NIEUWE MAATREGELEN VECHTSPORT AUTORITEIT, ZEGEN OF ONDING? - Vechtsport Info
Home / Nieuws / NIEUWE MAATREGELEN VECHTSPORT AUTORITEIT, ZEGEN OF ONDING?

NIEUWE MAATREGELEN VECHTSPORT AUTORITEIT, ZEGEN OF ONDING?

Vorige week woensdag heeft de Vechtsport Autoriteit, de in te voeren regels bekend gemaakt betreffende wel of geen contact naar het hoofd bij de jeugd.

Wat betreft de bescherming van de gezondheid van de jeugdige vechters: alleen maar goed en het is te hopen dat in de toekomst meerdere landen dit voorbeeld zullen volgen! Een kanttekening oftewel interessante vraag vooraf: vanuit meerdere sportscholen bereikte onze redactie afgelopen week de volgende vraag: de Vechtsportautoriteiten zijn er voor het reguleren van de full contact vechtsporten. Valt boksen hier niet onder? Bij het amateurboksen mogen jeugdigen in de toekomst namelijk wél naar het hoofd slaan. Weliswaar met gereduceerde kracht, maar dit zou bij het kickboksen ook mogelijk zijn. Toch?

Vorige week woensdag heeft de FOG, de in te voeren regels bekend gemaakt betreffende wel of geen contact naar het hoofd bij de jeugd.

Sparren zonder toeschouwers

En dan krijg je natuurlijk ook de situatie dat sparren naar het hoofd bij jeugdigen ook niet meer mag en de sportscholen dan gewoon hun deuren af gaan sluiten tijdens het sparren. Sparren zonder toeschouwers dus. Mocht dit gebeuren dan schiet de maatregel van de Vechtsportautoriteit zijn doel misschien wel voorbij. Of gesloten deuren bij privé galaatjes tussen sportscholen. Of er amateurboksen en karate bij aan gaan bieden waardoor het sparren naar het hoofd wél weer mogelijk wordt…. Allemaal vragen waarop alleen de toekomst ons antwoord zal geven.

De gevolgen voor de kickbokssport

Maar los van al deze dingen: wat hebben deze maatregelen nu voor gevolgen voor de kickboks sport in Nederland in zijn algemeen? Ik denk dat we mogen beweren dat het gemiddelde niveau van de professionele Nederlandse wedstrijdvechters de laatste jaren wat minder is geworden. Hoewel nog steeds een der beste landen op kickboksgebied is de wereldwijde dominantie van Nederland op dit gebied niet meer hetzelfde dan enkele jaren terug. Zijn het nu enkele Nederlandse toppers die aan de wereldtop meedraaien, vroeger was er een breed aanbod van Nederlandse vechters die allemaal tot de top van de wereld behoorden. Maar vandaag de dag zijn het vooral ook de Russische en Chinese vechters die sterk aan het opkomen zijn, niet in de laatste plaats door de ondersteuning van hun sporters door hun regeringen.

Aansluiting bij de internationale wereldtop in gevaar

Als de maatregel van de Vechtsportautoriteit op 1 januari 2020 eenmaal zijn intrede heeft gedaan, namelijk dat alle contact naar het hoofd onder de 18 jaar verboden is, zal het voor Nederland absoluut onmogelijk zijn om de aansluiting bij de internationale wereldtop te behouden. Het draaien van kickbokspartijen zal voor Nederlandse vechters ook gevaarlijker worden: nooit op je hoofd te hoeven letten en dan ineens op je 18e op wereldniveau mee te willen draaien waarbij contact naar het hoofd de essentiële factor van de sport is gaat misschien wel meer hersenschade opleveren dan in eerste instantie wordt bespaard door de maatregelen. Maar alleen de tijd zal het ons leren.

Door het verlies van de aansluiting bij de wereldtop zullen Nederlandse vechters ook minder op tv te zien zijn. Nationale helden zoals Peter Aerts, Ernesto Hoost, Peter Smidt, Rob Kaman, Ramon Dekker en vele anderen (we willen hier niemand vergeten maar het zijn er teveel om op te noemen) zullen er niet meer komen en de kans dat in de toekomst de belangstelling voor de full contact vechtsport in Nederland zal dalen is realistisch.

Het kickboksen wordt in Nederland op grote schaal succesvol gebruikt bij projecten

En dan is er ook nog een andere factor waaraan aandacht zal moeten worden besteed: het kickboksen wordt in Nederland op grote schaal succesvol gebruikt bij projecten die gericht zijn op de jeugd. Ontzettend veel kinderen met problemen komen door de vechtsport weer op de been door deel te nemen aan sociale opvoedkundige projecten. Daling van de belangstelling van de jeugd voor het kickboksen zal ook een daling van deze projecten betekenen. Weegt het ene op tegen het andere? En wie neemt de verantwoording hiervoor op zich?

De gezondheid van onze jeugd staat voorop

Maar de maatregelen die de Vechtsportautoriteit in gaat voeren hebben naar mening van artsen en specialisten wel degelijk zin, de gezondheid van onze jeugd gaat voor! Dus zullen we, naast de wedstrijden, meer alternatieven moeten gaan vinden om de jeugd te motiveren de vechtsport leuk te blijven vinden. Te denken is bijvoorbeeld aan graduatie examens in het kickboksen en thaiboksen zoals meerdere sportscholen en bonden deze de afgelopen periode al hebben ingevoerd en waarvoor ook een groeiende belangstelling bij de sportende kinderen en jeugd te zien is! En de traditionele sporten zoals karate, waarin Nederland internationaal nog altijd zeer hoog scoort en waarbij lichte beentreffers naar het hoofd wél zijn toegestaan, weer in hun oude Glorie herstellen. En in andere landen waar contact naar het hoofd voor de jeugd ook verboden is zien we een hoge belangstelling voor semi-contact wedstrijden en toernooien. Wellicht een aanvullend idee voor Nederland?

We gaan het zien!

Bekijk ook

'Half dood in de ring!' Horror knock-out kickbokser

‘Half dood in de ring!’ Horror knock-out kickbokser (video)

Het publiek in de zaal was doodstil ...

Joe Joyce slaat Joseph Parker knock-out

Joe Joyce verslaat Joseph Parker met verbluffende ‘KO’! Daagt Usyk uit 🎥

De Britse Joyce scoorde een verbluffende KO-overwinning op Joseph Parker.

Floyd Mayweather schakelt Mikura Asakura uit knock-out Rizin

Mayweather (45) slaat Asakura knock-out in laatste seconde

Floyd Mayweather versloeg vandaag de Japanne

Tekst kopiëren is niet toegestaan - You cannot copy content of this page