Hoe de film industrie het Thaiboksen om zeep heeft geholpen! Columns
Columns

Hoe de film industrie het Thaiboksen om zeep heeft geholpen!

Hoe de film industrie het Thaiboksen om zeep heeft geholpen!

Muay Thai is ter ziele gegaan sinds Jean-Claude Van Damme de eerste split deed in Kickboxer

Zodra westerlingen er de hand op hadden gelegd, was Thai boksen zelfs in zijn puurste vorm dood, althans dat beweren boze tongen. Maar is dat ook zo? Tegen de tijd dat Super Street Fighter uitkwam met die gruwel van een personage, Adon, was het al lang voorbij. Al het cross-oversucces van Muay Thai was te danken aan zijn onbekendheid bij de meeste krijgskunstenaars in Europa en in de Verenigde Staten. En laten wij eerlijk zijn als die obscure technieken die in films worden gebruikt, iemand vanuit een split knockout trappen? Leuk voor de film maar in de praktijk werkt het anders.

Vóór de opkomst van Muay Thai was de populairste krijgskunst ter wereld Tai Kwon Do.

Zoals we wel weten, richt Tai Kwon Do zich vooral op het schoppen naar het hoofd, een doelwit dat het moeilijkst te raken is met het langste wapen die een lichaam bezit namelijk de benen. Dit zorgt ervoor dat het hoofd een hoge risico-versus-beloningstechniek inhoudt die net zo mooi is als verleidelijk. Maar zonder een goede setup met je handen, is het niet waarschijnlijk dat je de techniek zult beheersen en effectief zult uitvoeren.

Dus hier komt de lowkick

De low-kick is een effectief wapen het vernietigt het vermogen van je tegenstander om te manoeuvreren en neemt zijn primaire wapen weg: zijn benen. Er is niet veel zijdelingse beweging in de "traditionele" vechtsporten omdat Karate, Kung Fu en TKD ontworpen waren voor meerdere aanvallers. Als je van links naar rechts beweegt, zou dat betekenen dat je blindelings tegen aankomende aanvallen botst. Dit is waarom Muay Thai er boven uitsteekt, het is ontworpen voor één op één gevechten en geeft je toegang tot al meerdere wapens, de armen en benen.

Maar wordt het echt ten volle benut? Is het echt de meest effectieve manier om aanvallen te pareren?

Er moet een herleving van creativiteit in de Muay Thai gemeenschap komen, of ik vrees dat het de aansluiting met bijvoorbeeld MMA verliest. Of nog erger ... hetzelfde lot als Tai Kwon Do zal ondergaan en in de vergetelheid kunnen raken2. Stel jezelf de vraag, is Muay Thai zo veel voorkomend als het ooit was toen het MMA overspoelde en zijn go-to opvallende toepassing werd in de late jaren 90? Als je goed kijkt, gebruiken de meeste van je favoriete vechters technieken die helemaal niet op Muay Thai lijken.

Muay Thai gebruikt niet meer dan drie combinaties totdat de Nederlanders kwamen

Buakaw zijn combinaties overschrijden meestal niet meer dan drie opeenvolgende bewegingen. Dit leidt tot veel versnellen, stilstaan ​​voor je tegenstander, doorgaan totdat iemand valt of niet verder kan. Waar verandert het multi-dimensionale niveau? Het geheel is overbodig, repetitief, ongeïnspireerd en saai. To dat de Nederlanders ineens een opmars maakten in het Thaiboksen met een Ramon Dekkers als voorbeeld, een variatie en harde vechtstijl was geboren. Kickboksen in Nederlandse stijl is de meest uiteenlopende stijl van kickboksen, offensief gesproken. Of dat was het tenminste totdat mensen begonnen te bewegen.

Het Buakaw Banachamek versus Nieky Holzken voorbeeld

Het grootste probleem dat Muay Thai heeft, is zijn mobiliteit. Toen Buakaw in 2007 en in 2009 tegen Nicky Holzken vocht, stond Buakaw letterlijk voor het gevecht en vernietigde hij hem met zijn ervaring, terwijl hij langzaam Nicky's energie stal. Holzken had een heel Nederlandse stijl. Terwijl hij zijn middenlijn blootlegde, was hij vatbaar voor rechte aanvallen onder zijn gezichtslijn. Had hij zijn nu dominante hoofdbeweging, voetenwerk en jab gebruikt, dan had hij die stoten en trapen kunnen vermijden en meer kansen voor zichzelf gecreëerd hebben.

Muay Thai is repetitief en voorspelbaar

Muay Thai gebruikt honderden trappen in zijn trainingsproces met dezelfde richting en heel weinig diversiteit. Dit is niet alleen geestdodend, het veroorzaakt ook blessures. Repetitieve bewegingen in Muay Thai veroorzaken vreselijke slijtage van uw lichaam. U kunt voorkomen en soms, afhankelijk van de ernst van de schade, verwondingen genezen als u eenvoudig uw trainingsregiment diversifieert. Probeer verschillende schoppen, hoeken, houdingen, lichaamstaal om constant je tegenstanders te verwarren. Meer diversiteit betekent meer opties, word geen Muay Thai-robot!

Er is niet-bestaande hoofdbeweging

Hoofdbeweging wordt bijna volledig verwaarloosd in het Muay Thai. De meest voorkomende reden is dat als je je hoofd te laag laat vallen, je misschien een slechte trap te verwerken krijgt. Dit is fout. In feite heeft de elite met succes hoofdbeweging gebruikt om momentum en positionering te verzamelen tijdens hun aanvallen. Neem bijvoorbeeld Gokhan Saki vs Daniel Ghita voor op Glory Istanbul. Saki voert verbazingwekkende hoeken uit terwijl Ghita volledig wordt verbrokkeld met prachtige, diverse combinaties die zijn gecreëerd door te hengelen tussen het stationaire verdediging verschil van Ghita. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je veel gevoeliger bent om door wrede ellebogen te worden getroffen.

Het voetenwerk is Abdominaal

We zijn allemaal bekend met de Muay Thai technieken. Het wordt vaak gebruikt om een ​​reactie uit je tegenstander te krijgen, meestal om hem zijn voorstaande been uit balans te krijgen. Het probleem hiermee is dat je stil moet blijven staan ​​om deze manoeuvre uit te voeren, waardoor je een doelwit wordt voor mensen met een superieure boks techniek die je in stootbereik kunnen brengen. Superieur voetenwerk en beweging zorgen voor een superieure positionering. Superieure positionering betekent meer hefboomwerking en kracht met minder risico en meer beloning.

Tyrone Spong is het perfecte voorbeeld.

Hij is uitstekend in het maken van hoeken door zijn voeten te schuiven terwijl hij aan het slaan is, wat hem een ​​maximale hefboomwerking geeft tegen de stationaire tegenstander. Soms schakelt hij over van een orthodoxe naar een southpaw-combinatie in het midden om buiten de dominantie van de voet te profiteren en de kracht van zijn tegenstander te beheersen.

Waarom zien we niet meer van deze briljante stratgie over de hele wereld?

Muay Thai kan niet zonder zijn absolute sterke punten. De clinch is een kunst in zichzelf, maar het werkt alleen uitmuntend in combinatie met andere 'verloren' staande worstel technieken. Joseph Sampeiri, leider van het Muay Thai-programma van de Renzo Gracie Academy in New York, heeft bijvoorbeeld een superieure clinch strategie die eigenlijk een afgeleide is van zijn Judo-achtergrond. Maar ook een Georges St-Pierre, Rashad Evans, Jon Jones en Frankie Edgar. Allemaal legendes die uitblinken in het overbruggen van de kloof tussen opvallend en clinch bereik. Als Muay Thai moet evolueren en groeien, moet er meer diversiteit en strategie zijn in zijn training. De meeste van je favoriete vechters hebben vaardigheden en technieken die uit andere stijlen komen.

Saenchai is bijvoorbeeld een virtuoze artiest als het op vechten aankomt, omdat hij de zwakheden en patronen van traditionele Muay Thai-strijders exploiteert.

Hij laat de Muay Thai-supersterren er op zijn best gemiddeld uitzien, omdat hij hun hele denkproces kan doorzien en hun bedoelingen kan lezen voordat ze zelfs maar beginnen. Als hij je in staat stelt je op je voeten te laten slaan. Vechters zoals hij kunnen gemakkelijk je bedoelingen scouten, omdat Thaise vechters meestal defensief antwoorden met dezelfde ingestelde patronen. Vechtsporten is een reis van zelfontdekking en meesterschap. Om je individuele vaardigheden te verbeteren, moet je jezelf uitdagen door jezelf constant uit je comfortzone te halen en nieuwe dingen te leren.

Muay Thai zelf heeft misschien enorme gaten in zijn basis, maar dat zou niet moeten.

Als je trouw bent aan traditie om zijn "zuiverheid" te behouden, ervaar je niet het volledige spectrum van persoonlijke groei. Je bent niet je sportschool. Jij bent niet jouw stijl. Je bent niet je trainingsmateriaal. Elke keer dat je in een ring of kooi stapt, moet je jezelf vertegenwoordigen als een individu. Met wie je jezelf omringt, zal je uiteindelijk ook beïnvloeden. Je teamgenoten zouden moeten bestaan ​​uit een samenhangend netwerk van mensen die opstaan voor veranderingen. Vermijd automaten die blindelings een voorspelbaar curriculum volgen. Je moet constant van elkaar uit kunnen gaan, elkaars vaardigheden verbeteren en elkaars paletten uitbreiden.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws