Dit is wat één dag vet eten met je lichaam doet! - Vechtsport Info
Home / Columns / Dit is wat één dag vet eten met je lichaam doet!

Dit is wat één dag vet eten met je lichaam doet!

Voeding is een steeds terugkerend onderwerp voor iedere sporter, onderzoek wijst uit dat je altijd voorzichtig moet zijn!

Dit is wat één dag vet eten doet met je lichaam doet!

Als je gezond eet zes dagen uit de week, mag je dan op zevende dag aan de junkfood? Niet echt verstandig: Slechts één dag van de week je volproppen met junkfood, of vetvlees eten kan met je lichaam spelen betekenen, stelt een nieuwe studie die in het tijdschrift Nutrients is gepubliceerd.

In de studie onderzochte de onderzoekers 15 gezonde vrijwilligers die allen aan vechtpoort of andere sporten deden, en gaf ze een prettige taak: eet op een dag een dieet vol smakelijke, vette voedingsmiddelen, zoals worst, spek, gebakken eieren, hamburgers en cheesecake, in totaal 78 procent meer totaal calorieën dan hun normale dagelijkse vereiste. Vervolgens werd hun bloedglucose  gemeten en vergeleken met hun niveaus voor hun eet festijn.

De resultaten?

Eén dag vol met vettig eten deed hun hele lichaamssuline gevoeligheid met 28 procent dalen. Insuline gevoeligheid verwijst naar hoe gevoelig uw lichaam reageert op insuline, een hormoon dat uw cellen toelaat om bloedsuiker uit het bloed op te nemen en te gebruiken voor energie.

Als u insuline gevoeligheid is verminderd, kan uw lichaam meer en meer insuline nodig hebben om de bloedsuiker te absorberen. Uiteindelijk kan uw maag niet genoeg insuline uitschakelen om de taak te voltooien, zodat de overtollige bloedsuiker in uw bloedstroom zal opbouwen. Dat kan leiden tot prediabetes of diabetes onder de lijn.

Deze bevindingen van deze studie tonen aan dat slechts één dag van overmatige vetvoeding kan knoeien met het vermogen van uw lichaam om suiker effectief te verwerken.

Disfunctie van de organen

“Duurzame overproductie van insuline door de alvleesklier kan leiden tot pancreas disfunctie, en een onvermogen om insuline te produceren wanneer dat nodig is,” vertelde auteur Carl Hulston in een verklaring.

Er zijn wel enkele kanttekeningen: Ten eerste, door de manier waarop de studie is uitgevoerd, kunnen de onderzoekers niet zeker weten welk deel van het dieet het probleem was. Was het het grootste aantal calorieën in het algemeen? Hoe hoger percentage vetten? Of een combinatie van de twee?

Ten tweede, terwijl de bevindingen een acute verstoring van de insulinegevoeligheid van het lichaam tonen, weten de onderzoekers niet precies de gezondheidseffecten ervan. Zo hebben ze niet bestudeerd of de effecten bleven na terugkeer naar een meer regelmatig eetpatroon, en als voortdurende perioden van binge-eten leiden tot een progressieve verslechtering van insuline-hiuishouding.

Meer onderzoek nodig

Er is dus meer onderzoek nodig om die wegen te verdiepen. Toch geloven de onderzoekers dat de effecten die ze hebben opgemerkt, waarschijnlijk samengevoegd zouden zijn in groepen die het risico lopen op type 2-diabetes, bijvoorbeeld die overgewicht en sedentair zijn.

Bekijk ook

Chaos breekt uit bij MMA-wedstrijd nadat vechter publiek uitdaagt

Chaos breekt uit bij MMA-wedstrijd nadat vechter publiek uitdaagt

Bellator MMA-bantamgewicht vechter Danny Sabatello won gisteravond.

Sensatie! Heftige spinning back kick knock-out in China

Sensatie! Heftige spinning back kick knock-out in China

Aerdake Apaer had een geweldige manier om zijn eerste MMA-overwinning te behalen.

MMA-ster Brendan Loughnane vecht zich ondanks brute oogblessure naar PFL finale

1 Miljoen! MMA-ster vecht zich ondanks brute oogblessure naar PFL finale

Brendan Loughnane vocht zich gisteravond door een brute oogblessure om door te gaan naar $ 1 miljoen winner-take-all PFL-play-offs.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page