Nederlandse ploeg zet jacht op judo goud voort in Bakoe Nieuws
Nieuws

Nederlandse ploeg zet jacht op judo goud voort in Bakoe

Op de eerste dag Roy Koffijberg in de vierde ronde onderuit tegen wereldkampioen Takato uit Japan. Gisteren won Dewy Karthaus haar eerste wedstrijd, maar had vervolgens in de Tweede Ronde haar meerdere erkennen in de als achtste beschikbaar stellen voor de Franse Hélène Receveaux.

Vandaag komen wederom drie Nederlanders in actie. Juul Franssen en Sanne Vermeer in de klasse tot 63 kg en Frank de Wit tot 81 kg. Voor Franssen wordt het haar derde WK. De Limburgse beleeft geen goede herinneringen aan haar laatste gevecht op een WK. In 2015 verloor ze halverwege finale tegen de Sloveense Tina Trstenjak door een gebonden armklem van Franssen, die ze ook de strijd tegen het brons niet mocht laten judoën.

Onbekend

De eerste tegenstander van vandaag is nog niet bekend voor Franssen, zelf als vijfde geplaatst. Ze neemt het op tegen de winnaars van de partij tussen de Italiaanse Edwige Gwend en Mungunchimeg Baldorj uit Mongolië. Tegen Gwend won Franssen alle drie de vorige ontmoetingen. Tegenover de Mongolische stond Franssen nog nooit.

In dezelfde klasse maakt Vermeer haar debuut. In haar eerste partij neemt de tweevoudig Europees kampioen junioren het op tegen Catherine Beauchemin-Pinard. Vermeer won de enige twee ontmoetingen met de Canadese, die dit jaar brons veroverde op de Grand Prix 'in Hohhot en Zagreb. Mocht de Friezin haar eerste WK-wedstrijd ooit winnen, dan wacht de als achtste geplaatse Australische Katharina Haecker.

Japanse overheersing

Frank de Wit maakt zich op voor zijn derde WK. Vorig jaar in Boedapest eindigde de Noord-Hollander als zevende. De Wit, nummer twee van de plaatsingslijst, opent zijn jacht op een medaille tegen Medickson Del Obre Cortorreal. De Dominicaan won deze maand nog de Panamerican Open in Santa Domingo en behaalde zilver op de continentale kampioenschappen. Anicka van Emden kijkt uit naar dag 4 van dit judotoernooi. Twee WK-brons met een keerwinst van 64 kilogram.

Na zes gewichtsklassen in drie competitiedagen gaat Japan met vier wereldkampioenen aan kop in het medailleklassement. De Oekraïense Daria Bilodid (-48 kg) en Changrim Am uit Korea (-73 kg) zorgden voor het niet-Japanse goud. Naast de vier gouden medailles, wonnen de Japanners ook al drie zilveren en één bronzen medaille. Daarmee veroverden alle Japanners die tot nu toe in actie zijn gekomen een medaille.

Van de 24 verdeelde medailles are er in totaal veertien naar een Aziatisch land. Europa haalde tot nu toe zeven medailles en Noord- en Zuid-Amerika drie.

De wedstrijden van de WK judo 2018 beginnen elke dag om 08.00 uur Nederlandse tijd. Het finaleblok staat om 14.00 uur Nederlandse tijd op het programma. Live meekijken kan via IJF.org.