Home / Tips & Meer / Vechtsport Blog / VIDEO | Heeft het worstelen nog wel een toekomst in Nederland?

VIDEO | Heeft het worstelen nog wel een toekomst in Nederland?

Worstelen is een eeuwen oude sport, men kent een aantal vormen zoals het Olympisch, Grieks-Romeins en bijvoorbeeld Turks worstelen (waar men met olie ingesmeerd is), maar er zijn meerdere variaties zoals het Japanse Sumo of het Sambo. In Nederland vierde de worstelsport ooit hoogtij met een Bert Kops Sr en junior en worstel grootheid Chris Dolman, stuk voor stuk toppers, maar wie zijn de toekomstige worstelaars?

Oostblokkers

Een aantal jaren geleden trainden er hoofdzakelijk Oostblok worstelaars bij Nederlandse worstelscholen, de sport leek op sterven na dood, echter lijkt deze een flinke stap vooruit te maken in Nederland o.a. door het zo populaire MMA. Veel MMA vechters zoeken hun heil bij sportscholen die ook worstelen aanbieden, simpelweg om hun grondgevecht beter te beheersen. Als een gevecht naar de grond gaat wil je zo snel mogelijk uit het ground and pound vandaan zien te komen.

Een van de sportscholen die het worstelen hoog in het vaandel hebben staan is de Halter uit Utrecht. Regelmatig worden er wedstrijden gehouden die worstelaars uit Nederland mar ook daar buiten aantrekken. Een van de bekendere worstelaars is Joey Berkenbosch van Kops Gym, een ware gespierde reus die internationaal veel successen behaalde en zich nu naast het worstelen toelegt op MMA.

Dames worstelen

Je zou het misschien niet denken maar bij de vrouwen is het worstelen zeer populair, een van de bekendere dames worstelaars is Jessica Blaszka die veel internationale titels won, ooit haar NOC*NSF A-Status verloor maar zich een weg terug worstelde naar de top. Zij traint vooral in Zweden waar de kwaliteit van het vrouwen worstelen zeer hoog is. In juli van dit jaar haalde het dames worstelteam van de Halter de derde plaats in Duitsland tijdens het 22e Ladies Open Toernooi in Ladenburg.

Maar de toekomst hoe zit het daarmee, zal het worstelen weer op het oude niveau komen van weleer in Nederland? Als het aan de fanatieke beoefenaars ligt wel, en de MMA biedt grote kansen, immers is dit een van de vechtsporten die worstelen als goede basis heeft. Wij blijven het in ieder geval volgen.

 

Bekijk ook

Jan Wetzer Stimuleringsprijs 2018

Jan Wetzer Stimuleringsprijs 2018

Ter nagedachtenis aan Jan Wetzer (1982 – 2013) heeft Nihon Sport Nederland in 2017 besloten ...