Home / Boksen

Boksen

Boksen is een van de eenvoudigste en oudste sporten. Boksen is een van de eenvoudigste en oudste sporten. Twee mensen (meestal mannen) vechten elkaar met hun vuisten tot een van hen is verslagen of knock-out geslagen is. Voeg een geschiedenis toe die eeuwen terug gaat, een groot aantal schandalige karakters, een krachtige dosis controverse en corruptie, en de altijd aanwezige mogelijkheid van glorie of tragedie.

Basics van boksen

Een bokswedstrijd is geen kroeg of een straatgevecht. Er zijn regels om een ​​winnaar aan te wijzen, dit houd de wedstrijd interessant voor fans en vermindert de kans op ernstig letsel aan de boksers. De regels variëren op sommige manieren tussen amateur (Olympisch) boksen en professioneel boksen, en zelfs tussen pro boxing organisaties. Voor een grote wedstrijd wordt een regelsvergadering gehouden waarin alle regels die specifiek zijn voor de komende wedstrijd, worden uitgelegd.

De boksring zelf is een verhoogd, vierkant platform met een doekoppervlak over ongeveer een centimeter vulling. Flexibele touwen omsluiten de ring, bevestigd aan stalen palen in alle vier hoeken. De exacte afmetingen van de ring zijn afhankelijk van de organisatie die de strijd sanctioneert. Ringen in kleinere locaties mogen slechts 16 voet aan een kant zijn, terwijl Olympische boksen ringen tot 20 voet in diameter toelaten. Een paar professionele organisaties staan ​​voor ringen tot 25 meter.

Boks regels

Er zijn een aantal dingen die een bokser niet in de ring mag doen – dit helpt bij het voorkomen van letsel en houdt wedstrijden van degenereren tot een onbeheerd gevecht. Boksers mogen geen van de volgende dingen doen:

Slaan onder de riem
Sla als een tegenstander op het doek staat
Trappen
Slaan met ellebogen, onderarmen of de binnenkant van de hand (klap)
Hoofd of kont gebruiken
Bijten in oren (je zou niet denken dat deze regel moet worden uitgesproken, maar Mike Tyson heeft dat verkeerd bewezen)
De touwen vast pakken
Worstelen

Aftrek van punten

Het plegen van een fout in de uitvoering van een van deze handelingen kan leiden tot het aftrek van punten door de jury leden. Herhaaldelijk of zeer vallend vallen, zal leiden tot een diskwalificatie door de scheidsrechter.

Een bokswedstrijd wordt verdeeld in rondes van twee of drie minuten, met een rustperiode van één minuut. Professionele wedstrijden zijn 12 rondes op het kampioenschap niveau. Tien rondes of minder kunnen gepland worden op lagere ranglijst. Amateurswedstrijden hebben slechts drie, vier of vijf rondes, met rondes die twee minuten duurt. Junior divisies kunnen zelfs kortere rondes hebben.

Bokshandschoenen zijn gemaakt van gevoerd leer, ontworpen om de handen te beschermen en de schade aan een tegenstander te verminderen. Onder de handschoenen worden de handen zorgvuldig verpakt in atletische bandages – deze verpakking is nauw geregeld. Amateursboxers dragen ook hoofddeksels die hoofdzakelijk beschermen tegen snijden en krassen.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page