.vechtsportinfo.nl/nieuws/mma-nieuws/we-moeten-wraak-nemen-op-conor-mcgregor-video/

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws