Sem Veenstra Nunchaku talent van Budo Ryu Sports Nieuws
Nieuws

Sem Veenstra Nunchaku talent van Budo Ryu Sports

Sem Veenstra Nunchaku talent van Budo Ryu Sports

Sem Veenstra Nunchaku talent

Er zijn verschillende soorten vechtstijlen met dito talenten die deze beoefenen, vandaag lichten wij Nunchaku uit, een populaire vechtsport die jong en oud aanspreekt. Wij spraken met Sem Veenstra, die onder leiding van meervoudig Europees kampioen Ricardo Mols zich al meerdere jaren met de wereldtop van het Nunchaku meet.

Sem top dat je ons te woord wilt staan kun je iets meer over zelf vertellen?

Sem Veenstra Nunchaku talent van Budo Ryu Sports

Mijn naam is Sem Veenstra

Wat spreekt je aan in het Nunchaku?

Het leuke aan Nunchaku vind ik de verschillende onderdelen, kumite, freestyle & kata. Zo is er genoeg afwisseling binnen de sport. Freestyle spreekt me aan omdat ik hierbij mijn eigen muziek, ideeën en tricks kan combineren. Kumite, het vechten, spreekt me aan vanwege de spanning. Kata is laten zien dat je techniek beheerst. Zelf vindt ik dit onderdeel het minst leuk, maar omdat ik een all round nunchakuka wil zijn, ben ik ook sinds een jaar met dit onderdeel in wedstrijdverband mee gaan doen.

Wat zijn je andere hobby’s of vechtsporten naast Nunchaku?

Naast Nunchaku doe ik aan Judo & Hapkido. Ook deze disciplines spreken mij erg aan. Binnen onze club help ik als assistent-trainer bij de trainingen judo bij de jongere kinderen.

Naast sporten staan ook gamen en afspreken met vrienden in mijn hobby lijstje.

Welke klasse vecht je momenteel in?

Mijn klasse is op dit moment de -1.55

Je vecht regelmatig op toernooien, wat gaat er door je heen bij het begin van een finale?

Voor een finale voel ik gezonde spanning, maar ik ga toch best relax de mat op vind ik zelf. Ik hoop dat het een fair game wordt en ga met de instelling om te winnen.

Hoe bereid jij je voor op een wedstrijd?

Voor een toernooi ben ik thuis ook actief bezig. Freestyle moet ik zeker thuis blijven herhalen om hem foutloos te kunnen draaien tijdens een toernooi. Ook voor het onderdeel kumite oefen ik thuis op snelheid en techniek.

Voor de wedstrijd zelf is het belangrijk dat ik goed warm draai en me begin te focussen. Mijn moeder zegt meestal tegen de coach of teamgenoot dat ze mij even wakker moeten "slaan". In het verleden verloor ik standaard mijn eerste wedstrijd, daarna stond ik pas op "aan". Dat is nu gelukkig anders.

Sem Veenstra Nunchaku talent van Budo Ryu Sports

Elke topsporter wordt gesteund van wie ervaar jij steun en waardoor?

Naast de steun van mijn trainers zijn ook mijn ouders belangrijk. Mijn ouders zorgen dat ik op de trainingen kom, wel zo fijn, want fietsen is een behoorlijk stuk. Mijn moeder heeft volgens mij ooit 1 toernooi gemist, verder is ze er altijd om mij te supporten. Mijn vader gaat mee waar het lukt. Het is fijn dat ze dit samen met mij doen. Mijn moeder helpt me thuis met oefenen van mijn freestyle en traint met me op snelheid voor een wedstrijd.

Wat is je doel/ambitie? Waar zie jij zelf over een aantal jaar staan?

Wat gaaf zou zijn om net als mijn trainer Ricardo Mols op Paris Martial Arts festival te staan, denk dat dat wel een mooie droom is.

Iets wat wellicht realistischer is, maar gezien mijn leeftijd nog wel even gaat duren is om les te gaan geven in nunchaku. Verder zou ik ook de opleiding tot scheidsrechter willen gaan doen.

Je wordt getraind door Ricardo Mols en Mario Lambriex, wat zal je altijd bij blijven van wat ze je hebben geleerd?

Ricardo, Mario, maar ook Roland hebben me alles geleerd wat ik beheers.

Mario heeft veel geïnvesteerd op de kata's, Roland zet de puntjes op de i en dan denk ik o.a. aan mijn voetstand. Ricardo is gerichter op het kumite en de freestyle tricks. Door Ricardo ben ik begonnen met de toernooien, die gaf me het vertrouwen dat ik het aan kon. Ricardo en Roland laten ook echt merken dat ze trots zijn als ik gewonnen heb, maar geven ook een peptalk als het nodig is.

Wanneer vecht jij je volgende wedstrijd?

Op zaterdag 20 mei zijn de clubkampioenschappen, na de zomervakantie zullen er weer toernooien zijn.

Hoe vaak train je?

Ik train 1 keer per week en 1 keer per maand is er een aparte wedstrijdtraining. Daarnaast ben ik thuis regelmatig met de nunchaku's te vinden. Ik train overigens bij Budo Ryu Sports in Sittard.

Heb je nog tips voor beginnende vechters?

Doorzetten is binnen deze sport belangrijk omdat de techniekbeheersing even duurt, hierdoor kan je soms gefrustreerd raken. Maar het is de moeite waard om door te zetten, het is een mooie sport.

Teleurstelling of boosheid komen ook voor op de wedstrijdmat, maar laat het je niet beïnvloeden tijdens de wedstrijd. Blijf je tegenstander volgen, zo blijf je gefocust.

Zijn er nog dingen die je graag kwijt wilt?

Mijn mooiste ervaring met Nunchaku was met Budo Ryu sports, mijn ouders en de Nederlandse selectie naar Zwitserland gaan voor het WK. Dit was een super gezellig weekend en dat ik 1e werd met freestyle was wel heel bijzonder.

Sem Veenstra Nunchaku talent van Budo Ryu Sports

Wil je ook graag iets vertellen over je vechtsport, of kent u iemand waarvan u vindt dat deze haar of zijn verhaal interessant en inspirerend is voor anderen. Mail dan naar redactie@vechtsport-online.nl.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws