Nederlandse mariniers bedenken 'nieuw' vechtsport systeem - Vechtsport Info
Home / Nieuws / Nederlandse mariniers bedenken ‘nieuw’ vechtsport systeem

Nederlandse mariniers bedenken ‘nieuw’ vechtsport systeem

QPO boxing 1665 is een nieuw vechtsportsysteem waarbij je maximaal gebruik leert maken van je lichaamswapens. Het accent ligt op de boks- en overige slag- en stoottechnieken. Alle raakvlakken van de tegenstander als  effectief trefvlak (kruis- keel- ogen) zijn hierbij toegestaan.

In dit systeem zijn verschillende technieken uit diverse werelddelen opgenomen, zoals Europa, Azië, Israël, Cuba, Nederland (Defendokai)etc. QPO staat voor Qua Patet Orbis en betekent ‘zo wijdt de wereld strekt’, het is tevens de lijfspreuk van het Korps Mariniers.

Het getal 1665 bevestigt dit nog eens. In de training heerst ook een mariniers cultuur; waarbij getraind wordt met verbondenheid, kracht en toewijding voor dit systeem. De QPO Boxer is in staat om te acteren in een (kick) bokswedstrijd, in een één tegen één straatgevecht maar ook in een complexere situatie waarbij het gaat om het gevecht tegen meerdere tegenstanders.

Mariniers

Vanuit het Engelse Boxercise zijn de drills opgenomen. Tijdens een trainingsonderdeel wordt de ingetrainde techniek altijd afgesloten met een fysiek pittige drill. Hiermee komt het stukje ‘mariniers karakter’ terug in de training.

De toevoeging op de ‘gewone’ boksstijlen is dat men leert om maximaal gebruik te maken van de lichaamswapens, dit omdat de deelnemers leren om niet alleen tegenover één tegenstander te vechter, maar ook tegenover meerdere tegenstanders in een 360 graden situatie. De technieken die in die gevallen gebruikt worden wijken af van het normale boksen of kickboksen.

Paul van Arkel en Frans Roest

Frans Roest (o.a.  jiu jitsu, karate en defendokai) is de co-founder van QPO boxing 1665, Paul van Arkel de grondlegger. Hij wordt bijgestaan door Paul van Arkel. Paul is oud-marinier, voormalig horeca portier en oud trainer en commandant van een Just. FBijstandTeam. Hij heeft ruime ervaring in vechtsporten en verdedigingssystemen waaronder full contact karate, kickboksen, boksen, Krav Maga, jiu jitsu en is als 6e graads Defendokai co-founder van dit systeem. Hij is werkzaam als docent Fysiek Mentale Weerbaarheid binnen het ministerie van Veiligheid en Justitie en als docent Professionele Weerbaarheid verbonden aan diverse (zorg) instellingen en Hoge Scholen.

“Middels kennismaking seminars zijn we gestart met een tour langs al onze provincies. Met deze seminars geven we deelnemers de gelegenheid om kennis te maken met dit systeem én proberen we talentvolle kandidaat instructeurs te werven,” legt Paul uit. “Als oud marinier sta ik binnen QPO Boxing 1665 dezelfde kernwaarden voor, zoals deze binnen het korps worden gehanteerd; Verbondenheid (met een ieder die dit systeem traint) Kracht (het maximaal fysieke geven) Toewijding (vanuit een intrinsieke motivatie trainen). 

Haalbaar voor veel doelgroepen

Bij het laatste seminar op 17 februari in  Rhenen (Utrecht) was de jongste deelnemer 18 jaar (=min.leeftijd) en de oudste 76 jaar oud. Praktijkervaringen is het uitgangspunt voor de trainingen die Paul omschrijft als leuk, inspirerend en haalbaar voor veel doelgroepen, dus niet alleen voor (oud) mariniers.

Bekijk ook

Winkelpersoneel en klanten gaan los in massaal MMA-gevecht (video)

A whole fight just happened at bath & body works 🤣🤣🤣🤣🤣 I’m dying pic.twitter.com/ocumzj8G9f— Genevieve ...

Vermoeide UFC-kampioen: ‘Laat die Nederlandse maar vechten’

Amanda Nunes de UFC-kampioen in twee gewichtklassen wil voorlopig rust. Afgelopen zaterdag verdedigde Nunes met succes haar vedergewicht titel tegen Megan Anderson.

Hey Swa: Najib Amhali daagt Jandino uit voor een gevecht in de ring

Najib Amhali lijkt collega komiek Jandino Asporaat uitgedaagd te hebben voor een gevecht. In een ...