Sancties tegen rechter die worstelkampioen ter dood veroordeelde Nieuws
Nieuws

Sancties tegen rechter die worstelkampioen ter dood veroordeelde

Sancties tegen rechter die worstelkampioen ter dood veroordeelde
Sancties tegen rechter die worstelkampioen ter dood veroordeelde

De Verenigde Staten leggen sancties op aan een Iraanse rechter die worstelkampioen Navid Afkari ter dood veroordeelde.

Navid Afkari werd afgelopen maand ter dood veroordeeld en geëxecuteerd voor zijn rol in protesten tegen de Iraanse regering in 2018. Afkari, 27, werd in september geëxecuteerd nadat hij ter dood was veroordeeld wegens zijn vermeende rol bij het vermoorden van een veiligheidsagent in de plaats Shiraz.

Volgens het Centrum voor Mensenrechten in Iran (CHRI) zijn er echter aanwijzingen dat Afkari werd gemarteld in het verhoor. Om zo een bekentenis af te leggen voor de vermeende misdaad die hij niet heeft gepleegd.

Onschuldig

De Iraanse autoriteiten gebruiken steeds vaker doodvonnissen om de bevolking te terroriseren en tot zwijgen te brengen, ”zei Hadi Ghaemi, uitvoerend directeur van de CHRI. En zo een einde te maken aan verdere deelname aan vreedzame protesten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kondigde formeel de sancties aan tegen rechter Sayyed Mahmoud Sadati in een verklaring op 24 september. Hij verwees naar de moord als een "gewetenloze daad". Uit onderzoek blijkt ook dat Afkari vóór de executie zijn familie niet mocht zien, ondanks dat dit wettelijk verplicht was.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws