Vechtsport Autoriteit goed of slecht voor de vechtsport? Nieuws
Nieuws

Vechtsport Autoriteit goed of slecht voor de vechtsport?

Vechtsport Autoriteit goed of slecht voor de vechtsport?

Vechtsport Autoriteit, het is nog stil? Wat staat er te gebeuren?

"De overheid wil overal een vinger in de pap", ze willen alles controleren let maar op ze maken de vechtsport straks kapot". Ik hoor het Henk nog zo zeggen laatst op een vechtsport gala. Henk zo noemen wij hem maar even (wil graag anoniem blijven), organiseert al jaren met succes vechtsport gala's in Nederland, en heeft een ongezouten mening over de nieuwe VSA (Vechtsport Autoriteit). Maar heeft hij gelijk?

Erkende sportschoolhouders zijn blij

Als je de gemiddelde erkende sportschoolhouder spreekt dan zijn deze opgelucht omdat de Vechtport Autoriteit sportscholen gaat controleren op juistheid. Dat wil zeggen, de juiste papieren, gradaties, en wat al niet meer er nodig is om erkend te zijn. Wij kunnen ons dat natuurlijk voorstellen, echter zijn er wel kanttekeningen te plaatsen. Laat ons eens kijken wat er gebeurt als de overheid een zogenaamde "autoriteit" opricht!

Toename illegale sportscholen

Laten wij als voorbeeld de kansspelmarkt een bekijken, nu zult u denken wat heeft dit in godsnaam met vechtsport te maken, nou dat maken wij graag duidelijk. Iedereen van ons heeft wel eens een gokje gewaagd bij een casino op internet. In principe is dit in Nederland illegaal en dus niet toegestaan, de Nederlandse overheid werkt al jaren aan een wet om dit te reguleren. En heeft daar vooral voor naar het buitenland gekeken, dus hoe andere landen dit doen. Echter zijn er in het geval van Vechtsporten niet echt veel landen, sterker nog wij hebben er maar 1 kunnen ontdekken namelijk India die vechtsporten reguleren en controleren via de Martial Arts Authority Of India.

Maar even terug naar de paralel want die is er degelijk, bij regulering blijkt vaak dat dit juist illegale handelingen in de hand werkt. Dus met andere woorden, men gaat ondergronds of erger. Dit kan voor de vechtsport inhouden dat vechtsporters gewoon gaan trainen bij een illegale sportschool, puur omdat deze wellicht een breder aanbond bieden of een bepaalde vechtsport. Bij het online gokken bijvoorbeeld is gebleken dat juist een toename van maar liefst 57% is te bespeuren van mensen die illegaal gingen gokken.

Verbod op karate en Judo

Ik hoor u denken "verbod op karate en judo"? Ja dat kan, en met een vechtsport autoriteit kan dit maar eens werkelijkheid worden. Stel er ontstaan een paar gevallen waar in de praktijk gewonden vallen bijvoorbeeld in een kroeg, en het blijkt dat de veroorzakers vechtsport beoefenen zoals Judo en Karate, dan is een verbod dicht bij, of in iedere geval een wetsvoorstel tot een verbod. Kijk maar eens naar het gebeuren met de zogenaamde "outlaw motorcycle gangs" in Nederland, deze worden door het geweld van enkele leden ook over 1 kam geschoren, en wil men hen verbieden!

Straat gevechten en illegale gala's

Henk is van mening dat ook de vechtsport gala's gevaar lopen, komt er straks voor elk gala een soort van politie team alle vechters doorlichten? Met andere woorden naast de zogenaamde "weigh-ins", en "staredowns" ook een moment genaamd VSA controle? Zo ja waar gaat men dan op controleren, het enige wat Henk zich kan voorstellen is op doping? Of mag men straks vanaf een bepaalde lengte pas de ring in? Voor Henk is het niet allemaal duidelijk. Voor u wel?

Zal er een wildgroei ontstaan van illegale vechtsport gala's of zelfs straat gevechten zoals in Thailand waar regelmatig Muay thai en straat gevechten plaatsvinden waarop gegokt wordt door omstanders? En waar de overheid niet snel ter plekke zal kunnen zijn?

Geef gerust uw mening

Graag vernemen wij uw mening over wat een vechtsport autoriteit zou moeten nastreven of controleren, u kunt uw reacties zenden aan redactie@vechtsport-online.nl of reageren via Facebook onder de post van dit artikel.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws