Pesterijen bestrijden met vechtsport, weet wat je doet! – Vechtsport Info
Home / Nieuws / Pesterijen bestrijden met vechtsport, weet wat je doet!

Pesterijen bestrijden met vechtsport, weet wat je doet!

Pesten en vechtsport goed of slecht?

Iedereen die opgroeit krijgt op een of andere manier te maken met pesten, soms in milde vorm en helaas ook in extreme vormen. Regelmatig lees je in de kranten dat kinderen, maar ook ouderen en mensen met een bepaalde achtergrond of seksueel voorkeur de dupe zijn van pesten. Dit kan desastreuze gevolgen hebben, en vaak het leven verknallen van degene die gepest worden.

Met zijn allen tegen een

Vaak is het groepsvorming wat het pesten nog erger maakt, ik herinner mij een meisje op de lagere school wat constant gepest werd door klasgenoten. Het meisje werd op zo’n manier benaderd dat het arme kind niet eens meer naar school durfde. Nu jaren later ben ik vrienden met haar op Facebook en zie nog steeds hoe zij lijdt onder het niet dat zij ooit gepest werd. Het erge is nog dat vaak mensen uit angst zich maar aansluiten bij de pesters om zo zelf gepest worden te vermijden. Met ’n allen tegen een dus!

Vechtsport als oplossing?

Ik dank mijn ouders nog altijd dat zij mij als kind al vroeg op vechtsporten deden. Zoals 4 jarige al op judo, later de overstap naar karate en nog steeds als 43 jarige actief in deze sporten. Ook mijn eigen kinderen doen aan vechtsporten en hen wordt geleerd niet te pesten, en zeker nooit als eerste een klap uit te delen. De eeuwig discussie is dat vechtsporten mensen agressief maakt? Dat ligt geheel aan de persoon zelf en hoe de vechtsporten onderwezen worden. Mijn ervaring is juist dat als men kinderen vroeg onderwijst, en respect bij brengt deze juist minder pesten en het zelfs opnemen voor de kinderen die slachtoffer zijn van geweld. Simpelweg de ene wang toekeren is helaas een utopie.

Praktijk voorbeeld

Zo was er een vriendje van mijn jongste zoon (8 jaar) die regelmatig gepest werd en ook thuis het zwaar te verduren had met een stiefvader die aan de drank was geraakt. Het arme kind verborg zijn blauwe plekken, tot op een dag hij bij ons thuis logeerde en het mannetje tegen mij aankroop op de bank. Hij vertelde dat hij thuis geslagen werd, simpelweg omdat hij had aangegeven gepest te worden en zijn stiefvader hem laf vond omdat hij ervoor weg liep. Maar is weglopen laf? Nee, er zijn zelf bekende vechtsporters die een gevecht niet aangaan, juist omdat zij weten wat hun getrainde reactie teweeg kan brengen. Meer misere en een tegenstander met zwaar letstel

Geen stereotype

Ik lag er wakker van die nacht door het verhaal van het mannetje en besloot de stiefvader de volgende dag eens aan te spreken. Ik trok de stoute schoenen aan en bracht het vriendje van mijn zoon naar huis. De stiefvader had niet gezien dat ik erbij was en ik hoorde een scheld kanonnade van jewelste omdat het kind volgens hem te laat was. Ik besloot de gang in gelopen waar ik een ietwat dik uitgevallen, beschonken in een te klein T-shirt geklede vent verwachtte. Maar nee tot mijn verbazing was de man netjes gekleed en biet het stereotiep alcoholist. Ik vroeg hem waarom hij zo reageerde en dat het geen pas gaf, en dat hij wellicht eens zou moeten luisteren naar het kind.

Huilend naar buiten

In eerste instantie zei hij “bemoei je met je eigen zaken”, maar al gauw zag hij aan mijn houding dat hij niet te bijdehand moest gaan doen, en wellicht dat het t-shirt wat ik droeg met de sportschool erop waar ik trainde er ook toe bijdroeg dat hij snel inbond. Ik sprak hem aan op zijn gedrag en vroeg of hij zich besteed wat het kind onderging aan pesterijen en dat zijn gedrag dat verdubbelde of nog erger. Tot mijn verbazing rende hij langs mij heen door de gang naar buiten waar hij in huilen uitbarstte. Wat bleek als kind was hij zelf gepest en uit onmacht vertoonde hij dit gedrag.

Kom trainen

Ik besloot de volgende dag terug te gaan als de alcohol uitgewerkt was, ik ging het gesprek aan en tot mijn nog groter verbazing gaf hij aan samen met zijn stiefzoon naar de sportschool te willen komen. Moraal van het verhaal bieden trainen nu bij onze sportschool, het geweld thuis is verdwenen, en de pesterijen op school geminimaliseerd. Ik ben van mening dat als je kinderen jong laat kennis maken met vechtsporten zij beseffen hoe het is als je geweld tegenkomt, juist door te leren hoe reageren of juist niet kan veel schade voorkomen. Wordt uw kind gepest? Ga dan eens een gesprek aan op de erkende sportschool in de buurt, men kan u daar vertellen wat te doen en bieden vaak een programma aan om weerbaarder te worden. En laat het pesten stoppen!

Bekijk ook

Drank maakte bokslegende De La Hoya dol: ‘Excuses voor gedrag’

Oscar De La Hoya heeft zijn excuus aangeboden over zijn nogal opgewonden commentaar

Sexy Pearl stapt in bloederig bare knuckle boksen en tekent multicontract

UFC en Invicta veteraan Pearl Gonzalez heeft getekent bij Bare Knuckle Fighting Championships (BKFC)

‘Doodsangst’: UFC-kampioen Usman lag met COVID-19 in het ziekenhuis

Kamaru Usman werd kort na zijn wedstrijd tegen Jorge Masvidal in juli vorig jaar met ...

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page