Home / Columns / Ludus Alliance: ‘Athletic Martial Arts Tournament’

Ludus Alliance: ‘Athletic Martial Arts Tournament’

Voor de eerste keer in de geschiedenis zullen atleten uit Nederland en Israël het tegen elkaar opnemen in een toernooi waarbij alles draait om snelheid en beslissingen nemen. Wat is het verschil tussen het Athletic Martial Arts Tournament en bijvoorbeeld andere toernooien? Atleten hoeven niet ver te reizen om deel te kunnen nemen aan een internationaal toernooi. Het grootste gedeelte van de competitie vindt plaats in de eigen dojo met ondersteuning van internet en de Smart Paddle.

Zaterdag 21 december wordt het eerste internationale Athletic Martial Arts Tournament georganiseerd in Nederland vanuit de dojo van Sportcentrum Tapia in Oss. Bezoekers kunnen kennis maken met een nieuwe manier van trainen, competitie en ledenbehoud. Ludus Alliance combineert gaming en vechtsporten.

Tijdens het toernooi tussen Israël en Nederland zal er naast de clubkampioenschappen ook een ‘Big Boss Challenge’ plaatsvinden, waarbij winnaars uit alle categorieën door middel van een virtueel spel het mogen opnemen tegen de Zuid Koreaanse Kampioen. De Koreaanse Sparringselectie traint al met dit systeem.

Grote voordeel van dit toernooi: het scheelt een hoop heen en weer gereis en de kosten die daarmee gepaard gaan én atleten van verschillende vechtsportdisciplines kunnen tegelijkertijd deelnemen. Opgeven voor het toernooi kan uiterlijk tot en met 15 december 2019 bij Sportcentrum Tapia.

Smart Paddle (CS-pad) (screenshot YouTube)

Athletic Martial Arts

Athletic Martial Arts is een op technologie gebaseerde sport waarbij zowel fysieke als cognitieve capaciteiten van verschillende martial arts technieken worden gemeten. Technieken worden bijvoorbeeld gemeten door middel van een Smart Paddle (CS-pad). De pad heeft aan de voorzijde visuele indicatoren die aangeven wanneer de atleet moet slaan of schoppen. Hierdoor wordt snelheid, kracht, een beslissing nemen én uithoudingsvermogen gemeten.

Toegevoegde waarde

Mieke Tapia is bondscoach van het Nederlands taekwondoteam. Ze legt uit dat door het ongekende aantal trainingsmogelijkheden met de Smart Paddle er veel voordelen zijn voor zowel de atleet als de coach. Omdat technieken meetbaar en inzichtelijk worden gemaakt door de data van de Smart Paddle, kan een coach nu zien of het trainingsprogramma effectief is voor de sporter.

Over de toegevoegde waarde van de Smart Paddle voor de vechtsport zegt de bondscoach het volgende: “Je krijgt een tool in handen waarmee je voor een recreant de lessen zeer interessant kunt maken, bijvoorbeeld ook voor hele jonge kinderen. Je kunt op een hoog niveau je trainingen hiermee uitbouwen omdat bijna alles meetbaar wordt wat je doet. Tot nu toe was er nog geen mogelijkheid om dat te meten. Met de komst van de Smart Paddle kun je alles meten: hoogte, reactiesnelheid, impact èn decision making per techniek.”

De Smart Paddle is niet alleen van toepassing voor de vechtsport, zo laat het onderstaande filmpje zien.

Bekijk ook

VIDEO: Docu ter ere van overleden vader UFC kampioen Khabib

De vader van UFC Kampioen Khabib Nurmagomedov, Abdulmanap overleed recentelijk aan de gevolgen van het ...

KICKBOKSEN: Enfusion maakt eerste titelgevecht na lockdown bekend

Enfusion maakte het eerste titelgevecht bekend na het uitbreken van de coronapandemie. De Nederlandse Sarèl ...

Alexander Volkanovski wil een statement maken met verslaan Max Holloway

Ondanks het behalen van een overwinning op Max Holloway, lijkt Alexander Volkanovski het moeilijk te ...