Home / Nieuws / Vechtsportautoriteit trekt teugels aan: Waarschuwt sportscholen

Vechtsportautoriteit trekt teugels aan: Waarschuwt sportscholen

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) kondigde afgelopen week maatregelen aan tegen sportscholen die niet gesanctioneerde vechtsport evenementen houden.

De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) kondigde afgelopen week maatregelen aan tegen sportscholen die niet gesanctioneerde vechtsport evenementen houden.

In een brief genaamd ‘Vechtsportevenementen zonder bond’ aan de sportschool houders, waarschuwt de Vechtsportautoriteit dat er zonder een aan de Vechtsportautoriteit gebonden bond geen evenementen mogen worden georganiseerd in de eigen sportschool.

De Vechtsportautoriteit geeft aan meerdere malen te hebben geconstateerd dat er vechtsport evenementen plaatsvinden (voornamelijk voor jeugd) zonder dat er een bond aanwezig is die daarop toezicht houdt. Deze evenementen worden veelal aangeduid als ‘demodag’, ‘clubkampioenschappen’, ‘clubtoernooi’, ‘sparringstoernooi’ etc (volgens de VA).

Fikse schorsingen

Er wordt in de brief aangekondigd dat de VA stappen kan ondernemen en schorsingen kan opleggen tot wel 6 maanden. Onze redactie werd geattendeerd door verschillende bronnen, die anoniem wensen te blijven, uit angst voor maatregelen jegens hen. Een van de bronnen meld ons: “De VA is verkeerd bezig, ze gaan nu in ons eigen huis bepalen wat wel en niet mag, het is nog erger dan China. “

Een andere bron meld: “Dit is pure dreiging en machtsmisbruik, het lijkt wel op een verdienmodel voor de bonden, terwijl de VA onafhankelijk dient te zijn. De vraag is of de VA doorschiet in haar pogingen de vechtsport te reguleren binnen Nederland, echter is deze niet voor niets in het leven geroepen, maar moet men dan zo extreem ver gaan. “

Teveel druk

Volgens de bronnen komt de brief als pressiemiddel over zo staat er te lezen: “Een dergelijke schorsing zal gelden bij alle actieve vechtsportbonden in Nederland. Daarnaast zal de VA de gemeente waar de vechtsportschool is gevestigd op de hoogte brengen van deze onwenselijke evenementen. Een overtreding zal ook gevolgen hebben voor het in 2020 in te voeren landelijke keurmerk voor vechtsport scholen. “

Deze harde aanpak van de VA is niet zomaar, immers zijn er in het verleden veel excessen geweest. Veiligheid staat hoog in het vaandel en de gezondheid van de vechters ook. Zo verwijst de VA naar het feit dat bij dergelijke evenementen het vechters paspoort niet wordt gebruikt, wat schadelijk kan zijn als een vechter geblesseerd raakt en vrolijk een week later weer de ring betreedt.

Wat vindt u, gaat de VA te ver in haar beleid of staat u er achter? Lees hier de brief van de VA aan de sportschoolhouders.

Bekijk ook

VIDEO: Mike Tyson krijgt levensgevaarlijke haai knock-out

De bokslegende gaf toe dat hij het even flink in zijn broek deed toen hij ...

Bokskampioen Carl Frampton zaterdag in ware slooppartij

Het uitvallen van zijn oorspronkelijke tegenstander aanstaande zaterdag kan Carl Frampton nog wel eens flink ...

🎥 ONTSLAG: UFC zet MMA-vechter zonder pardon op straat

Het gebeurt niet snel maar als de UFC maatregelen neemt tegen vechters die in de ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page