Vechtsportautoriteit: GLORY is een voorbeeld voor velen Nieuws
Nieuws

Vechtsportautoriteit: GLORY is een voorbeeld voor velen

Vechtsportautoriteit: GLORY is een voorbeeld voor velen
Vechtsportautoriteit: GLORY is een voorbeeld voor velen

Met de komst van de Vechtsportautoriteit in 2017 waren er voor en tegenstanders, hoe staan de zaken er twee jaar later voor?

Van vechten in het publiek tot zelfs schietpartijen van alles ging er mis bij vechtsport gala's, dit alles deed de inmiddels overleden Eberhart van der Laan als burgemeester van Amsterdam het initiatief starten om een vechtsportautoriteit op richten. Het doel veiligheid voor een ieder en uitbanning van de grimmige elementen in de sport, met name in het kickboksen, muay thaiboksen en Mixed Martial Arts.

In een interview met Toezien vertelt bestuursvoorzitter Herbert Dekkers van de Vechtsportautoriteit (VA), welke stappen zijn gezet en wat de huidige status is. In het verleden waren er flinke uitwassen en een brede vermenging met criminaliteit, iets wat nu gereduceerd is, maar nog wel bestaat.

Grote stappen

Er zijn inmiddels flinke stappen gezet zoals regulering van leeftijden en het contact naar het lichaam, voor velen was het even wennen maar het lijkt zijn vruchten af te werpen. Tegenargumenten voor deze maatregel waren dat de jeugd de aansluiting op internationaal vlak zou verliezen, omdat daar zonder bescherming gevochten wordt. De versnippering onder de bonden blijkt nog wel een heet hangijzer.

ZIE OOK >> Nieuwe maatregelen voor in de vechtsport voor 2020

Vooral Ego gedrag lijkt hier de zaak te stagneren, “Binnen deze sector is al vaak genoeg geprobeerd een bond op te richten. Het strandt telkens. Dat komt omdat iedereen een bond wil, maar óók zelf bondsdirecteur wil zijn. Er spelen te veel ego’s mee, "zegt Dekkers. Toch kijkt men bij de VA positief naar de toekomst en ziet goede stappen en navolging van haar adviezen.

Voorbeeld functie

Een schoolvoorbeeld is GLORY Kickboxing, de VA adviseerde deze de kickboks events anders in te kleden, geen viptafels langs de ring meer, deze werden veelal bezet door elementen uit de criminele wereld aldus de VA. Ook het uitbannen van alcohol is een van de maatregelen die is genomen. "Beide adviezen volgden ze op. Heel prettig, want daarmee laten ze zien dat ze serieus werken aan professionalisering van de sport,” zegt Dekkers.

Goede ontwikkelingen dus, al is er landelijk op lokaal gebied nog wel werk aan de winkel dit erkent de VA ook. Nog steeds worden maatregelen aan de laars gelapt door sommigen, hoe snel dit in de toekomst zal veranderen moet nog blijken. Dekkers zegt dat het mooi zou zijn als de VA op een dag niet meer zou bestaan. Vooralsnog is het nog niet zover en blijft een organisatie als de VA een noodzakelijk iets.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws