Tsjetsjeense leger op zoek naar gevluchte MMA-vechter Nieuws
Nieuws

Tsjetsjeense leger op zoek naar gevluchte MMA-vechter

Tsjetsjeense leger op zoek naar gevluchte MMA-vechter

Tsjetsjeense speciale troepen zijn op zoek naar MMA-vechter die na marteling vluchtte

Op de ochtend van 6 juni 2017 werd Murad Amriev begeleid van een tijdelijke vasthoudcel naar de officier van justitie in Bryansk, Rusland. Hij was gearresteerd omdat hij een vervalst document had gedragen, de voormalige amateur-MMA-kampioen kon uitzien naar meer dan een traditionele gevangenisstraf. Amriev was als persoon van bijzonder belang voor de Tsjetsjeense speciale troepen die op zoek zijn naar hem sinds hij in 2013 Tsjetsjeense de republiek uit was gevlucht. Ondanks dat hij in Bryansk Oblast (regio) is aangehouden, stond de vechter op de lijst voor mogelijke uitlevering naar Tsjetsjenië.

Tsjetsjeense leger op zoek naar gevluchte MMA-vechter

Terwijl Amriev zijn ongelooflijke lot in het grijstend gebouw afwachtte, begonnen de Tsjetsjeense commando's en ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken in burgerkleding het gebouw te omringen. Sommigen stonden dreigend met zwarte maskers - automatische wapens in de hand - en weigerden om de lokale overheid te gehoorzamen.

Een van de Tsjetsjeense commando's benaderde de advocaat van Amriev, Peter Zaikin, terwijl hij in het kantoor van de aanklager was en bleek te openbaren dat de betreffende cliënt "op de federale verdachten lijst stond." De advocaat vroeg naar de basis waarop de Tsjetsjeense autoriteiten dat beweren, was het antwoord stevig en agressief. 'Wat maakt het uit!' Schreeuwde de commando.

Recht in eigen hand

De aanwezigheid van de Tsjetsjeense soldaten maakte een ding absoluut zeker: als de aanklager Amriev niet terug naar Grozny zou sturen, zouden ze het recht in eigen handen nemen.

Na een paar gespannen uren heeft de officier van justitie vastgesteld dat Amriev vrij was om het gebouw te verlaten en zou niet uitgeleverd naar Grozny, zodat hij niet in de handen van een regering zou vallen die straffeloos zou optreden. De beslissing van de aanklager in combinatie met de commissaris's minachting voor Amriev's advocaat leidde tot een mondelinge afwijking tussen de Tsjetsjenen en de verdediging. De commotie duurde een paar minuten, waardoor Amriev genoeg tijd kreeg om uit het gebouw te sprinten en in de auto van zijn familie te duiken, die onmiddellijk weg reed.

Het gevoel van dreigende straf is opgeheven. Amriev was ternauwernood aan de krachten van Kadyrov ontsnapt. En toch zorgt een langdurige bloedvete en zijn status als een gezocht man in Tsjetsjenië dat de bedreiging van zijn leven een al te realistische mogelijkheid blijft.

Bloedvete herleefd

De problemen van Murad Amriev begonnen twee dagen eerder toen hij gedwongen was om terug te keren naar Rusland om het buitenlandse visum uit te breiden waardoor hij in het buitenland kon verblijven en eventueel vechten. Nadat hij de trein terugnam naar zijn thuisland, werd hij vastgehouden bij het treinstation Suzemka, de eerste Russische halte voorbij de Oekraïense grens.

Nadat de lokale autoriteiten van Bryansk beweerden dat de naam van de amateur MMA kampioen op de federale lijst stond, werd Amriev in tijdelijke aanhouding geplaatst door de Russische politie die hem verwijtte een vervalste reisdocument te hebben. Terwijl de Tsjetsjeense atleet schikte in zijn lot zat en wachtte, bleek duidelijk dat Amriev's aanhouding op verzoek van de Tsjetsjeense regering kwam die hem sinds 2013 zocht.

Volgens de Novaya Gazeta, de onafhankelijke krant die over de afgelopen maanden melding maakte van Kadyrov's opruiming van verdachte homo-mannen in zijn republiek, zijn de problemen van Amriev geworteld in een persoonlijk conflict met een lokale Tsjetsjeense politieagent. Het rapport suggereert dat de bovengenoemde politieagent waarschijnlijk het hoofd van Grozny's politiemacht, Magomed Dashaev, was. Terug in 2013 had Dashaev de oudere broer van Amriev beschuldigd van een poging tot doodslag, hoewel het niet kon handelen omdat de broer in Duitsland woonde en buiten zijn jurisdictie was. In plaats daarvan riep de beambte een bloedvete aan en lag de last van de straf op jongere broer Murad.

Ontvoerd

Als gevolg daarvan werd Amriev op 25 augustus 2013 ontvoerd en in een zwarte auto gegooid met zijn eigen t-shirt die zijn hoofd bedekte. Hij werd naar een geheim detentiecentrum gebracht en herhaaldelijk gemarteld om een ​​verklaring te ondertekenen die zijn broer beschuldigde van poging tot moord. Ondanks het feit dat hij twee dagen aan het plafond was geboeid, waar hij brutaal werd geslagen en men hem elektrolyseerde omdat hij gewoon verwant aan de verdachte was, weigerde Amriev de verklaring te ondertekenen.

Na 48 uur onverschillige behandeling werd Amriev door zijn Tsjechische wetstoepassing naar zijn familie thuis begeleid. Zij informeerden zijn ouders dat als de oudere broer niet terugkeerde naar de gevolgen van zijn vermeende acties, de volledige last op Murad zou vallen. Kortom, de hoge politieagent heeft Amriev tot zijn natuurlijke vijand verklaard.

Amriev was bang voor zijn leven nadat de politieagent de bloedvete had aangespoord. Hij benaderde het Comité voor de preventie van foltering en moest uit zijn land vluchten. Hij verhuisde naar Oekraïne en nam het professionele MMA op, waar hij in 2015 een 3-0 record opbouwde. Hij werd echter in 2014 op de Russische federale gezochte lijst geplaatst nadat de Tsjetsjeense autoriteiten beweerden dat zijn reisdocumenten waren vervalst.

De invloedssfeer van Kadyrov

Terwijl het geval van Amriev de gevaren onderstreept van de Tsjetsjeense politieagenten die door persoonlijke wraak worden gemotiveerd, benadrukt het ook de extreme vrijheid waarmee het langdurige hoofd van de Tsjetsjenense Republiek Ramzan Kadyrov in de Russische Federatie optreedt.

De aankomst van duidelijke geklede Tsjetsjeense speciale krachten en gemaskerde commando's in de regio Bryansk - meer dan 1800 km weg van hun jurisdictie in Tsjetsjenië - was een alarmerende weergave van de autonomie van Kadyrov van het Kremlin, evenals de invloed die hij geniet over het ministerie van Binnenlandse Zaken van Rusland. Het was ook een herinnering dat het privé-leger van Kadyrov, bekend als de Kadyrovtsy, een vreselijke kracht in Russische kringen blijft.

De Kadyrovtsy kwamen in de vroege jaren negentig op tijdens de Eerste Tsjetsjeense Oorlog als een gewapende militie die sterk loyaal was aan de Kadyrov-clan. Gevormd door Ramzan's vader, Akhmad Kadyrov, is het uitgebreid met de voormalige rebellen uit de twee Tsjetsjeense oorlogen en omgezet in een presidentiële beveiligingsdienst in 2003, beëdigd om de president van de republiek te beschermen. Ze werden zelfs formeel geïntegreerd in het ministerie van Binnenlandse Zaken van Tsjetsjenië (MVD) voor de moord op Akhmad Kadyrov in 2004.

Totale macht

Tijdens zijn opkomst tot macht maakte Ramzan Kadyrov gebruik van de eenheden die trouw aan zijn clan bleven. Zij hebben zelfs deelgenomen aan een gewapend conflict tegen de troepen van de voormalige president Alu Alkhanov. Verslagen in 2005 , grote Anna Politkovskaya lieten voorbeelden zien van hoe de Kadyrovtsy dodelijke lichamen verminken door hun hoofden af ​​te hakken en hen op pijpleidingen te spiesen alvorens foto's te nemen met hun mobiele telefoons. De daden werden alleen maar erger toen Ramzan Kadyrov officieel president werd in 2007, omdat hij controle had gekregen over het informele netwerk van militaire eenheden en de MVD.

En hoewel de exacte cijfers van het privé-leger onbevestigd blijven, schatten erop dat de Kadyrovtsy 10.000 tot 20.000 leden sterk is.

Terwijl Amriev's zaak nauwelijks het meest opvallende of goed bekend gemaakte voorbeeld van de Kadyrovtsy buiten de Tsjetsjenense Republiek is, is het nog een herinnering dat Kadyrov, de man die door Poetin persoonlijk benoemd is om Tsjetsjenië te pacificeren, de controle van het Kremlin overstijgt.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws