Vechtsport Autoriteit goed of slecht voor de vechtsport? - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Vechtsport Autoriteit goed of slecht voor de vechtsport?

Vechtsport Autoriteit goed of slecht voor de vechtsport?

Vechtsport Autoriteit wat verandert voor de vechtsport?Vechtsport Autoriteit goed of slecht voor de vechtsport?

Eerder dit jaar werd aangekondigd dat men de vechtsport wil gaan reguleren. Wat houdt dit in? Kort gezegd de overheid wil controleren of sportscholen, evenementen maar ook beoefenaars zich aan de wet houden. Het initiatief is ooit begonnen en opgezet door Eberhardt van der Laan (burgemeester van Amsterdam).

De Nederlandse Vechtsportautoriteit is een landelijke toezichthouder die tot doel heeft “het bereiken en bewaken van een gereguleerde, gezonde, veilige en goed georganiseerde vechtsportsector.” Zo staat te lezen op de site van de organisatie. Men richt zich op sport-overstijgende maatregelen, die niet door onafhankelijke bonden en vechtsport organisaties zonder hulp zouden kunnen worden ingevuld.

Vechtsport Politie

Naar nu bekend is zullen ook sportscholen strikt orden gecontroleerd op naleving, dus zal er ongetwijfeld een soort van vechtsport politie worden opgericht. Want waar men regels oplegt zal er handhaving moeten zijn op naleving. Wat voor uniformen zullen die gaan dragen? Een karate pak in het blauw met een bandana wellicht, en gewapend met Nuncahku’s of een tonfa?

Keurmerk voor sportscholen

De Vechtsportautoriteit is nadrukkelijk geen nieuwe of overkoepelende vechtsportbond, maar houdt toezicht op de kwaliteit van full contact vechtsportorganisaties,  en draagt zorg voor een adequate handhaving daarvan. Dit kan inhouden dat er een keurmerk zal komen waar men kan zien of een sportschool aan de eisen voldoet.

De Vechtsportautoriteit werkt samen met full contact vechtsportorganisaties (kickboksen en MMA), de overheid (met name gemeenten) en de vechtsporters zelf. De autoriteit draagt uiteindelijk zorg voor zelfregulering van de branche.

De taken

De Vechtsport Autoriteit heeft een 1) toezichthoudende en een 2) communicatieve functie bij de uitvoering van de maatregelen uit het plan van aanpak:

  1. Ontwikkelen en implementeren van maatregelen ter bevordering van de veiligheid van sporters
  2. Samenstellen van een richtlijn voor vechtsportevenementen
  3. Informeren en faciliteren inzake lokaal beleid voor vechtsport
  4. Ontwikkelen en implementeren van een licentiesysteem van stakeholders in de sector
  5. Monitoren van de kwaliteit van vechtsportscholen (medio 2018 e.v.)

Wil je meer informatie over wat de Vechtsportautoriteit doet bezoek dan hun website: https://www.vechtsportautoriteit.nl

Bekijk ook

Sitthichai en Allazov door naar ONE World Grand Prix finale

Sitthichai en Allazov door naar ONE World Grand Prix finale

Doping levensgevaarlijk! ‘Vechtsportautoriteit haalt uit’

Doping is en elke sport aanwezig en de bestrijding is niet altijd even eenvoudig.

‘Ik sloop hem!’ Holzken belooft Rus pak slaag

Nieky Holzken maakt op 26 maart zijn terugkeer naar de ONE kickboksring

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page