Vechtsportautoriteit: Een jaar verder, waar staat men nu? – Vechtsport Info
Home / Nieuws / Vechtsportautoriteit: Een jaar verder, waar staat men nu?

Vechtsportautoriteit: Een jaar verder, waar staat men nu?

Wij spraken met de Vechtsportautoriteit over het streven naar een gereguleerde, veilige, gezonde en goed georganiseerde vechtsportsector!

Een jaar geleden werd de Vechtsportautoriteit opgericht in reactie op breed geconstateerde misstanden in de vechtsportsector. Men is nu een jaar verder maar waar staat de organisatie nu?

Tijdens GLORY 59 welke 29 september in Amsterdam gehouden werd maakte men de balans op van het eerste jaar dat de autoriteit actief is. De Vechtsportautoriteit deed dit samen met een delegatie Kamerleden en afgevaardigden van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF en de gemeente Amsterdam.

Eerste richtlijnen

Men voerde in het eerste jaar onder meer een richtlijn in om slaan en schoppen naar het hoofd bij minderjarigen te verbieden. En scherpte men de eisen qua medische veiligheid en financiële integriteit van vechtsportevenementen aan.

Maar ook werd een digitale vechterspas ontwikkeld ‘Fightpassport’ waar bonden, vechters en de ringartsen hiervan gebruik van kunnen maken. Men registreert hier onder andere medische zaken, maar ook of een vechter een week na een knock-out weer de ring in gaat bij een andere bond, dit behoort hiermee tot het verleden.

Wens

Er was al langere tijde een wens om een orgaan als de Vechtsportautoriteit in te richten. Ook enkele professionele vechters waren voorstanders en is het opzetten van een overkoepelend orgaan dat toezicht houdt op kickboksen, thaiboksen en MMA inmiddels realiteit.

Toch is er ook commentaar op de Vechtsportautoriteit, zo was niet iedereen blij met de richtlijnen voor de jeugd en dreigde men dan maar over de grens te gaan vechten. Als reden werd aangedragen dat anders de jeugd internationaal de aansluiting zou missen met leeftijdgenoten.

Evenementen langs

Er is een actief team van auditors die zo’n 30 keer per jaar op stap om evenementen te bezoeken en te kijken of de strengere regels voor evenementen ook daadwerkelijk in de praktijk worden gebracht. Echter mogen deze niet zelf ingrijpen maar dienen als doorgeefluik voor bijvoorbeeld gemeente functionarissen.

Het auditteam bestaat inmiddels uit 15 onafhankelijke auditors die in tweetallen steekproefsgewijs langs de evenementen gaan.

Extreme vormen van vechtsporten

De Vechtsportautoriteit is geen voorstander van extreme vormen van vechtsport. Er is bij deze vorm van vechtsporten namelijk een grotere kans op blijvend letsel en ringgevechten leiden bovendien sneller tot kapotgeslagen gezichten en veel bloedverlies. Zoals Bare Knuckle Boxing wat daarmee ook haaks staat op het streven naar een gereguleerde, gezonde en veilige vechtsportsector.

De Vechtsportautoriteit heeft niet stil gezeten afgelopen jaar, echter is er nog wel een weg te gaan, de vraag is echter welke stappen er op termijn nog genomen gaan worden en wat voor gevolgen en invloed deze zullen hebben op de vechtsport binnen Nederland.

Bekijk ook

⚠️ 🎥 Whiplash: Duw kost UFC’er Klose wedstrijd

Drakkar Klose kan niet vechten vandaag tegen Jeremy Stephens

🎥 😩 Pootje auw: Fedosov snel klaar met rivaal Majidov

Andrey Fedosov kwam vanavond in actie tegen Mahammadrasul Majidov

Van Dijke pakt titel op EK judo, Polling haakt af

Sanne van Dijke heeft op de EK judo in Lissabon (Portugal), de 70 kilo titel in de wacht gesleept.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page