USADA legt UFC dopingschandaal bloot, vechters gerehabiliteerd! Nieuws
Nieuws

USADA legt UFC dopingschandaal bloot, vechters gerehabiliteerd!

USADA legt UFC dopingschandaal bloot, vechters gerehabiliteerd!

USADA legt UFC dopingschandaal bloot, vechters gerehabiliteerd!

Niet alleen medicijnen maar ook voedingssupplementen

Naast medicijnen hebben beide apotheken die door USADA werden onderzocht ook voedingssupplementen geproduceerd en verkocht en brachten deze hun producten op de markt als een veilig alternatief voor massaal geproduceerde medicijnen en supplementen. De apotheken beweerden ook gebruik te maken van productieprocessen die waren ontworpen om de mogelijkheid van kruisbesmetting uit te sluiten.

Bekende UFC vechters de dupe

Ondanks hun beweringen verkochten de bereidingsapotheken in Rio de Janeiro en Sao Paulo, Brazilië, vervuilde supplementen aan Junior dos Santos Almeida en Antonio Rogerio Nogueira, die beiden positief testten op hydrochloorthiazide, en Marcos Rogerio de Lima, die positief testten voor hydrochloorthiazide en anastrozol. Deze stoffen zijn te allen tijde verboden volgens het UFC Anti-Dopingbeleid, dat de World Anti- Doping Agency (WADA) Verboden lijst heeft goedgekeurd.

Meerdere verboden stoffen in de producten

Na het testen van supplementen die de atleten aan USADA gaven, bevestigde het WADA-geaccrediteerde laboratorium in Salt Lake City de aanwezigheid van meerdere verboden stoffen in de producten. Door een lopend onderzoek heeft USADA onafhankelijk supplementen opgehaald bij de bereidingsapotheken in kwestie, die door het laboratorium in Salt Lake City zijn bevestigd, deze waren ook besmet met hydrochloorthiazide, anastrozol en verschillende andere verboden stoffen. Autoridade Brasileira de Contrôle de Dopagem (het Braziliaanse nationale antidopingagentschap) en wetshandhavingsinstanties in Brazilië hielpen bij het onderzoek van USADA.

Te vaak bevatten supplement-producten niet-gedeclareerde stoffen

"We waarderen de samenwerking van de atleten en internationale autoriteiten om tot een dieptepunt te komen, omdat hopelijk deze problemen in de toekomst zullen voorkomen", aldus Travis T. Tygart, CEO van USADA. "Het is onaanvaardbaar dat deze bereidingsapotheken vervuilde supplementen voor het publiek produceerden. En het is een ander ongelukkig voorbeeld van waarom sporters uiterst voorzichtig moeten zijn als ze voedingssupplementen gebruiken. Te vaak bevatten supplement-producten niet-gedeclareerde stoffen, waaronder verboden medicijnen, die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid van een atleet. We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit soort leveranciers verantwoordelijk worden gehouden voor het introduceren van gevaarlijke producten zoals deze. "

De regel van de verontreinigde producten zoals uiteengezet in het UFC Anti-Doping beleid en de WADA-code bieden de mogelijkheid voor een vermindering van de anders geldende periode van niet-subsidiabiliteit, als wordt vastgesteld dat de positieve test het gevolg was van het gebruik van een besmet product.

Atleten onmiddellijk in aanmerking om terug te keren naar de competitie

"De regel erkent dat supplementen een risico kunnen zijn en biedt ook bescherming tegen ongefundeerde en onredelijke verminderingen door een grondig onderzoek van alle claims van 'besmetting'. De regel zorgt er ook voor dat atleten niet overdreven worden gestraft wanneer ze onwetend zijn in wat ze gebruiken en wanneer bewezen is dat de bron afkomstig is van een besmet product, zoals in deze gevallen, "zei Tygart.
Na het onderzoek van USADA, Almeida, De Lima en Nogueira, die allemaal samengestelde supplementen gebruikten volgens de aanwijzingen van hun respectievelijke artsen of voedingsdeskundigen, aanvaardde elke geaccepteerde verkorte periode van zes maanden van schorsing die eindigde met het oplossen van hun zaken. Als zodanig komen de atleten onmiddellijk in aanmerking om terug te keren naar de competitie.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws