MMA is in Frankrijk verboden maar kan dit ook in Nederland? Columns
Columns

MMA is in Frankrijk verboden maar kan dit ook in Nederland?

MMA is in Frankrijk verboden maar kan dit ook in Nederland?

Dat MMA geen zachtzinnige sport is houdt niet in dat het verboden moet worden.

Op onze redactie komen regelmatig vragen binnen van vechtsport liefhebbers van allerlei aard. Tegen het einde van 2017 kregen wij een groot aantal vragen over MMA, en wat de Vechtsport Autoriteit daar mee voor had. Normaliter verwijzen wij deze vraagstellers door aan de Vechtsport Autoriteit, maar besloten wij een kleine enquête te houden om de achtergrond van de vragen te achterhalen.

Angst voor verbod in Nederland niet echt nodig

Een aantal vragen was of MMA in Nederland verboden zou kunnen worden, een verbod kan altijd op van alles, maar een verbod op MMA lijkt ons niet echt te gaan gebeuren, regulering en een aantal spelregels zijn inmiddels wel ingesteld. In Frankrijk en Noorwegen is men echter een stuk radicaler aan het werk gegaan vanuit de overheid. In 2016 kwam het Franse Sport Ministerie met enkele regels die in feite het pure MMA uitbannen.

MMA is in Frankrijk verboden maar kan dit ook in Nederland?

Protest vanuit de Franse MMA wereld

De officiële Franse MMA-federatie, CFMMA, reageerde destijds door een voornemen bekend te maken om legaal de nieuwe wetten aan te vechten die zijn ingesteld door het Franse ministerie van Sport. Echter is dit zonder succes gebleven, en worden er naar andere manieren gezocht om toch de verboden technieken te trainen. Zo wordt het Pancrase gebruikt om toch in de buurt van MMA te komen.

Hoe zien de regels er dan uit in Frankrijk

Een persbericht van het Franse sportministerie stelde destijds: "Decreet met betrekking tot technische voorschriften en veiligheid voor openbare vechtsportevenementen" verbiedt zowel de achthoekige kooi die door de UFC wordt gebruikt als verschillende integrale technieken. "De gevechten vinden plaats op een tapijt of in een ring met drie of vier touwen, de hoeken van de ring worden beschermd", zo staat te lezen.

De volgende technieken zijn strikt verboden en zullen leiden tot onmiddellijke diskwalificatie

Een vechter stoot, schopt of slaat met de knieën tegen een vechter die op op de grond ligt, wat bekend is als het zogenaamde "grond and pound" wordt hiermee bedoelt. Elke slag met de elleboog, kopstoten, slagen naar de geslachtsdelen, de ruggengraat, de achterkant van het hoofd of de keel, de vingers in de ogen, mond of neus, zijn strikt verboden, ook accidentele varianten worden hierbij gerekend. Met andere woorden, als je per ongeluk een van deze technieken gebruikt ben je het haasje. Het trekken aan het haar, bijten, de tegenstander opzettelijk op het hoofd of de nek gooien, de tegenstander uit de ring gooien, hoort ook bij het verbod.

Vechters missen de aansluiting met de top, of toch niet?

Toen de Vechtsport Autoriteit in Nederland met de regelgeving kwam vorig jaar was een van de meest gehoorde klachten, "zo missen wij de aansluiting met de internationale top." Geen ongegronde klacht, want in Frankrijk blijkt dat men de top vechters zoals Francis Ngannou veel in het buitenland laat trainen, hij traint ook bij de MMA Factory in Frankrijk, maar maakt veelal gebruik van bijvoorbeeld de UFC trainingskampen. Dus het laten vechten of trainen in het buitenland is niet zo'n slechte optie gebleken. Echter zal er nooit een UFC, Bellator of Cage Warriors event in Frankrijk plaatsvinden puur door de regels, dus mist men daar aansluiting, jammer ook voor de Franse MMA fans. Deze zijn gedwongen naar het buitenland af te reizen.

De regering denkt dat wij idioten zijn

Bertrand Amoussou, voorzitter van de Franse gemengde vechtkunstcommissie, noemt de nieuwe wetten 'respectloos' "Het ministerie denkt dat wij idioten zijn, alle landen hebben MMA erkend als spot in Europa, behalve Frankrijk en Noorwegen. "Ik hoopte dat dit niet zou gebeuren, maar de CFMMA zal een juridische actie blijven vervolgen al moeten wij tot het gaatje gaan", zegt hij.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws