Iaido, 6 weken vanaf 8 juni bij Budo Ryu Sports Regio Nieuws Limburg
Regio Nieuws Limburg

Iaido, 6 weken vanaf 8 juni bij Budo Ryu Sports

Iaido, 6 weken vanaf 8 juni bij Budo Ryu Sports

iaido, 6 weken vanaf 8 juni in Limburg

Budo Ryu Sports wil vanaf het seizoen 2017-2018 starten met het aanbieden van een nieuwe discipline, namelijk iaido. Om te ervaren of de sport de aanvulling is waar je wellicht naar op zoek bent zullen we van 8 juni t/m 13 juli 6 weken iaido aanbieden.

Budo Ryu Sports Iaido lessen

Donderdagavond van 20.00 - 21.30 uur
Dojo Valkstraat 2
Kosten EUR. 39,00 voor 6 lessen (alle donderdagen vanaf 8 juni)

Interesse: stuur een mail naar info@budoryusports.nl

Iaido, 6 weken vanaf 8 juni bij Budo Ryu Sports

Iaido (居合道; Japans: iaidō)

Is te omschrijven als de kunst van het snel en vloeiend trekken van het zwaard, gevolgd door een aanval en behoort tot het budo. Iaido is sterk verwant aan andere Japanse vechtkunsten als kendo, shinkendo en jodo. Het komt voort uit de culturele krijgstraditie van de samoerai (bushi) van het klassieke Japan.
Iaido wordt beoefend met een houten zwaard (木剣 = bokken), metalen oefenzwaard (居合刀 = iaitō) of gesmeed scherp zwaard (真剣 = shinken). Welk type zwaard wordt gebruikt heeft veelal te maken met de mate van geoefendheid van de iaidoka.
Iaido is opgebouwd uit de elementen:

  • Nukitsuke, het trekken van het zwaard, gevolgd door een snijdende slag
  • Kiritsuke, de snijdende of stekende slag na nikitsuke
  • Chiburi, het afschudden van het bloed van het zwaardblad
  • Noto, het insteken van het zwaard in de schede

Alle bewegingen dienen vloeiend, zuiver en resoluut te worden uitgevoerd. De vele kata omvatten zittende en staande technieken, waarbij aanvallen van voor, achter en opzij kunnen komen. Hierbij kan het om één of meerdere (denkbeeldige) tegenstanders gaan. De uitvoering wordt gekenmerkt door concentratie en voortdurende waakzaamheid (残心 = zanshin).
De meeste kata (oefenvormen) worden zonder daadwerkelijke tegenstander uitgevoerd. Bij de uitvoering van technieken moet men zich echter wel een tegenstander voor de geest halen zodat je een zo realistisch mogelijke situatie creëert. Het gevoel van een werkelijk gevecht moet worden opgebouwd. Bij het onderdeel tameshigiri worden de slagen geoefend op opgerolde tatami.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws