Vechtsporten in Nederland hebben een hoge mate van aantrekkingskracht op criminelen? - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Vechtsporten in Nederland hebben een hoge mate van aantrekkingskracht op criminelen?

Vechtsporten in Nederland hebben een hoge mate van aantrekkingskracht op criminelen?

Burgemeester Lamers van Schiedam zegt dat is aangetoond dat vechtsporten en de criminele wereld elkaar aantrekken!

Via de wet Bibob wordt tegenwoordig heel Nederland getoetst althans als je iets wilt aanvragen, van een markt vergunning tot het bouwen op een woonwagenkamp, of als je in de vechtsport wereld zit. In Schiedam worden op basis van harde cijfers alle aanvragen voor vechtsporten aan de regels van de wet Bibob getoetst. De Burgemeester aldaar Lamers zegt dat vechtsporten een hoge mate van aantrekkingskracht hebben op de criminele wereld, en dat dit is aangetoond door onderzoek. Vandaar de verscherpte onderzoeken als je iets wilt doen in die richting.

Burgemeester Lamers van Schiedam zegt dat is aangetoond dat vechtsporten en de criminele wereld elkaar aantrekken!

Willekeur en faciliteren van criminele organisaties of activiteiten

De behandelingen van aanvragen via de BIBOB wordt nu veelal door een en dezelfde ambtenaar gedaan, met als gevolg dat dit kan leiden tot willekeur en faciliteren van criminele organisaties of activiteiten. Omdat het niet over verschillende schijven gaat en er geen na-controle is, is de screening vaak onvolledig en niet correct. Burgemeester Cor Lamers (CDA) stelt dit feit nu aan de tand, in een toelichting op de Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (BIBOB).

Door de wet BIBOB mag een gemeente sinds 2003 een vergunning weigeren of intrekken

Als een gemeente vermoedt dat de aanvrager de vergunning gebruikt voor het plegen van strafbare feiten, of het benutten van uit strafbare feiten verkregen (crimineel) geld, mag men per direct deze weigeren. De wet BIBOB is bedoelt om te voorkomen dat de gemeente vergunningen afgeeft aan criminele organisaties, dit is dan ook het ultieme doel van deze wet.

Zowel nieuwe als bestaande ondernemers te maken krijgen met een uitgebreide screening

Bij de aanvraag van een vergunning gaat de BIBOB procedure van start. Nadat een vergunning verleend is, kan achteraf een ondernemer zelfs nog worden opgeroepen door de gemeente voor een screening. Het onderzoek is in twee delen opgedeeld, zo richt men zich ook op de eigenaar van het pand waar het bedrijf is gevestigd of zich zal vestigen, dus ook deze wordt doorgelicht. Als eerste stap richt de gemeente zich op de aanvrager, leidinggevenden, bedrijfsstructuur, en financiering van het bedrijf en de financiers worden ook gescreend.

BIBOB ook van toepassing op vechtport gala’s

Ook kan de BIBOB wet worden doorgetrokken richting de organisaties van vechtsport gala’s, immers als blijkt dat er nauwe banden zijn, of dat het door een bepaalde persoon of bedrijven wordt georganiseerd. Dit kan ook met de achteraf screening naar voren komen. Wellicht dat dit de reden is dat sommige vechtsport evenementen worden afgelast zonder enige reden van opgaaf?

 

Bekijk ook

'Badr moet nu eens blijven staan!' Bonjasky over partij tegen Overeem

‘Badr moet nu eens blijven staan!’ Bonjasky over partij tegen Overeem

Ik snap dat hij wil entertainen

'Reteslecht'! Anthony Joshua is geen boksmachine koning

‘Reteslecht’! Anthony Joshua sloopt boksmachine (video)

Boksicoon Joshua sloeg een DAZN-boksmachine kapot

Vechtlegende Fedor snapt dienstweigeraars niet! 'Vechten in Oekraïne, niet zeuren'

Vechtlegende Fedor snapt dienstweigeraars niet! ‘Vechten in Oekraïne, niet zeuren’

De Bellator zwaargewicht vechter heeft een warme relatie met de Russische President Poetin

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page