Regels in de vechtsport, komen die er nu wel of niet? Nieuws
Nieuws

Regels in de vechtsport, komen die er nu wel of niet?

Regels in de vechtsport, komen die er nu wel of niet?

Minister Schippers wilde meer regels voor de vechtsport, maar wat is de status?

In maart 2015 kondigde minister Schipper van sport aan dat er meer regels voor de vechtsport zou komen. Maar wat is daar de status van? Tot nu toe is er niet veel gebeurt dan alleen het oprichten van een Vechtsport Autoriteit die vooralsnog in zwijgen is verhuld.

Als je ook de de website bezoekt van de Vechtsport Autoriteit zou je toch vermoeden dat men hier wel enkele decreten op geplaatst zou hebben met actie punten? Niet van dit alles is terug te vinden, dus deden wij onderzoek naar de status van de toenmalige wens van de minister.

FOTO: ANP
FOTO: ANP

Er komen meer regels voor vechtsporten, zo moet er een keurmerk voor vechtsportscholen komen

Dit werd groot aangekondigd destijds, ook waren er plannen voor duidelijke richtlijnen voor vechtsportevenementen, een vergunning verplichting voor het organiseren van vechtsportgala's en een vergunningensysteem voor trainers, coaches en scheidsrechters.

De minister maakte zelf een plan samen met NOC * NSF wat naar het Tweede Kamer gestuurd werd, ook, wilde zij daar de komende vier jaar een budget van 500.000 euro aan gaan besteden. Maar is dat inmiddels gebeurt, en zo ja waaraan? Wellicht aan het oprichten van de Vechtsport Autoriteit waar al van wordt gezegd dat er mensen aan het spreekwoordelijke roer zitten met nul komma nul verstand van de vechtsporten zelf.

Populariteit vechtsporten reden voor meer regels

Als er een product, dienst of sport in dit geval groeit treedt ook meteen bij sommige mensen een radartje in werking om regels op te stellen. Op zich niks mis mee, en vaak ook nodig maar waarom zo lang wachten tot iets in de spotlights staat vraagt men zich dan af. Dat er negatieve zaken bij vechtsporten, zoals geweld, onveiligheid, slechte kwaliteitstrainers, gezondheidsrisico's en zelfs georganiseerde criminaliteit voorkomen wordt als reden aangevoerd.

Maar zitten dit soort zaken over het algemeen niet verweven in het normale leven? De "vechtsportautoriteit" moet de leiding nemen in de regulering van de vechtsport sector, was destijds ook een slogan. Echter zou je dan toch verwachten dat die meteen met regels, en do's and dont's op de proppen zouden komen, maar niets van dit alles.

Wedstrijdboekje voor vechtsporters

Wat wel destijds werd aangegeven was dat stoten en trappen tegen het hoofd verboden zou worden bij deelnemers tot zeventien jaar. En zou er ook een medische keuring komen, maar worden wedstrijdvechters al niet van tevoren gekeurd? Verder zou er soort wedstrijdboek worden bijgehouden met de medische en sportieve geschiedenis van de sporter, maar in veel gevallen is dit al aanwezig.

De vechtsport heeft ook goede kanten

Door vechtsporten te beoefenen kunnen jongeren leren omgaan met regels, respect en hoe om te gaan met winnen en verliezen. Dit is iets waar minister Schippers helemaal achter staat, maar voor de diehard vechtsporters is dit al jaren duidelijk. De meeste vechtsporoscholen werken vaak ook met probleem jongeren die wordt bij gebracht wat het is om respect te tonen en te ontvangen.

Voorlopig wachten wij dus maar geduldig af wanneer de regels gaan verschijnen of en wanneer de Vechtsport Autoriteit van zich laat horen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws