VIDEO: Eeuwenoude voorloper van het Muay Thai herleeft - Vechtsport Info
Home / Nieuws / VIDEO: Eeuwenoude voorloper van het Muay Thai herleeft

VIDEO: Eeuwenoude voorloper van het Muay Thai herleeft

Dat Muay Thai wereldwijd bekent is en dat er een groot aantal mensen binnen en buiten Thailand deze sport beoefenen is al jaren een feit. Echter is er één man in Cambodja die de voorloper van het Muay Thai in ere houdt en weer doet opleven. Wij hebben het hier over “Bokator” dat tot 2000 jaar terug te dateren is. Het werd bijna weggevaagd door de Rode Khmer tijdens hun schrikbewind in Cambodja Eén man, San Kim Sean, heeft zijn leven gewijd aan de heropleving ervan en langzaam maar zeker krijgt het erkenning.

Muay Thai (Thais boksen) wereldwijd bekend vindt zijn oorsprong in bokator

Bekend in de geschiedenis, werd bokator dus vermoedelijk ongeveer 2000 jaar geleden ontwikkeld. Bewijzen van het wijdverspreide gebruik ervan zijn te vinden in etsen op de muren en andere religieuze monumenten van het 12e-eeuwse Angkor Wat-tempelcomplex in Cambodja.  “Angkor Wat is gecreëerd om het land en het Khmer-rijk te beschermen”, zegt San Kim Sean. “Ze bouwden een sterk leger op dat bokator gebruikte.” Hij zegt dat terwijl regionale sporten zoals Muay Thai (Thais boksen) wereldwijd bekend zijn, hun oorsprong komt van bokator. Dit komt omdat het Khmer-rijk uitgestrekte delen van Zuidoost-Azië, inclusief grote delen van Thailand, tijdens zijn hoogtepunt in de 12e en 13e eeuw bedekte.

Nog niet in Europa

Het Bokator is nog niet echt in Europa te beoefenen, wie kennis wil maken met deze sport zal naar Cambodja moeten afreizen. Daar maakt het inmiddels een flinke oplevering mee en wordt zelfs op scholen toegevoegd aan het verplichte sportles cluster. Het is mooi om te zien dat oude vechtsporten een nieuwe kans krijgen, want ergens is altijd een oorsprong ook van jouw favoriete vechtsport.

Bekijk ook

Jake Paul biedt UFC's Pimblett nieuwe datum voor 1 miljoen gevecht aan

Jake Paul biedt UFC’s Pimblett nieuwe datum voor 1 miljoen gevecht aan

De inzet is $ 1 miljoen als Pimblett wint

3 miljoen voor Cyborg vs. Harrison supergevecht! 'Rolls Royce als bonus'

3 miljoen voor Cyborg vs. Harrison supergevecht! ‘Rolls Royce als bonus’

Het is duidelijk dat de PFL wil dat Cris Cyborg

Magnifiek! Debutant KO't rivaal in Bare Knuckle clash

Magnifiek! Debutant KO’t rivaal in Bare Knuckle clash (video)

Deze ging slapend neer in de touwen

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page