UIT DE SCHADUW: Boek blaast Budosporten nieuw leven in – Vechtsport Info
Home / Nieuws / UIT DE SCHADUW: Boek blaast Budosporten nieuw leven in

UIT DE SCHADUW: Boek blaast Budosporten nieuw leven in

UIT DE SCHADUW: Boek blaast Budosporten nieuw leven in
De Japanse ambassadeur ZH Hidehisa (R) nam het boekje in ontvangst van Yos Lotens (L) foto: Graadje Weber

De populariteit van kickboksen en MMA-vechten groeit met de jaren flink door. De sporten die er aan ten grondslag liggen lijken een ondergeschoven kindje.

Wie heeft er vroeger niet aan judo, karate of jiu jitsu gedaan. Sporten die zelfs op school konden werden gevolgd, echter met de opkomst van het kickboksen lijken deze steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen.

Toch liggen deze sporten aan de basis van kickboksen en MMA, ook maken judoka’s veelal een overstap naar het MMA-vechten vanwege de grond technieken. die daar worden gebruikt. Alles begint bij de jeugd en sinds kort Iser een leuk initiatief ontstaan Waarde(n) vol Budo met een boek als basis.

Normen en waarden

“Sportplezier, motoriek en zelfverdediging staan bij budo-sporten centraal. En dat je daarbij banden, slippen, titels en prijzen kan behalen, dat weet iedereen inmiddels wel. Maar dat die sporten, zoals judo, karate, jiu jitsu, aikido en taekwondo, ooit met een andere bedoeling zijn ontwikkeld, dat weten maar weinigen,” aldus de uitleg bij Waarde(n) vol Budo.

“Het was de grondleggers van budo-sporten vooral te doen om de pedagogisch vormende waarden van hun bewegingskunst, om mensen te vormen tot een aanwinst van de maatschappij. Maar die rol raakte al vrij snel en steeds meer op de achtergrond. Gewenst gedrag werd slechts een welkome ‘bijvangst’ in de race naar vooral sporttechnische- en wedstrijdprestaties.”

Ontwikkeling en jeugd

Judopedagoog Yos Lotens ontwikkelde daarom een uniek project “Waarde(n)vol budo; gids voor budo-kids”. Ook is er een website gekoppeld aan het boek, dit is een zeer goede ontwikkeling aangezien de jeugd zich veelal online bevindt.

Vanwege de Japanse roots van de budo-waarden werd op woensdagmiddag 16 september het eerste exemplaar van het ‘Waardenvol budo’ officieel overhandigd aan de Japanse ambassadeur in Nederland, Zijne Excellentie Mr. Hidehisa Horinouchi.

Dit vormt de start van een brede budo-missie. Daarmee gaat de voorverkoop van het boekje en het project officieel van start. Inmiddels is een informatieve website voor het boek en het project gelanceerd, www.waardenvolbudo.nl, en een gelijknamige facebook-site.

Bekijk ook

Vechtbaas: Alvarez (37) vs. De la Hoya (48) ‘reële mogelijkheid’

Eddie Alvarez vs. Oscar de la Hoya is “een reële mogelijkheid”, bevestigt ONE Championship baas ...

Jonge Marokkaanse boksers spoorloos verdwenen in Polen

Het is eerder voorgekomen dat Marokkaanse atleten een reis naar Polen gebruikte om in Europa een verblijf te zoeken.

Sportscholen nog steeds niet open na versoepelen maatregelen

De sport blijft voorlopig het haasje, wanneer hier verlichting komt is niet duidelijk.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page