Thomas LaPuppet: pionier van het Amerikaanse Shotokan Karate Nieuws
Nieuws

Thomas LaPuppet: pionier van het Amerikaanse Shotokan Karate

Thomas LaPuppet: pionier van het Amerikaanse Shotokan Karate

Thomas LaPuppet: Een pionier van het Amerikaanse Karate en Vechter van de legendarische Tong Dojo!Thomas LaPuppet: Een pionier van het Amerikaanse Karate en Vechter van de legendarische Tong Dojo!

Op 23 maart 1999, verloor shotokan pionier Thomas LaPuppet - ook wel de grootste karate vechter uit New York City genoemd - zijn vier jaar durende strijd tegen kanker. Zijn overlijden betekende het einde van een stellaire carrière in de martial arts.

Wij besteden gaar wat aandacht aan een van de grootheden van de vecht sport, vaak worden deze namelijk onterecht vergeten in de geschiedenis, dit terwijl zij vaak de grondleggers zijn van de vechtsporten zoals wij die heden ten dage beoefenen. Vandaar deze kote hommage aan Thoma LaPuppet....

Geboren Thomas Carroll op 7 februari 1938, verdiende hij de bijnaam "La Puppet" (de pop) vanwege zijn fantastische mogelijkheid om andere stylisten na te bootsen. Hij werd geboren in South Carolina, maar groeide op in Brooklyn, New York. Na zijn afstuderen aan de middelbare school, trad hij toe tot de US Marine Corps, waar hij vier jaar in actieve dienst en 16 jaar in de Reserve. Hij bereikte de rang van eerste sergeant.

New York Bravest

In 1962 werd LaPuppet een van de "New York Bravest," een brandweerman die in brandende gebouwen liep en riskeerde hij zijn eigen leven om anderen te redden, die zich in het oog van de orkaan tijdens bijna elke ramp die de stad overkwam. Na in het beroemde Tin House Brandweerkazerne Brooklyn's geserveerd, ging hij met pensioen in 1982.

LaPuppet begon zijn reis langs de martial pad als jiujitsu stylist in 1959. Kort daarna, onderging hij training in shotokan en begon hij onder George Cofield aan de Tong Dojo in Brooklyn. LaPuppet verdiende zijn zwarte band in karate in 1965.

Toernooi koning

In een tijd waarin martial arts grootheden als Joe Lewis en Mike Stone bekend werden met het maken van een naam voor zichzelf, was LaPuppet bezig toernooien op zijn naam te zetten, waardoor de nieuwsgierigheid en interesse in de New York martial arts gemeenschap werd verhoogt. Een van zijn meest indrukwekkende overwinningen kwam in 1965, toen hij werd uitgeroepen tot de onbetwiste winnaar van de All-American Championship in Madison Square Garden.

Het volgende jaar, in aanvulling op het verdedigen van zijn titel en het winnen van vele lokale en regionale toernooien, LaPuppet accumuleerde drie grote kampioenschappen: de Canadian International Tournament in Toronto, de Greater New York Metropolitan Kampioenschappen en de Boston Invitational. Hij bleef een toernooi favoriet al jaren en werd in 1969 opgenomen in de Black Belt Hall of Fame als Karate Speler van het Jaar.

Thomas LaPuppet: pionier van het Amerikaanse Shotokan Karate

Shotokan meester

Bijna vier decennia voor zijn dood, begon Thomas LaPuppet zijn reis in shotokan, om te worden geschoold in alle aspecten van deze stijl. Hij was belezen in de geschiedenis en terminologie van Shotokan, evenals in andere vechtsporten zoals jiujitsu en kenpo. Hij was een vredelievend man. Zijn favoriete uitspraak was: "Als iemand me confronteert op straat, en zal ik lopen als de hel en hoop dat hij me niet te pakken krijgt; als hij dat doet, dan is hij in de problemen.

LaPuppet behaalde een achtste-graad zwarte band en echt werd een meester van de kunsten. Hij was een onverschrokken kampioen, en hoewel hij bekend stond om zijn ijzeren kaak gezichtsuitdrukking, toonde hij sportiviteit toen hij knockout-scoorde in de ring. Hij stak altijd zijn hand in vriendschap uit en liep weg met een glimlach - en hij leerde zijn leerlingen om hetzelfde te doen. Hij instrueerde duizenden jongeren voor een zeer lage vergoeding - of helemaal geen. Hij was trots op het adviseren van vechtsporters en trad op als een vertrouweling aan degenen die hem kenden. Zijn studenten - vooral zijn zwarte banden - geliefd, vertrouwd bleven hem trouw tot het einde.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws