Home / Nieuws / UFC-kampioen Khabib Nurmagomedov wil van MMA een Olympische sport maken

UFC-kampioen Khabib Nurmagomedov wil van MMA een Olympische sport maken

UFC-kampioen Khabib Nurmagomedov wil van MMA een Olympische sport maken

Khabib Nurmagomedov mag dan gestopt zijn met MMA-vechten, dat betekent niet dat hij de sport compleet loslaat. Sterker nog hij maakt zich hard voor Olympische erkenning van Mixed Martial Arts.

In een persconferentie dinsdag in Oezbekistan onthulde, Khabib dat hij momenteel bezig is om MMA erkend te krijgen als een Olympische sport. En hoopt hij dat zijn doel zal worden bereikt voor de 2028 Zomerspelen in Los Angeles.

De eerste stappen heeft de UFC-kampioen al gezet. Zo kocht hij hij de MMA-organisatie Gorilla Fighting Championship. De Rus doopte deze om in Eagle Fighting Championship, vernoemd naar zijn bijnaam ‘The Eagle’. De ervaringen uit zijn nieuwe aanwinst zal hij zeker mee willen nemen richting Olympische erkenning.

Grote kans

,,De opname van MMA op de Olympische Spelen is een van mijn belangrijkste taken voor de komende jaren”, zei Khabib. ,,We werken al in deze richting. In de nabije toekomst zal ik veel ontmoetingen hebben, ook met de voorzitter van het Olympisch comité. Ik denk dat als we niet in Parijs deelnemen, we in Los Angeles een grote kans hebben om MMA te promoten. “

De algemene reputatie van MMA is dat het gezien wordt als een gewelddadige sport. ,,De enige vraag is de wreedheid van de sport. Dit wordt niet aangemoedigd op de Olympische Spelen. Ze willen niet dat er veel bloed vloeit”, zegt de kampioen.

Net zo populair als voetbal

Maar Khabib is er vast van overtuigd dat als MMA eenmaal op zo’n enorm platform als de Olympische Spelen staat, iedereen hiervan zal profiteren. In termen van erkenning, sponsoring, interesse van televisie stations. ,,MMA, denk ik dat als het meedoet aan het Olympische programma, zal het vergelijkbaar zijn met voetbal en atletiek in interesse”, aldus Khabib.

Toch zal het niet eenvoudig zijn om een sport als MMA een Olympische status te verschaffen. Het kickboksen is al jaren aan het lobbyen voor erkenning. Taekwondo staat na een jarenlange lobby sinds 2000 op het programma van de Olympische Spelen als medailles sport. Daarvoor was het in 1988 en 1992 een demonstratiesport. Wellicht dat MMA ook die weg zal gaan.

Bekijk ook

UFC-ster Tony Ferguson roept hulp in van bokslegende

Tony Ferguson, een van de sterren uit lichtgewicht selectie van de UFC, is altijd op ...

Top Karateka Sammy-Lee Muller opgenomen in de CBME Budo Hall of Fame

Sammy-Lee Muller, Kyokushin Karateka werd deze week aangenaam verrast met zijn opname in de CBME’s ...

Hoodfights in Nederland: ‘We willen gewoon knokken’

Het fenomeen HoodFights is voor ingewijden geen geheim. Het houden van gevechten zonder dat deze ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page