Thom Harinck de grondlegger van het kickboksen - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Thom Harinck de grondlegger van het kickboksen

Thom Harinck de grondlegger van het kickboksen

Thom Harinck is samen met Jan Plas een van de grondleggers van het kickboksenKickboksen in Nederland is weer helemaal terug, sinds korte tijd maakt het weer een opmars mee, wat doet denken aan de dagen van weleer toen de sport voor het eerst geïntroduceerd werd in ons land. Echter wordt snel vergeten hoe de sport in ons land bekend is geworden, en door wie deze is ontstaan. De huidige jonge vechters maar ook anderen zijn vaak niet op de hoogte van de geschiedenis van het kickboksen zoals wij het nu kennen in ons land. Dus laten wij nog eens even terug kijken in de tijd.

Thom Harinck en Jan Plas

Thom Harinck is samen met Jan Plas een van de grondleggers van het kickboksen zoals wij die nu kennen en door velen wordt beoefend. Thom Harinck is een ware legende als het gaat om vechtsporten, naast een begenadigd vechter is hij ook trainer van topvechters zoals Peter Aerts, Badr Hari, Jérôme Le Banner en vele andere. Hij wordt dan ook door velen gezien als een ware autoriteit op het gebied van het kickboksen, en dat valt ook niet te betwisten.

De tijden van weleer

In de eerste dagen van het kickboksen waren het mannen zoals Harinck en Plas die de kickboks sport naar een hoger niveau hebben weten te tillen. Thom Harinck heeft zelfs een eigen vechtstijl ontwikkeld genaamd chakuriki (hetgeen ‘ontleende kracht’ betekent), en wat een mix is van het Engelse boksen gecombineerd met het Franse savate en het muay thai.

De eerste Nederlandse vechters in Thailand

In Thailand waar het muay thai vandaan komt, werden muay thai toernooien gehouden in het Lumpini stadion, in 1978 waren Harinck en zijn team de eerste Nederlandse vechters die hier vochten, en al snel de Thais verbaast liet staan over hun kunnen en hardheid in de strijd. Het was namelijk nog nooit eerder voorgekomen dat Europeanen (Nederlanders) streden in Thailand en dan ook nog eens zegevierden.

De jaren tachtig

In 1983 richtte Thom Harinck de MTBN op, in 1984 gevolgd door de EMTA (European Muay Thai Association) en in 1985 richtte hij de WMTA (World Muay Thai Association) op. De IMTA (International Muay Thai Association) verkoos Harinck als enige niet-Aziaat binnen hun organisatie, wat heel veel zegt over zijn verdiensten voor de sport.

Van kickboksen naar de K1

De eerste Nederlandse vechters die meevochten in de K1 toernooien en daar zegevierden waren getraind door Thom Harinck, een daar van was Peter Aerts (in 1994 en 1995), waar Branko Cikatić in 1993 de eerste K-1-wereldkampioen werd ook onder leiding van Harinck.

In april 2013 stopte Harinck als trainer van kickboksers echter in januari 2016 begon Thom Harinck weer met het coachen. Hij is nog steeds dagelijks actief en geeft trainingen aan een groep vechters. In 2016 kwam zijn Engelstalige biografie uit (overigens een echte aanrader). Het boek draagt de titel “Thom Harinck: Godfather of Muay Thai in The West” en is samen met Julio Punch geschreven.

Dus mocht men nog twijfelen door wie en wanneer het kickboksen wat door velen wordt beoefend is ontstaan, hopen wij dit te hebben kunnen toelichten. OSU!

Bekijk ook

Logan Paul tekent bij UFC-moederbedrijf WME, overstap naar MMA nadert?

Paul flirt al lang met een overstap naar MMA

AFGELAST! UFC annuleert titelgevecht Amanda Nunes

De beste vrouwelijke vechter in de UFC, zal nog wat langer moeten wachten op de volgende verdediging van

⚠️ Waarschuwing voor Conor McGregor: ‘Botten genezen slecht’

Conor McGregor hoopt voor de vierde keer tegen Dustin Poirier te vechten.

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page