Vechtsport als wapen tegen zinloos geweld - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Vechtsport als wapen tegen zinloos geweld

Vechtsport als wapen tegen zinloos geweld

Geweld is vaak compleet zinloos

Op regelmatige basis worden wij wel opgeschrikt door berichtgeving dat er mensen zijn omgekomen door zinloos geweld. Zoals afgelopen weekeinde het bericht dat de 16 jarige Nick Bood uit Assendelft die door meerdere messteken van het leven is beroofd. Verschrikkelijk nieuws, en vaak ligt zinloos geweld hier aan ten grondslag. Zinloos geweld is van alle tijden en leeftijden, hoe vaak zie je geen filmpjes voorbij komen waar kinderen het zelfs filmen en delen. Maar ook ouderen zijn vaak niet wars van geweld, en delen dat dan ook nog eens via sociale media. Wie herinnert zich niet de beelden van twee weken geleden van de bejaarde man die in Amerika door een of andere idioot gewoon werd afgeslacht met enkele pistool schoten. Compleet zinloos.

Vechtsporter weerbaarder tegen geweld

Als geoefend vechtsporters ben je weerbaarder tegen (zinloos) geweld, maar is dit ook zo? De gemiddelde leek zou zeggen, JA. Maar de vechtsporters onder ons weten wel beter. Natuurlijk ben je weerbaarder en kan je wellicht beter anticiperen tegen geweld, en weet je hoe te reageren. Maar…. dat is toch echt afhankelijk van hoe getraind je bent in de vechtsport of sporten die je je eigen hebt gemaakt.

Onvoorspelbare vijand

Als je geconfronteerd wordt met geweld op straat, cafe of andere omgevingen is de eerste natuurlijke en menselijke reactie, hoe kom ik hier weg?? En als vechtsporter komt daarbij, hoe schakel ik het gevaar gedegen uit. Dit wil niet zeggen dan niet vechtsporters zich zelf niet zouden kunnen verdedigen, maar de drempel om gepast geweld te gebruiken is vaak erg laag. Degene of zelfs een groep waar je soms tegenover komt te staan kan behoorlijk onvoorspelbaar zijn. Als je tegen een persoon staat is dat anders dan tegen een grotere groep, die elkaar vaak ophitsen. En zo overgaan tot extreem geweld, om naar elkaar te bewijzen hoe stoer men is. Maar ben je zo stoer als je met meerdere mensen een persoon te lijf gaat? Ik dacht toch van niet.

zinloos geweld

Wat te doen

Ieder mens vraagt zich wel eens af wat te doen als men in een geweld situatie terecht komt zoals een straat gevecht bijvoorbeeld. Dit wordt ook vaak als vraag gesteld op sportscholen, of zelfs aangegeven bij trainingen. Vaak hoort men, je kunt het beste weglopen! Maar is dat ook zo? Natuurlijk is dat afhankelijk van de situatie, want elke is anders en vereist een andere aanpak. Wij spraken wat mensen die zelf slachtoffer van geweld waren geweest, enkele daarvan geoefende vechters en andere niet.

“Johan, ik liep op straat rond 03:00 samen met mijn vriendin, wij waren uit geweest en op weg naar huis. Plots stonden er 5 opgeschoten jongeren voor ons en begonnen een confrontatie te zoeken. Een  van de jongens liep op ons af met een stok in zijn handen en riep kom we maken ze kapot”? Er gaat dan wel wat door je heen, stel je voor wij lopen daar gewoon, en zonder ook maar iets uit te lokken, alleen oog voor elkaar. Wat doe je dan? Als vechtsporter kwamen gelijk mijn instincten naar boven, in mijn hoofd zei een stem… Blijf rustig neem je positie aan en wacht af.

Dat deed ik, de jongen stormde op mij af met twee anderen in zijn kielzog. Ik stapte iets uit waardoor hij langs mij raasde viel en nog kwader werd. Hij stond op en trok ineens een mes, toen dacht ik toch even ok, en nu? Weer kwam hij op mij af en haalde uit met het mes. Instinctief weerde ik af, gaf hem twee low kicks en brak zijn bovenbeen. De adrenaline ging als een dolle door mij heen. Ik verwachtte nog een aanval van zijn maten maar die kozen het hazenpad. De eerste aanvaller achterlatend. Het voorbeeld van Johan spreekt voor zich, als je met een groep geconfronteerd wordt schade de zogenaamde “first attacker” uit. De rest druipt dan vaak af.

Dan maar zelf een wapen op zak

Je hoort vaak mensen zeggen, ik heb zelf wat bij mij als op straat moet vooral in de nacht. Als je dan vraagt wat zij zoals bij zich dragen, dan verschilt dit van een busje traangas tot zelf wel eens een vuurwapen. Te gek voor woorden eigenlijk, maar ook begrijpelijk?? Of toch niet. Besef je wel dat een wapen dragen hoe klein dan ook grote gevolgen voor je kan hebben. De wapenwet is niet mals en justitie straft zwaar.

Wat te doen tegen zinloos geweld

Er zijn een aantal zaken die je doen kunt om zelf geen slachtoffer te worden, het eerste is vermijdt plekken waar dit zou kunnen gebeuren zoals na het uitgaan. Natuurlijk kan het overal gebeuren van eigen huis tot in een parkeer garage, maar vermijdt gewoon de bekende plekken. Ga op een vechtsport, dat doet niet alleen jezelf vertrouwen groeien maar ook je weerbaarheid. Let wel het is geen garantie dat je ongeschonden uit de strijd komt, maar in ieder geval leer je wel hoe je te verdedigen en eventueel terug te slaan of schoppen.

Sta je tegen een persoon face to face om maar te zeggen, ga dan niet in discussie. Probeer wel aan te geven dat wat hij wil doen grote gevolgen kan hebben, maar stel je staat tegenover iemand onder invloed van drugs. Dan komt elk woord wat je zegt als een hamer aan, en zal de woede alleen maar vergroten. Sta je tegenover een groep en het geweld barst los pak dan die “first attacker” aan, je zult zien dat de rest in paniek raakt en afhaakt (in 98%) van de gevallen. Ben je op zoek naar een goede sportschool in jouw buurt? Ga dan naar onze sectie sportscholen, je vindt daar een selectie van goede sportscholen die je graag meer vertellen over hun vechtstijlen.

 

 

Bekijk ook

Elleboog koning maakt gehakt van rivaal in bloedig gevecht

Bloedbad! Elleboog koning maakt gehakt van rivaal | video

Met een paar venijnige elleboogstoten

Boksster Bridges halfnaakt bij weging wedstrijd | video

Boksster Bridges halfnaakt bij weging wedstrijd | video

Ebanie Bridges weet hoe zij de aandacht moet trekken

Van Shaolin monnik tot UFC-ster! 'Dit is de Monkey King'

Van Shaolin monnik tot UFC-ster! ‘Dit is de Monkey King’

Na een training bij Shaolin Masters besloot Song zijn nieuwe MMA-droom na te jagen

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page